Baričič je napovedal ukrepe, katere točno, ni razkril. Foto: BoBo
Baričič je napovedal ukrepe, katere točno, ni razkril. Foto: BoBo
UKC, bolnišnica, čakalne vrst
Zaupanje staršev in javnosti v UKCL-ju je na zelo nizki točki. Foto: MMC RTV SLO
Starši z vodstvom UKC-ja o srčni kirurgiji

Predstavnica staršev otrok s prirojenimi srčnimi napakami Petra Aleš je po sestanku povedala, da so se v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana očitno začeli zavedati tega, kaj je najbolj ogrožajoče za otroke, to so medsebojni odnosi v programu srčne kirurgije.

Po zagotovilih zavoda si medsebojne odnose prizadevajo izboljšati in bi morda lahko v mesecu dni že poročali o spremembah. Baričič je ob tem dejal, da so se "pogovorili in pogovarjali". "V prihodnjih dneh pa bom sprejemal ukrepe," je dodal. Kakšni so ti ukrepi, ni želel razkriti.

Glede napotitev otrok na zdravljenje v Izrael je Baričič pojasnil, da bodo v te pogovore morali vključiti tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). S kirurgom Davidom Mišalijem UKCL sicer nima več pogodbe o sodelovanju od oktobra lani, a so starši k njemu na operacije še vedno pošiljali otroke, ki so se pri njem že zdravili. Pri tem pa Baričič meni, da če bodo v prihodnje sodelovali z Mišalijem, mora biti to sodelovanje vzpostavljeno na ravni bolnišnic.

Preveč odprtih vprašanj za eno srečanje
Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je hkrati poudaril, da bi morali poiskati kompromis s starši, če si ti želijo, da njihove otroke operira izraelski kirurg. Sicer pa je bilo po Možinovem mnenju srečanje med UKCL-jem in starši otrok korak v pravo smer.

A vseh odprtih vprašanj niso mogli razrešiti, saj jih je po besedah Aleševe preveč. Je pa vesela, da so začeli dialog in da bodo pogovore nadaljevali tudi v prihodnje.

Ni pa vodstvo UKCL-ja staršem še predstavilo poročila o izvajanju programa v zadnjem letu in pol, kakor jim je naročila tudi ministrica za zdravje. Rok za pripravo poročila se namreč še ni iztekel. A vodstvo UKCL-ja že trdi, da je program zdaj varen za otroke.

Starši z vodstvom UKC-ja o srčni kirurgiji