Marsikatera žena šele po poroki spozna, kakšen je njen mož v resnici. Foto: EPA
Marsikatera žena šele po poroki spozna, kakšen je njen mož v resnici. Foto: EPA
Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI. je pozval sodišče Sacra Romana Rota, naj bo malo previdnejše pri odločitvah. Foto: EPA

Medijska pozornost v Vatikanu je te dni namenjena prošnjam za razveljavitev zakona. Papež Benedikt XVI. je namreč opozoril sodišče Sacra Romana Rota, ki se ukvarja z razveljavitvami, naj bo previdno pri odobravanju prošenj. .

Sodeč po dokumentih, ki so te dni pritegnili pozornost italijanske in vatikanske javnosti, je napogostejši razlog za razveljavitev zakona to, da ženske šele po poroki ugotovijo, kakšni mamini sinčki so v resnici njihovi možje. Mnoge se pritožujejo, da se njihovi partnerji tudi v zrelih letih še vedno skrivajo za materinim krilom, kar pa žene, seveda, malce moti.

Pogosto je za takšen konec zakona krivo tudi premalo (ali pa nič) seksa, mnogi pa za razlog navedejo, da so njihovi partnerji preprosto nezreli.

Pred poroko mu je obljubila, da bo pustila cigarete
No, najneumnejši razlog za razveljavitev zakona pa je navedel neki Italijan, obseden z zdravim načinom življenja, ki je pred poroko od svoje zaročenke izsilil obljubo, da bo sčasoma nehala kaditi. Ko je po poroki njena razvada postala še hujša, je vložil prošnjo, ki mu jo je prvostopenjsko vatikansko sodišče odobrilo. Sodišče druge stopnje je potem odločitev razveljavilo, zdaj pa zakonca čakata na obravnavo najvišjega sodišča, pristojnega za takšne primere.

Malce nenavaden je tudi primer, ko je mož zaprosil za razveljavitev zakona zato, ker se je po njegovem mnenju žena po poroki "zapustila". Ni več skrbela za svoj zunanji videz, "ni bila več videti lepa", zato jo je mož obtožil, da ga je z zvijačo ujela in ga tako prisilila, da jo je poročil.