Zbolevanje za rakom mod se v razvitem svetu povečuje, tudi v Sloveniji, kjer letno zboli okrog 100 moških. Najpogosteje zbolijo moški, stari od 18 do 35 let. Foto: Pixabay
Zbolevanje za rakom mod se v razvitem svetu povečuje, tudi v Sloveniji, kjer letno zboli okrog 100 moških. Najpogosteje zbolijo moški, stari od 18 do 35 let. Foto: Pixabay

"Tudi s statistiko je dokazano, da moški več zbolevamo in pogosteje umiramo, kar je razlog, da smo začeli krhati lupino in opozarjati na problematiko, ki jo opažamo. Moški smo pač moški in nas je težje prestaviti z mesta," poudarja predsednik Slovenskega onkološkega društva za moške OnkoMan Matej Pečovnik.

Da moški pogosto še vedno težko odkrito spregovorijo o bolezni, saj stereotipni "pravi moški" ne kaže bolečine in gre k zdravniku šele takrat, ko je že res hudo, opozarjajo tudi v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije. ''Moški so običajno manj pozorni na svoje telo in zdravje in za rakom zbolevajo pogosteje kot ženske. Vzrok za zanemarjanje zdravja pri moških je bodisi nevednost, prezaposlenost ali samo 'moški ponos', ki pojmuje vsako skrb zase kot izraz šibkosti," je v okviru akcije Pravi moški skrbi zase, ki jo pripravlja društvo, povedal Primož Strojan z Onkološkega inštituta Ljubljana.

November je ponekod že skoraj dve desetletji namenjen rušenju predstave o takšnih moških, ki bolezen oziroma obisk zdravnika dojemajo kot šibkost. Mesec ozaveščanja o pomenu zdravja pri moških, predvsem v smeri preventive in zgodnjega odkrivanja raka, se je dobro uveljavil pod imenom movember, ki je zloženka iz besed mustache, kar v angleščini pomeni brki, in november. Pobudo je zagnala skupina avstralskih moških, ki si je v novembru 2003 pustila rasti brke, akcija pa se je z leti razširila po vsem svetu in prerastla v mednarodno gibanje, ki ima po svetu več kot pet milijonov članov.

Leta 2004 je 30 moških iz Melbourna z novembrskimi brki ozaveščalo o raku na prostati in depresiji pri moških. Skupina je po dobrem odzivu javnosti nato ustanovila dobrodelno fundacijo Movember, ki je do danes svoje delovanje razširila po vsem svetu. Foto: Getty Images
Leta 2004 je 30 moških iz Melbourna z novembrskimi brki ozaveščalo o raku na prostati in depresiji pri moških. Skupina je po dobrem odzivu javnosti nato ustanovila dobrodelno fundacijo Movember, ki je do danes svoje delovanje razširila po vsem svetu. Foto: Getty Images

Ob rednem pregledovanju so zatrdline očitne

Podatki Registra raka Republike Slovenije kažejo, da za rakom letno zboli skoraj 8000 moških. Med njimi je poleg nemelanomskega raka kože najpogostejši rak prostate, sledijo pljučni rak, rak debelega črevesa in danke. V središče letošnjega movembra, meseca, ki je namenjen ozaveščanju o pomenu zdravja pri moških, predvsem v smeri preventive in zgodnjega odkrivanja raka, so pobudniki slovenske različice akcije postavili raka na modih.

Raka na modih je nemogoče preprečiti, saj vzroka zanj ne poznamo, zato je ključno, da ga odkrijemo zgodaj. "Za ta tip raka smo se odločili, ker je najprimernejši tip raka, kjer samopregledovanje enkrat na mesec resnično rešuje življenja in nam vzame samo 30 sekund. Zatrdline so opazne in jih ob rednem pregledovanju ne moremo spregledati. Glavni poudarek je na tem, da mlade spodbudimo, da je to pomembno in da se z znaki seznanijo v mladih letih, ker ko so enkrat poznani, je tudi z ostalimi znaki lažje," je odločitev pojasnil Pečovnik.

Čeprav je ta rak razmeroma redek, je najpogostejša vrsta raka pri mladih moških. Zbolevanje za rakom mod se sicer v razvitem svetu povečuje, tudi v Sloveniji, kjer letno zboli okrog 100 moških. Kot pojasnjujejo v društvu Onkoman, najpogosteje zbolijo moški, stari od 18 do 35 let, vendar pa se seminomski tip pojavlja tudi pri moških med 45. in 55. letom. Rak se pogosteje pojavlja tudi pri sorodnikih bolnikov z rakom mod, moških z nespuščenimi modi ob rojstvu, nepravilnostmi v razvoju zunanjega dela sečil, motnjami plodnosti, manjšim volumnom mod in v drugem modu moških, ki so raka že ozdravili.

