Foto: BoBo
Foto: BoBo

Minister za zdravje Daniel Bešič Loredan je po seji strateškega sveta za zdravje, da so ambulante za neopredeljene ponekod dobro zaživele, situacija se umirja in pacienti prihajajo do storitev, ki jih potrebujejo. Konec marca naj bi na ministrstvu pripravili tudi analizo učinka ambulant. Bešič Loredan je ob tem dodal, da bodo v naslednjih štirih do šestih tednih redefinirali kategorijo neopredeljenega pacienta. "Kdo so tisti pacienti, ki želijo priti do osebnega zdravnika, a ne morejo. Kdo so tujci, ki nimajo potrebe po osebnem zdravniku pri nas, ti ne morejo biti neopredeljeni. Največja kategorija so mladi od 20 do 40 let, ki osebnega zdravnika pravzaprav ne potrebujejo, bodo pa potrebovali zdravstveno storitev, ko jo bodo potrebovali. Tudi ti ne morejo biti neopredeljeni," je dejal minister.

Odprta ambulanta za neopredeljene v ZD Polje

V ZD Polje bo ambulanta za neopredeljene sprva delovala ob ponedeljkih, sredah, četrtkih, petkih in sobotah, je povedal predstojnik enote Moste - Polje Igor Krunić. Bolniki naj se na pregled naročijo po telefonu, tako bodo tudi dobili nadaljnje informacije. Ob opredelitvi se bodo bolniki lahko registrirali v elektronski portal Iris. Telefonske številke in urnik delovanja so objavljeni na njihovi spletni strani, vzpostavili pa so tudi dodatno telefonsko številko za splošne informacije o delovanju teh ambulant, je na novinarski konferenci dejal Igor Krunić.

V ambulanti za neopredeljene v ZD Polje bo najprej delovalo šest zdravnikov s 60 odstotki programa, kar pomeni, da bodo lahko sprejeli približno 900 bolnikov. Obseg delovanja bodo širili, "ko se bodo javljali novi zdravniki, nove medicinske sestre". Pričakujejo pa, da bodo drugo ambulanto za neopredeljene v ZD Polje odprli čez približno 14 dni.

Krunič je poudaril, da bodo kot doslej vsi bolniki, ki bodo potrebovali zdravstveno obravnavo, to tudi dobili v okviru kroničnih in akutnih ambulant, ambulant za administrativne zadeve in ambulant za preveze ran.

V ambulantah za neopredeljene upokojeni zdravniki, morda tudi specializanti

Ob tem je ministrstvo za zdravje spet pozval, naj čim prej omogoči možnost sodelovanja v ambulantah za neopredeljene tudi zdravnikom in medicinskim sestram z drugih območij Slovenije, ki niso v ožjem območju zavoda, ter upokojenim zdravnikom in specializantom nižjih letnikov družinske medicine. Po trenutnem pravilniku lahko v teh ambulantah sodelujejo samo zdravniki in medicinske sestre iz ambulant splošne oziroma družinske medicine na ožjem območju ZD Ljubljana.

"To bi si želeli čim prej, ker so za delo v teh ambulantah zainteresirani tudi zdravniki iz Ivančne Gorice, Bleda, nekaterih drugih mest, v katerih trenutno nimajo potrebe po vzpostavitvi teh ambulant," je dejal in dodal, da če bi ministrstvo to omogočilo, bi lahko v naslednjem mesecu zagotovo odprli še dve dodatni ambulanti za neopredeljene.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je sicer danes na novinarsko vprašanje pojasnil, da v ambulantah za neopredeljene lahko delajo upokojeni specialisti družinske medicine ter da se pogovarjajo o možnosti, da bi lahko v ambulantah delali tudi specializanti družinske medicine tretjega letnika. Študenti medicine namreč po zaključenem šestletnem študiju vpišejo specializacijo. Specializacija družinske medicine traja štiri leta. "V ambulantah za neopredeljene ne smemo zaposliti oziroma dati možnosti kadru, ki ni usposobljen. Vsak pacient, ki pride v ambulanto mora dobiti popolnoma enako storitev, kot če bi prišel k svojemu osebnemu izbranemu zdravniku, specialistu družinske medicine. Pod ta standard ne bomo šli."

V ZD Polje sicer manjka šest zdravnikov, dve zdravnici pa bosta prihodnji teden spet začeli delati po dolgotrajni bolniški odsotnosti. Krunić je danes dejal, da se "mogoče obeta tudi kakšna nova zaposlitev".

V ZD Polje in ZD Fužine je po njegovi oceni do 10.000 ljudi brez osebnega zdravnika. Opazili pa so, da se je v zadnjih dneh veliko njihovih bolnikov opredelilo v občinah, v katerih dejansko živijo. Naknadno so z ZD Polje sporočili, da je brez osebnega zdravnika tam okoli 6000 ljudi, možno pa je, da so se že opredelili v drugih občinah.

Krunić je spet poudaril, da ZD Polje nikoli ni bil zaprt, prav tako ni bila zaprta dejavnost zdravstvenega varstva odraslih, saj so številne ambulante za odrasle delovale. Ambulante za otroke in mlade, zobozdravstvene ambulante, laboratoriji in številne druge ambulante pa so vseskozi delovali normalno.

V enotah Center in Šentvid zaenkrat ni predvidenih ambulant za neopredeljene, ambulanta na Viču pa naj bi se odprla februarja.