Na prizorišče še ne povsem pojasnjenega dogodka so se že zgrnili vsi pomembnejši domači mediji pa tudi predstavniki tujih medijev. Foto: EPA
Na prizorišče še ne povsem pojasnjenega dogodka so se že zgrnili vsi pomembnejši domači mediji pa tudi predstavniki tujih medijev. Foto: EPA
Krater
Je plamene povzročilo taljenje navadnega železa? Foto: EPA

Neznani objekt je na tleh povzročil 15 metrov širok krater, pri njegovem padcu pa ni bilo poškodovanih, so danes sporočili tamkajšnji gasilci.

Tiskovna predstavnica gasilcev Inga Vetere je pojasnila ugotovitev, da je krater posledica "učinka iz neba in zato mislimo, da je padel meteorit". Dodala je, da na kraju dogodka niso zaznali kemičnega ali radioaktivnega onesnaženja.

Latvijske oblasti so prebivalci vasice Mazsalaca v nedeljo obvestili, "da je nekaj padlo z neba in da so plameni zajeli polja". Na kraj dogodka so nato prihiteli gasilci in odkrili krater, širok 15 metrov in globok pet metrov.

Le potegavščina?
Področje so nato zavarovali in poklicali strokovnjake, da bi opravili meritve. "Mislimo, da to ni primer meteorita," pravi Ilgonis Vilks, strokovnjak z latvijske univerze. Kot je dejal, niso izključili niti možnosti, da je vse skupaj človeška potegavščina. V sredini kraterja je namreč temen madež, ki bi lahko nastal s preprostim taljenjem kovine, samega krater pa z nekaj razstreliva tudi ni težko narediti.

Obiskovalci naj bi ji uničili cesto
Na prizorišče je prispelo veliko število radovednežev, čeprav je policija zavarovala območje. Zaradi tega je lastnica zemljišča, kjer leži krater, Larisa Gerasimova za ceno, preračunano, slabega evra in pol začela prodajati vstopnice. Zbrani denar naj bi tako porabila za obnovo ceste, ki vodi do njene zemlje. Kot pravi sama, je prodaja vstopnic legalna, saj jo je prijavila oblastem, državnim uslužbencem pa za prehod ne računa nič.

Ob tem je zanimivo tudi to, da se s primerom ukvarja tudi latvijska obveščevalna služba.