"Dobro vemo vsi, da nobeno cepivo ni 100-odstotno učinkovito, je pa res, da preprečuje hude oblike bolezni, kar se kaže tudi v DSO-jih," je dejala direktorica trboveljske bolnišnice Romana Martinčič. Foto: BoBo

Ob 3537 PCR-testih, ki so potrdili 718 okužb, je bilo opravljenih tudi 39.436 hitrih testov. V bolnišnicah je hospitaliziranih 649 bolnikov s covidom-19, trije manj kot dan pred tem. Zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego jih potrebuje 156, eden manj. Iz bolnišnic je bilo v ponedeljek odpuščenih 69 ljudi, na novo je bilo hospitaliziranih 71 bolnikov s covidom-19.

V ponedeljek je umrlo pet bolnikov s covidom-19.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb še naprej pada. S 785 se je znižalo na 737.

14-dnevna incidenca na ravni države znaša 584, sedemdnevna incidenca pa 245,7. Regija z najvišjo 14-dnevno in sedemdnevno incidenco ostaja primorsko-notranjska, z najnižjo pa obalno-kraška.

Okužbe že cepljenih stanovalcev DSO-ja

Do širjenja okužb je prišlo v Domu starejših občanov Trbovlje. Kot je na dopoldanski vladni novinarski konferenci povedala direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje Romana Martinčič, so bili okuženi stanovalci že cepljeni, njihovi simptomi pa so blagi, zato hudega pritiska na bolnišnico ne pričakuje.

Po navedbah državnega sekretarja na ministrstvu za socialne zadeve Cveta Uršiča se je okužilo 28 stanovalcev trboveljskega doma. Po podatkih vodstva doma je bilo 26 okuženih stanovalcev dvakrat cepljenih, en stanovalec ni bil cepljen oz. še ni prebolel covida, eden od okuženih pa je prebolevnik. Po protokolu so bili okuženi stanovalci sicer prerazporejeni v t. i. rdeče cone. Način, kako je prišla okužba v dom, še ni znan. V trboveljskem domu je po navedbah vodstva sicer cepljenih več kot 80 odstotkov zaposlenih.

Martinčič: "Okužba se hitro širi, gre za neko novo različico"

Podatka o tem, s cepivom katerega proizvajalca so bili cepljeni okuženi stanovalci doma, Martinčičeva ni imela. "Imam pa informacijo, da se preverja, za katero različico gre. To menda traja 10 dni in se bo v doglednem času ugotovilo. Okužba se hitro širi, tako da gre za neko novo različico, novo obliko virusa," je dejala.

"Dobro vemo vsi, da nobeno cepivo ni 100-odstotno učinkovito, je pa res, da preprečuje hude oblike bolezni, kar se kaže tudi v DSO-jih," je ob tem dejala direktorica trboveljske bolnišnice. Dodala je, da cepivo zaščiti pred simptomi, ne pa pred okužbo. "V telesu cepljenega okuženega je manj virusnih delcev, to preprečuje težke izide zdravljenja," je pojasnila in poudarila, da bo epidemijo kljub vsemu mogoče omejiti in ustaviti samo s pomočjo cepljenja in spoštovanja zaščitnih ukrepov.

Okužbe tudi v domžalskem in ljubljanskem domu

Okužbe so se pojavile sicer v treh domovih poleg trboveljskega še v DSO-ju Domžale in ljubljanskem DSO-ju Fužine. V Domžalah je okuženih sedem stanovalcev, med njimi je tudi stanovalka, ki je bila v dom sprejeta na novo. "Ta stanovalka je bila osem dni v izolaciji v sivi coni, potem je bila testirana, test je bil negativen. Čez dva dni je bila pozitivna," je pojasnil Uršič. Med okuženimi v domžalskem domu so sicer en prebolevnik in pet takšnih, ki so že prejeli dva odmerka cepiva. Po navedbah Uršiča je eden izmed okuženih, ki je bil že pred tem v slabem zdravstvenem stanju, umrl, drugi pa so večinoma brez simptomov.

V zadnjem tednu se je število okužb v DSO-jih znova povečalo. Med stanovalci je bilo skupno potrjenih 47 okužb, med zaposlenimi pa 26. Foto: Shutterstock
V zadnjem tednu se je število okužb v DSO-jih znova povečalo. Med stanovalci je bilo skupno potrjenih 47 okužb, med zaposlenimi pa 26. Foto: Shutterstock

V DSO-ju Fužine pa je do okužb prišlo v eni bivalni enoti, kjer se je okužilo 11 od 20 stanovalcev. Šest okuženih je bilo cepljenih z dvema odmerkoma cepiv, dva z enim, trije pa še niso bili cepljeni oz. niso preboleli covida. "Nimamo podatka, kako je okužba prišla v dom," je dejal Uršič.

Državni sekretar Cveto Uršič je spomnil, da so bili v prvem in drugem valu epidemije največje žrtve stanovalci v domovih za starejše. "Zahvaljujoč testiranju, cepljenju in ozaveščanju se je število okuženih v pomladanskih mesecih bistveno zmanjšalo," je dejal. V tednu od 5. do 11. aprila je bilo po navedbah državnega sekretarja med stanovalci domov devet okužb, med zaposlenimi pa 19. "Številka je izjemno majhna glede na to, da je v Sloveniji v vseh domovih skupaj 18900 stanovalcev in 12200 zaposlenih," je dejal. V zadnjem tednu se je število okužb znova povečalo. Med stanovalci je bilo skupno potrjenih 47 okužb, med zaposlenimi pa 26.