Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije opozarjajo, da v zavodih niso pripravljeni na tretji val okužb. Kot je ob obisku Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca dejal državni sekretar za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič, sta poglavitni razhajanji pri pomanjkanju zdravstvenega kadra, kar so delno reševali z dodatnimi sredstvi za zaposlitve, in pri regijskih rdečih conah, pri katerih mora ključno mnenje podati zdravstvena stroka, je poročal Radio Slovenija. "Skupaj gremo v isto smer, seveda na nekatere stvari pa imamo nekoliko različne poglede, ampak predvsem do tistega, kar je v pristojnosti ministrstva za zdravje," je dejal Uršič.

V slovenskih domovih je več kot dvajset okuženih že dvakrat cepljenih stanovalcev, praviloma brez simptomov, zato Uršič poziva k doslednemu upoštevanju opozoril stroke za preprečevanje okužb, k večji precepljenosti oskrbovancev domov in v domovih zaposlenih.

"Prehajamo, smo v tretjem valu, treba je biti previden, treba je dosledno spoštovati pravila zdravstvene stroke, treba je povabiti vse stanovalce, ki še niso cepljenji, naj se cepijo, vse zaposlene, naj se cepijo." V domovih za starejše je bilo doslej cepljenih nekaj več kot 12 tisoč od približno 20 tisoč stanovalcev. Med zaposlenimi je cepljena slaba polovica, a po oceni ministrstva za delo je skupaj s prekuženimi zaščitenih 70 odstotkov delavcev, je poročala Televizija Slovenija.

Kot je poudarila direktorica Darja Cizelj, so medtem na Impoljci pripravljeni tudi na tretji val epidemije. V domu imajo vzpostavljeno rdečo cono, v katero lahko sprejemajo okužene iz vseh treh enot vsaj v začetni fazi, je za Radio Slovenija poročala novinarka Suzana Vahtarič. "Za zaposlene bomo organizirali obnovitveno usposabljanje, naši stanovalci so večinoma ali preboleli okužbo ali bili cepljeni, ravno tako precej zaposlenih, približno 60 odstotkov," je dejala direktorica. Na Impoljci z enotama v Brežicah in Sevnici imajo skupaj trenutno okoli 530 stanovalcev in trenutno so brez okuženih.

V domovih za starejše je bilo doslej cepljenih nekaj več kot 12 tisoč od približno 20 tisoč stanovalcev. Med zaposlenimi je cepljena slaba polovica, a po oceni ministrstva za delo je skupaj s prekuženimi zaščitenih 70 odstotkov delavcev. Foto: BoBo
V domovih za starejše je bilo doslej cepljenih nekaj več kot 12 tisoč od približno 20 tisoč stanovalcev. Med zaposlenimi je cepljena slaba polovica, a po oceni ministrstva za delo je skupaj s prekuženimi zaščitenih 70 odstotkov delavcev. Foto: BoBo

​Čeprav imajo izkušnje iz drugega vala, skrb pred tretjim ostaja

Tudi v domu starejših na Fužinah v Ljubljani življenje teče normalno in brez okužb. Pred dnevi pa so potrdili okužbo pri stanovalki, ki je konec januarja prejela drugi odmerek cepiva, je za Televizijo Slovenija poročala Tadeja Anžlovar.

Kot je povedala direktorica doma Bojanka Genorio, je bila stanovalka doma sprejeta na covidni oddelek, njena okužba pa poteka brez kakšnih posebnih simptomov in težav. Ob tem direktorica doma izpostavlja, da skrb pred tretjim valom – navkljub izkušnjam iz drugega vala – ostaja: "Zagotovo nas skrbi, predvsem če se bodo pojavili novi sevi, da cepljenje ne bi bilo zadostno." V domu imajo trenutno dovolj zaščitne opreme, obenem pa tudi možnost vzpostavitve cone za okužene stanovalce.

Pomanjkanje sistemskih rešitev

Da to niso sistemske rešitve, pa so prepričani v Skupnosti socialnih zavodov. Po njihovem mnenju bi bilo treba oblikovati vnaprejšnje sezname zaposlenih, ki bi domovom ob izpadu kadra zaradi okužb priskočili na pomoč. Poleg tega še vedno ni regijskih centrov za okužene, ki ne potrebujejo bolnišnične oskrbe, je poročala Televizija Slovenija. Kot je izpostavil Denis Sahernik iz Skupnosti socialnih zavodov, je to prepuščeno vsakemu domu posebej in "dokler se to ne reši, ne moremo govoriti, da imamo sistemske rešitve".

V skupnosti opozarjajo še na zmedo pri navodilih za cepljenje, predvsem glede tega, kdaj cepiti tiste, ki so covid-19 preboleli. "Naše stališče pa je, da se cepi takoj, ne da se čaka teh šest mesecev," je še dejal Sahernik. Ker ne želijo vnovičnega zapiranja domov, pristojnim predlagajo tudi testiranje obiskovalcev.

DSO-ji nepripravljeni za tretji val

Srebrna nit: Stanje v domovih se ni izboljšalo

Da se stanje v domovih, kjer je bilo največ nepotrebnih smrti zaradi covida-19, od drugega vala ni pomembno izboljšalo, menijo tudi v Združenju za dostojno starost Srebrna nit. Še vedno so v veljavi neprimerni kadrovski normativi tako za zdravstveno nego kot socialno oskrbo, zaposleni so zgarani in premalo plačani, menijo.

V domovih po njihovih besedah še vedno ni zunanjih enot, ki bi nadomestile neustrezno ureditev con. V času med obema valoma epidemije se odločevalci niso odločili niti za posebne prezračevalne naprave, ki odstranjujejo aerosole.

V negovalnih bolnišnicah ni nobene dodatne postelje, cepljenje v domovih pa spremljajo številne težave, so našteli.

Pristojne pozivajo, da ob začetku tretjega vala končno zagotovijo dovolj prostora za morebitne bolne stanovalce v ustreznih prostorih in ne več na primer v telovadnicah. Vlada pa naj izboljša tudi komunikacijo z državljani, saj do zdaj po njihovi oceni ni bila ustrezna in ni pripomogla k boljšim izidom v spopadanju z epidemijo.

Združenje je vlado obenem pozvalo k čimprejšnjemu sklicu seje o ukrepih, ki so potrebni, da bi preprečili nadaljnjo diskriminacijo starejših in dodatne smrti med njimi v času epidemije covida-19.