Predlogi sprememb, ki so jih že poslali ministrstvu za zdravje, med drugim vključujejo, da bi se v zakonu natančno opredelili tobačni dim, pasivno kajenje in izpusti tobačnega dima. Foto: EPA
Predlogi sprememb, ki so jih že poslali ministrstvu za zdravje, med drugim vključujejo, da bi se v zakonu natančno opredelili tobačni dim, pasivno kajenje in izpusti tobačnega dima. Foto: EPA
Kajenje
V članicah EU-ja letno zaradi posledic kajenja umre 700.000 ljudi. Med ljudmi, ki umrejo, preden dopolnijo 70 let, vsak peti umre zaradi posledic kajenja. Foto: EPA
Nad kadilce tudi s policijo?

Društvo nekadilcev je namreč pripravilo predlog za spremembo protitobačnega zakona, ki so ga že poslali ministrstvu za zdravje. V njem predlagajo, da bi bil v zasebnih prostorih večstanovanjske hiše cigaretni dim mogoč izključno ob soglasni privolitvi vseh lastnikov stanovanj.

Sosedje bi lahko poklicali policijo
Zakon nas ščiti pred pasivnim kajenjem na delovnih mestih in v gostinskih obratih, ne ščiti pa nas pred cigaretnim dimom sosedov doma, pojasnjuje Olga Horvat z društva nekadilcev. Kadilci bi po njihovem predlogu morali poskrbeti, da cigaretni dim ne bi uhajal iz njihovih stanovanj, sicer bi lahko sosedje na pomoč poklicali kar policijo - podobno kot ob prevelikem hrupu, ki prav tako spada med onesnaževalce prostora.

Društvo je predlog sprememb zakona pripravilo skupaj s Centrom nevladnih organizacij in Slovensko zvezo za tobačno kontrolo. Predsednica društva Horvatova je prepričana, da bi s tem tudi zdravstvena blagajna prihranila precej na račun zdravil in zdravljenja bolnikov s srčno-žilnimi boleznimi in alergijami, pljučnih bolnikov, astmatikov ter drugih.

Višje cene - manj kadilcev?
To pa ni edini predlog, ki ga predlagajo "protikadilske" civilne organizacije. Pred dnevi je burno razpravo vzbudila pobuda Slovenske zveze za tobačno kontrolo, ki bi uvedla "tobačni evro" oz. trošarine na tobačne izdelke. Zvižanje cen cigaret je namreč po njihovem mnenju najučinkovitejši ukrep za zmanjšanje kajenja.

Zbrana sredstva bi namenili za izvajanje programov in projektov nevladnih organizacij na področju zdravja v procesih varovanja zdravja, promocije zdravja in zdravstvenovzgojnega dela na področju preprečevanja kroničnih nenalezljivih bolezni ter dejavnikov tveganja.

Uvedli bi posebne trgovine za prodajo cigaret
Kot dodatno možnost sofinanciranja nevladnih organizacij na področju zdravja za omenjene programe pa v zvezi pripravljajo predlog po zgledu Irske, ki predvideva uvedbo specializiranih trgovin za prodajo tobačnih izdelkov, od katerih bi se pobirale licenčnine. Tako bi po eni strani pridobili dodatna sredstva, po drugi pa omogočili boljše izvajanje zakona glede starosti kupca tobačnih izdelkov.

Nad kadilce tudi s policijo?