Vodstvo UKC-ja Ljubljana se je opravičilo staršem. Foto: BoBo
Vodstvo UKC-ja Ljubljana se je opravičilo staršem. Foto: BoBo

Srečanje je bilo organizirano na pobudo Zdravniške zbornice Slovenije, navzoča pa je bila tudi varuhinja pacientovih pravic Duša Hlade Zore. Predstavnica staršev Petra Aleš je po srečanju dejala, da je način, kako je UKC Ljubljana danes predstavil svoja stališča, spodbuden. "Počasi se daleč pride. Upam, da bomo starši otrok s prirojenimi srčnimi napakami spet lahko verjeli njihovim obljubam, da bo to varen program in da bo vreden našega zaupanja," je dodala.

Predstavniki UKC-ja so jim zagotovili, da je zdajšnji program otroške srčne kirurgije varen. "Vedno so seveda izjeme, specifične situacije, ki jih ne moremo posploševati. A moramo graditi na zaupanju, sicer to ne bo dobro ne za otroke in ne za stroko," poudarja Aleševa.

.
S predstavniki staršev se bodo ponovno srečali že prihodnji mesec, je dejal v. d. generalnega direktorja Andrej Baričič in dodal, da bodo pogovori prednostno usmerjeni v reševanje otroške srčne kirurgije v prihodnje. "Naš cilj je, da so starši o strokovnih odločitvah pravočasno in ustrezno informirani," dodaja. O mednarodnem poročilu o programu otroške srčne kirurgije v obdobju 2007-2014, ki je razkrilo številne nepravilnosti in napake, po Baričičevih besedah podrobneje niso govorili, saj so predvsem poskusili vzpostaviti stik in normalizirati odnose.

Predsednik zbornice Andrej Možina, ki je bil pobudnik za današnji sestanek, je opozoril, da je zdaj naloga staršev in vodstva UKC-ja, da vzpostavljeno medsebojno zaupanje utrdijo. "Prihodnost je negotova in potrebnega bo še veliko medsebojnega zaupanja in naporov, da nam bo program otroške srčne kirurgije v Sloveniji uspelo ohraniti," je sklenil.