Kanadčani so izum pozdravili, saj so lahko predelali veliko krompirja, ki ga pridelajo. Foto: EPA
Kanadčani so izum pozdravili, saj so lahko predelali veliko krompirja, ki ga pridelajo. Foto: EPA

Kulinarični puristi prisegajo na pravi, doma pripravljen krompirjev pire. Izboljšan s toplim mlekom, smetano, z maslom, muškatnim oreščkom ...

Tiste, ki jim primanjkuje časa, pa iz zadrege reši instantni krompirjev pire, ki je pripravljen v nekaj minutah. Krompirjeve kosmiče je treba le preliti z vročo vodo, zabeliti, in to je vse.

Tudi krompirjevi kosmiči, iz katerih nastane pire, so iz krompirja, ki so ga skuhali, pretlačili, posušili in zapakirali v vrečke. Zgodovina instantnega krompirjevega pireja sega v petdeseta leta prejšnjega stoletja, ko sta dva ameriška znanstvenika patentirala sušenje kuhanega pretlačenega krompirja. Končni proizvod so bili kot list tanki krompirjevi kosmiči.

Leta 1962 pa je kanadski znanstvenik postopek izboljšal in patentiral pripravo dehidriranega kuhanega pretlačenega krompirja, ki je bil namenjen industrijski predelavi kromprija v ogromnih količinah. Krompirjev pire za hitro pripravo je postal prodajna uspešnica, saj je zoprno lupljenje postalo preteklost.

Pri predelavi se izgubi velik del vitamina C v krompirju, zato so si v prehrambni industriji že izmislili tudi instantni krompirjev pire, obogaten z vitamini.