Bosta našla skupni jezik? Foto: MMC RTV SLO
Bosta našla skupni jezik? Foto: MMC RTV SLO

Sindikat zdravnikov bo dokument pod vodstvom svojega predsednika Kuštrina pripravil na osnovi vladnih pojasnil v zvezi z razlogi in povodi za spremembo zakona o sistemu plač, ki jih sindikat v sredo prejel od ministrstva za zdravje. Kot rečeno, ga bo v ponedeljek nato izročil zdravstvenemu ministru Marušiču.

V ponedeljek znane nove aktivnosti glede dežurstev
Prav tako se bosta v ponedeljek obe strani dogovorili za nadaljnje aktivnosti s ciljem reševanja plačila dežurstev.

Spomnimo, da se je na zvezi Fides - vlada zapletlo potem, ko je vlada pripravila novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katero je posegla v višino položajnega dodatka in nadomestil za dežurtvo v javnem sektorju. Na to so se najbolj intenzivno odzvali v zdravniškem sindikatu, ki od vlade že vse od začetka zahteva umik novele. Če tega ne bo storila, bodo začeli zdravniki umikati soglasja za delo preko polnega delovnega časa, so zagrozili v Fidesu.

Zdravniki začeli umikati soglasja za delo preko polnega delovnega časa
Vlada zahtevi zdravnikov kljub temu ni želela popustiti, je pa Fides pozvala k pogajanjem. Vabilo na pogovore pa sindikata zdravnikov ni zaustavilo, saj so njegovi predstavniki v sredo sporočili, da je omenjena soglasja umaknilo že polovico članov Fidesa. Istega dne pozno popoldne je ministrstvo zdravnikom posredovalo pojasnila v zvezi z razlogi za spremembo zakona. Bo to umirilo konje?