Foto: BoBo
Foto: BoBo

V domovih je še vedno 600 triposteljnih sob, več kot 300 štiriposteljnih in celo več deset sob s petimi posteljami, to pa so neprimerne ali celo neetične razmere za življenje. Več kot 15 let ni bil zgrajen noben javni dom, zdaj bo denar namenjen za izboljšanje razmer. Kot je pojasnil sekretar na ministrstvu za delo Cveto Uršič: "Gre za tri- in štiriposteljne sobe, da bodo eno- in dvoposteljne. Tako da bo primeren standard za 21. stoletje."

Sorodna novica "Starejši ne bomo pustili, da se nam odvzame pravica do odločanja o naši usodi"

Med epidemijo je bilo nemogoče zagotoviti izolacijo in rdeče cone. Direktor direktorata za starejše na ministrstvu za delo Andrej Grdiša je pojasnil, čemu bo še namenjenih 93 milijonov evropskih evrov: "Zagotavljanje ločenosti čistih in nečistih poti za preprečevanje širjenja okužb, vzpostavitev tako imenovanih sivih in rdečih con ter mogoče čisto konkretno tudi investicije v prezračevalne sisteme."

Prijav je torej 39, zdaj se preverja njihova ustreznost. Toda, kot zatrjuje Biserka Marolt Meden (Srebrna nit), je bilo v tako kratkem roku zagotoviti gradbeno dovoljenje misija nemogoče: "Pravnomočnega gradbenega dovoljenja niso mogli pridobiti tisti, ki zelo potrebujejo sredstva za izboljšanje kakovosti."

Časa je bilo namreč zgolj dva meseca, tudi razpis se je vmes spremenil. Uršič odgovarja: "Vsi javni domovi so bili povabljeni že zgodaj spomladi, da izkažejo interes." Časa pa je malo:
"Gradnja mora biti končana junija 2023."

93 milijonov evrov ni malo; za primerjavo, to je približna vrednost nove cevi Karavanškega predora. Kateri domovi bodo izbrani, bo znano sredi avgusta.

Avdio: Studio ob 17. na temo DSO-jev

Bomo (sploh) kdaj radi v domovih za starejše – kot zaposleni ali kot stanovalci?