Duhovniki mislijo resno, saj vsak dan vadijo na travi enega izmed katoliških kolidžev. Foto: Reuters
Duhovniki mislijo resno, saj vsak dan vadijo na travi enega izmed katoliških kolidžev. Foto: Reuters
Vatikan
Bi stavili na ekipo Vatikana ali Anglikanske cerkve? Foto: Reuters

Ne bo šlo torej za ponovitev teološkega boja izpred 500 let, ki je ločil omenjeni cerkvi, pač pa za golo zabavo in druženje. Kot so sporočili iz Vatikana, bodo njihovo ekipo sestavljali duhovniki in semeniščniki iz katoliških šol v Rimu, ki so nedavno ustanovili Kriket klub svetega Petra. Njihova želja je, da bi se uigrali tako dobro, da bi se že lahko pomerili z drugimi verskimi šolami na turnirju "Twenty20" v Rimu.

Tekma na stadionu Lord's?
Te tekme bodo izluščile najboljše posameznike iz ekipe Vatikana, nekakšno reprezentanco, ki se bo poimenovala Vatikan XI. Ti izbranci se bodo v Veliki Britaniji, ki velja za domovino kriketa, pomerili z najboljšimi igralci kriketa Anglikanske cerkve. "Vatikanska ekipa bo kos vsaki ekipi na svetu. Resnično si želimo, da bi naše igralce lahko videli, kako se bodo odrezali na Lord'su," je dejal Alfonso Jayarajah, Šrilančan, ki je bil prvi kapetan italijanske reprezentance kriketa, zdaj pa je tudi član Kriket kluba svetega Petra. Lord's je krajše ime za stadion kriketa v Londonu, ki velja za rojstni kraj tega športa in tudi domovanje najstarejšega športnega muzeja na svetu.

Če ga imajo nogometaši, zakaj ga ne bi imeli igralci kriketa?
Idejo za ustanovitev katoliškega kriket kluba je sicer dal John McCarthy, avstralski veleposlanik v Vatikanu, saj je želel ustvariti nekaj podobnega, kot je Clericus Cup - nogometni turnir, na katerem se pomerijo člani rimskih verskih ustanov. Pobuda je takoj dobila podporo drugih diplomatov, posebej zagnani so bili seveda predstavniki držav, v katerih je kriket posebej priljubljen, kot so Indija, Južna Afrika in Pakistan.

Na vprašanje, ali bodo morda izraze iz kriketa prevedli v latinski jezik, ko bo na zelenici vatikansko moštvo, pa je bil McCarthy neomajen: "Jezik kriketa je angleščina in tako bo tudi ostalo."

Pod papeževim pokroviteljstvom
Izbranci Svetega sedeža bodo nosili drese v uradnih barvah te države, torej rumene in bele, na jopicah pa bodo imeli papeški simbol - dva prekrižana ključa.

Papež Frančišek, ki prihaja iz Argentine, je sicer velik ljubitelj nogometa - še vedno je član kluba San Lorenzo iz Buenos Airesa, kriket pa ga posebej ne navdušuje. A indijski duhovnik Mascarenhas, ki je tudi predsednik kluba svetega Petra, je dejal: "Prepričan sem, da je tako odprt, da bo kmalu sprejel v svoje srce tudi kriket."