Legendarnega Borisa Dvornika (umrl je v letu 2008 je bilo mogoče spremljati v Našem malem mestu (Naše malo misto). Foto:
Legendarnega Borisa Dvornika (umrl je v letu 2008 je bilo mogoče spremljati v Našem malem mestu (Naše malo misto). Foto:
Đuro o podrobnostih nove serije
Branko Džurić - Đuro je v 80. igral v Nadrealistih (Top lista nadrealista), zdaj je priznan režiser. Foto: MMC RTV SLO
Pavle Vujisić
Legendarni Pavle Vujišić je v Šoferjih (Kamijondžije) ob Miodragu Čkalji Petroviću (Jaretu) igral Pajo.
Zlatko Šugman
Decembra preminuli legendarni igralec Zlatko Šugman je nastopal v Naši krajevni skupnosti. Foto: MGL
Ivo Ban
Tudi v slovenskih nadaljevankah je igrala vrhunska igralska zasedba. V Naši krajevni skupnosti smo lahko gledali Iva Bana. Foto: SNG Drama Ljubljana

Za smeh so skrbeli junaki nadaljevank, kot so Gledališče v hiši (Pozorište u kući), Boljše življenje (Bolji život), Sivi dom, Odpisani (Otpisani), Naše malo mesto (Naše malo misto), Šoferja (Kamiondžije), Vroči veter (Vruć vetar) ter Nadrealisti (Top lista nadrealista). Med slovenskimi pa smo se spomnili na Našo krajevno skupnost in Male oglase.

V Sloveniji Naša krajevna skupnost in Mali oglasi
V 80. letih je produkciji RTV Slovenija nastajala družinska nadaljevanka Naša krajevna skupnost. V nadaljevanki, ki je prikazovala vsakdanje življenje navadnih ljudi, različne zaplete in razplete, so nastopala sama velika imena slovenskega igralskega poklica, kot so Ivo Ban, Boris Cavazza, Franček Drofenik, Milena Grm, Brane Ivanc, Mila Kačič, Zvezdana Mlakar, Desa Muck, Zlatko Šugman, Dare Ulaga, Polona Vetrih ...

Mali oglasi Aleksandra Marodiča pa pripoveduje o mladem cariniku Juretu, ki službuje na zakotnem majhnem prehodu in si želi zaposlitve v mednarodni carinarnici, za katero je razpisano prosto mesto. Zaveda se, da bo zaradi svoje mladosti lahko resno konkuriral le, če bo ujel kako veliko tihotapsko ribo ... Glavne vloge so odigrali Janez Hočevar, Janez Rohaček, Janez Škof in drugi.

70. leta: Gledališče v hiši, Odpisani, Naše malo mesto in Šoferja
Gledališče v hiši
(Pozorište v kući) je nastalo v produkciji TV Beograd, v njej pa so nastopala velika imena beograjskega gledališča. Zanimiva je bila tudi najavna špica, ki si jo lahko ogledate v videu spodaj. Nadaljevanko so snemali v 70. letih, v glavnih vlogah so nastopali Vlastimir - Đjuza Stojiljković, Stanislava Pešić, Olga Ivanović, Ljiljana Lasić in Goran Trifunović.

Odpisani (Otpisani) je sicer vojni film iz leta 1974, ki je prikazoval zgodbo skupine prijateljev v Beogradu, katere je presenetila druga svetovna vojna. Vključili so se v odporniško gibanje, nato pa so zaradi uspešnih akcij postali cilj gestapovskih preiskav. Zaradi uspešnosti filma je čez dve leti sledilo nadaljevanje, Vrnitev odpisanih. Sočasno, leta 1974, je bila predvajana tudi istoimenska nadaljevanka.

Naše malo mesto (Naše malo misto) je televizijska serija, ki so jo posneli leta 1969 po istoimenski knjigi Miljenka Smoje pod režijsko palico Daniela Marušića in Branka Blažine. Zgodba se dogaja v majhnem dalmatinskem mestu v sredini prejšnjega stoletja. V glavnih vlogah so nastopili Karlo Bulić (zdravnik Luigi), Asja Kisić (Bepina), Boris Dvornik (Rok Prča), Vladimir Medar (Načelnik) in drugi. Gre za eno najboljših nadaljevank hrvaške produkcije.

Iz 70. let imamo zabavno nanizanko Šoferja (Kamiondžije). Glavna junaka sta voznika tovornjaka Živadin Jarić - Jare (igra ga Miodrag Petrović - Čkalja) in Pavle Čutura - Paja (igra ga Pavle Vujisić), ki z različnimi zapleti in razpleti zagotovo nasmejita gledalce.

80. leta: Nadrealisti, Boljše življenje, Sivi dom, Vroči veter in Smogovci
V 80. letih je gledalce kratkočasila legendarna sarajevska skupina komikov Nadrealisti (Top lista nadrealista). V šovu so nastopali med drugimi Branko Đurić - Đuro, Nele Karajlić, Zenit Djozič Fu-Do, Elvis J. Kurtović, Darko Ostojić ter Minka in Jipalo Junuz. Leta 2007 so po 17 letih začeli snemati nove epizode, vendar brez Branka Đurića - Đura in Neleta Karajlića.

Med najbolj gledanimi v nekdanji Jugoslaviji je bila tudi nadaljevanka Boljše življenje (Bolji život). Posneli so 82 epizod, ki so bile predvajane po letu 1987, sledile pa so še številne ponovitve. Zgodba se zapleta okrog petčlanske beograjske družine Popadić (mož, žena, dva sinova in hčerka). Očeta Dragišo je igral Marko Nikolić, ženo Emilijo Svetlana Bojković, sinova Saša in Boba Boris Komnenić in Dragan Bjelogrlić, hčerko Violeto pa Lidija Vukićević.

V 80. letih je bila predvajana tudi nadaljevanka naslovom Sivi dom. V glavnih vlogah so nastopili Velimir 'Bata' Živojinović (Upravnik), Mihailo 'Miša' Janketić (Beli), Žarko Lausević (Silja), Dragan Nikolić (Zeka) in Bora Todorović (Gile).

Vroči veter (Vruč vetar) iz 80. let je klasičen zabavni šov, ki prikazuje dobro in slabo v Jugoslaviji konec 70. in v začetku 80. let. Glavni igralec je Šurda, fant iz južnih krajev Srbije, ki pride živet v Beograd. Njegova zgodba se začne tako, da kupi uveljavljeno brivnico s stalnimi strankami ... Glavno vlogo je odigral Ljubiša Samardžić.

Nadaljevanka Smogovci iz 80. let je nastala po istoimenskem romanu Hrvoja Hitrca. Gre za zgodbo mlade hrvaške družine Vragac, ki živi v predmestju Zagreba. Družina je brez očeta, mama pa dela v Nemčiji. Posneli so 38 epizod. Glasba iz uvodne špice je iz slavnega vesterna Sedem veličastnih (the Magnificent Seven), režiserja Johna Sturgesa.

Ana Medved

Za malce nostalgije smo poskrbeli s spodnjimi videoposnetki.

Vroči veter


Šoferja

Nadrealisti

Odpisani

Sivi dom

Boljše življenje

Gledališče v hiši

Smogovci