Raka na modih ni mogoče preprečiti, zato je samopregledovanje ključno

Strokovnjaki opozarjajo, da so najpogostejši raki povezani z nezdravim življenjskim slogom, čezmernim sončenjem, nepravilno prehrano, kajenjem in čezmernim pitjem alkoholnih pijač, na kar lahko vplivamo sami s spremembo življenjskega sloga. Veliko vrst raka je ozdravljivih, če jih odkrijemo dovolj zgodaj, ko se še niso razširili drugam po telesu, zato je zelo pomembno, da se odzovemo tudi na vabilo presejalnega programa, prepoznamo prve znake in simptome bolezni in takoj poiščemo zdravniško pomoč, poudarjajo v društvu onkoloških bolnikov. Pozno odkrita bolezen namreč zmanjša možnosti za uspešno zdravljenje.

Raka na modih je nemogoče preprečiti, saj vzroka zanj ne poznamo. Zato je izrednega pomena odkrivanje zgodnjih oblik bolezni, ključ do tega pa je je samopregledovanje, ki je priporočljivo za vse moške, ki so starejši od 15 let.

Navodila za samopregled

Natančna in jasna navodila za samopregled lahko najdete na spletni strani društva OnkoMan.

Med epidemijo manj obravnav, bolniki zdravljenje začenjajo pozneje

Kot opozarjajo v Društvu onkoloških bolnikov, je bilo letos spomladi v slovenskem zdravstvu odkritih približno 10 odstotkov manj rakavih obolenj kot v enakem obdobju pred pandemijo. Onkološki inštitut Ljubljana ob tem poudarja, da je rak najpomembnejši in najpogostejši zdravstveni problem naše družbe, zato ga moramo obvladovati vzporedno z epidemijo covida-19. Podatki onKOvida, ki je namenjen spremljanju obravnav onkoloških bolnikov v obdobju epidemije, kažejo, da je prvi val epidemije bolj vplival na število novih primerov raka in napotitve na onkološko obravnavo kot drugi in tretji val.

Najpogosteje diagnosticirana oblika raka pri moških je rak prostate. Če za rakom na modih letno v povprečju zboli 100 moških, je rak prostate diagnosticiran pri okrog 1500 moških. V primerjavi z rakom na modih, kjer zbolevajo mlajši, je tu več kot dve tretjini bolnikov starejših od 65 let. Foto: BoBo
Najpogosteje diagnosticirana oblika raka pri moških je rak prostate. Če za rakom na modih letno v povprečju zboli 100 moških, je rak prostate diagnosticiran pri okrog 1500 moških. V primerjavi z rakom na modih, kjer zbolevajo mlajši, je tu več kot dve tretjini bolnikov starejših od 65 let. Foto: BoBo

"Na bolnike epidemija gotovo vpliva, ker je dostop na primarni ravni otežen in zaradi tega bolniki ne pridejo do svojih osebnih zdravnikov. Ko pa tja pridejo, na onkološkem inštitutu opažajo, da so klinični stadiji višji in to je razlog za zaskrbljenost. Z vidika zdravljenja so višji klinični stadiji razlog, da je treba nekaj storiti, da bodo bolniki prej prišli do osebnih zdravnikov in bodo stadiji nižji in bo tudi zdravljenje uspešnejše," ob tem poudarja predsednik društva OnkoMan Pečovnik.

"V zadnjem letu in pol se je po podatkih, ki jih imamo, zmanjšalo število onkoloških obravnav, kar posledično pomeni, da je manj diagnoz in pregledov, medtem ko odstotki smrti ostajajo podobni kot pred epidemijo," je pojasnil Pečovnik in dodal, da presejalni programi delujejo tudi v epidemiji in jih je treba obiskovati. Presejalni programi za raka so bili v Sloveniji za dobra dva meseca namreč začasno ustavljeni le v prvem valu lani spomladi, od ponovnega zagona konec maja pa delujejo neprekinjeno. V okoliščinah, ko je dostop do osebnega zdravnika otežen, je še toliko pomembneje, da spodbujamo moške, da so pozorni na telesne spremembe in da ne oklevajo z obiskom pri zdravniku, če imajo kakršne koli zdravstvene težave, ob tem poudarjajo tudi v društvu onkoloških bolnikov.

Majhni, a vztrajni premiki na bolje

Novembra lahko na opozorila in pozive o pomenu zdravja moških vidimo v reklamah velikih in malih podjetij, na oglasnih plakatih, na to temo se odvijajo številni dogodki, brke pa si z namenom ozaveščanja vsako leto puščajo rasti tudi nekateri znani moški. Že tretje leto zapored aktivnost OnkoMana podpira Lidl Slovenija, društvo pa je v letošnji akciji podprla tudi široka paleta podjetjij, kot so Telekom Slovenije, Xiaomi, Novartis, Amgen, Trigav zdravje in AV studio.

Pobud in podpore je torej veliko, kakšni so uspehi? "Moški smo pač moški in nas je težje prestaviti z mesta. Opažamo, da se določene stvari premikajo na bolje, ampak po polžje. Pomembno je, da se premikamo in ne stojimo na mestu," odkrito pove Pečovnik. Pozitivne spremembe kljub temu so, dodaja. V društvu jih vidijo predvsem v tem, da se moški odzivajo na njihove ozaveščevalne akcije in da dobijo povratne informacije. "Verjetno je to prav zaradi drugačnosti projektov," ocenjuje Pečovnik, ki se z društvom OnkoMan vsako leto potrudi, da pereče težave predstavil na čim bolj zanimiv in življenjski način.