Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Zgodba - Arhiv

1 2

Kako to delajo Italijani?

Italijanska hrana slovi po vsem svetu, Italijani pa spretno izkoriščajo tudi možnosti zaščite živil, ki jih omogoča zakonodaja EU.

Festival pozabljenega sadja

Italijansko mesto Casola Valsenio je 14. in 15. oktobra pripravilo nenavaden festival, s katerim so se poklonili sadju, na katerega smo že pozabili.

Podiranje rekordov s čokolado

Azteki so verjeli, da kakav prinaša modrost, veliko stoletij kasneje pa so s Harvarda spročili nekaj presenetljivega a razveseljivega.

Rožmarin za dober spomin

Rožmarin, zimzeleni sredozemski grm, je tako vsestranska rastlina, da se je okoli njega spletlo veliko ljudskih verovanj.

Kdo je žvečil že davno?

Stari Grki so žvečili mastiks, smolo sredozemske grma mastike, Maji koaguliran izloček zimzelenega drevesa Manilkara zapota, severnoameriški Indijanci pa smolo neke vrste jelke.

Testenine ponujajo zanimivosti

Testenine so ena najbolj priljubljenih jedi na svetu, o tem, kdo jih je pravzaprav jedel prvi, pa se še danes krešejo mnenja.

Bob - junak zgodb, legend in pregovorov

Bob je najstarejša znana stročnica, okoli njega pa se je zato skozi tisočletja spletlo veliko ljudskih verovanj in zgodb.

"Čudaki" na oddelku sadje-zelenjava

Neki britanski časopis se je nedavno razpisal o nenavadnih, celo "čudaških" sadežih, ki jih Britanci lahko občudujejo na policah s sadjem in z zelenjavo.

Kaj so radi srebali francoski voditelji?

Francoska kuhinja je ena najbolj spoštovanih in hvaljenih na svetu. Francozi med svoje kuharske "izume" štejejo tudi nekaj po vsem svetu znanih juh, ki so nastale v loncih njihovih kuharjev.

Kraljičina "trobojnica" je nastala v Neaplju

Pica margerita je ena tistih pic, ki jo lahko naročimo skoraj v vsaki piceriji.

Velikonočne dobrote na mizi

Velika noč je največji in najstarejši krščanski praznik, ki pa ga s praznično obloženo mizo obeležimo skorajda vsi.

Earl Grey nosi ime angleškega grofa

Earl Grey je verjetno najbolj priljubljen aromatizirani črni čaj na planetu. Črnemu cejlonskemu čaju dodajo olje bergamotke, manj znanega agruma.

V Bologno na torteline

Tortelini so poleg mortadele in špagetov z bolonjsko omako eden izmed kulinaričnih simbolov Bologne.

Kako je dobila ime majoneza?

Danes je majoneza nepogrešljiva v sendvičih in številnih solatah, hkrati pa je tudi osnova za številne znane hladne omake. In kako je majoneza dobila ime?

Shujševalni nasveti renesančnega plemiča

Nekateri prehranski strokovnjaki so v borbi proti preveliki telesni teži rešitev začeli iskati v preteklosti, tudi v renesansi.

Ljubezen gre skozi želodec

Ljudje že od nekdaj iščejo idealni afrodiziak – našli ga še niso, vendar je spisek živil, ki naj bi izboljševala ljubezensko življenje, zelo dolg.

Kratka zgodovina masla

Ker že naključno predolgo tresenje smetano spremeni v maslo, so maslo najbrž začeli jesti že kmalu po tem, ko so začeli rediti živali, ki so ljudem dajale mleko.

Instantni pire krompir - prezirani rešitelj

Marsikdo ga prezira, veliko ljudi pa brez njega ne more – krompirjev pire za hitro pripravo ali instantni krompirjev pire je že praznoval abrahama.

Belgijski vaflji so dvakrat potovali na svetovno razstavo

Sveži, še vroči belgijski vaflji so za marsikaterega sladkosneda eden boljših izumov, prav tako pa si nekaj slave zaslužijo tudi pekači za vaflje.

Z zdravo hrano proti tlaku

Tisti, ki uživajo veliko sadja, zelenjave in druge hrane rastlinskega izvora, imajo manj možnosti, da bodo trpeli zaradi povišanega krvnega tlaka.

1 2