Bojana Beović. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Bojana Beović. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Koalicija je sama začasno umaknila predlog zakona o zdravniški službi, ki bi stavkajočim zdravnikom določil dodaten obseg dela. Mediatorji naj bi imeli še dva dni časa. Zadevo je v Odmevih komentirala predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović v pogovoru z Rosvito Pesek.


Sorodna novica Slovenščina tudi v Applovih telefonih in avtomobilskih vmesnikih?
Sorodna novica Vlada bo širila minimum dela zdravnikov med stavko še s spremembo zakona

Koalicija je kar sama umaknila zakon, s katerim bi zdravnikom naložila, kaj vse še morajo delati v času stavke. Kako razumete to potezo?
Nimam nobenih podrobnih informacij, za kaj gre. Potezo želim razumeti kot pozitivno, ker je ta hip najbrž najbolj modro počakati na konec mediacije. Že trenutna zakonodaja v Sloveniji do neke mere omejuje način stavke zdravnikov in tudi stavka, ki je sicer dolgotrajna, poteka tako, da jo bolniki čim manj občutijo.

Sorodna novica Fides bo zahteval ustavno presojo vladnega odloka; ministrica za zdravje poudarja, da odlok že velja

Ampak odlok, ki ga zakon pravzaprav povzema, že velja. Zdravniki ste to vložili v ustavno presojo. Kaj si obetate?
Obetamo si, da bistvenih sprememb stavkovne zakonodaje ne bo.

Sorodna novica Fidesova zdravniška stavka se je prevesila v 12. teden. Kaj bo prinesla mediacija?

Mediacija poteka. Obe strani sta zdaj zavezani k nekomentiranju teh dogodkov. Ali verjamete oziroma ali je realno, da bodo do četrtka nekam prišli in bo stavke konec?
Mislim, da je realno. Res si srčno želim, da je realno, kot tudi številni moji kolegi. Spremembe v zdravstvu, tudi glede položaja zdravnikov, so dolga pot. Mediacija nudi priložnost, da se naredi vsaj en majhen korak naprej, na eni strani v dobro odločevalcev, vlade, ki bo pokazala, da misli resno in da misli sodelovati z različnimi poklicnimi skupinami; in na drugi strani, da bodo do neke mere zadovoljni tudi stavkajoči zdravniki.

Stavka je načela ugled zdravnikov. Sodeč po javnomnenjskih anketah skoraj dve tretjini ne podpirata stavke. Vi ste bili v času covida-19 predsednica zdravniške zbornice, zdaj ste edini prijavljeni za naslednji mandat, torej bo ta naloga pred vami: kako boste popravili javnomnenjsko podobo slovenskih zdravnikov?
Mislim, da javnomnenjska podoba zdravnikov ni toliko slabša, ker bistvo te javnomnenjske podobe nastaja v neposrednem odnosu med bolniki in zdravniki. Drugo je podpiranje stavke kot take. Ampak ko bo stavka enkrat izzvenela, ko bo prišlo do vsaj nekega minimalnega začetnega dogovora, bo ta dejavnik prav tako izzvenel. Nadaljevali bomo grajenje odnosa in javnega mnenja, ki je odvisno od tega, kako zdravniki delamo – kako obravnavamo svoje bolnike.

Volitve v zdravniški zbornici

V nedeljo se je iztekel rok za oddajo kandidatur za predsednika Zdravniške zbornice Slovenije. Prijave mora uradno potrditi volilna komisija, je pa že znano, da je pravočasno prejela ena prijava. Oddala jo je trenutna predsednica zbornice Bojana Beović. Volitve predsednika zbornice in poslancev skupščine zbornice bodo 14. maja.

Stavka je tudi podaljšala čakalne vrste. Kaj boste predlagali oziroma kaj boste rekli vladi, kaj bomo na koncu vsi skupaj naredili, da čakalne vrste ne bodo še bolj ogrozile zdravja pacientov?
V prihodnje se je treba bistveno več pogovarjati in dogovarjati, na vsem začetku. Na ta način bomo preprečili podobne situacije. Težave bomo verjetno reševali postopno. Glede čakalnih dob pa, saj veste, zdravniki tako kot vedno naredimo vse, kar se le da. Se pa bodo nekatere stvari verjetno spremenile. Kar nekaj zdravnikov bo verjetno ostalo pri tem novem delovnem času 40 plus 8 ur, kjer pa se seveda postavlja vprašanje upravičenosti. Na eni strani smo zdravniki, če preveč delamo, preveč zaslužimo, označeni za zaslužkarje. Po drugi strani pa se nam nekako ne dopušča oziroma vsaj del javnega mnenja je govoril v korist temu, da bi delali tako kot vsi državljani.

Imate kot predsednica zdravniške zbornice signale, da po tej stavki zdravniki ne bodo več pripravljeni delati toliko nadur, kot se je delalo doslej?
To se lahko zgodi in težko rečem, da je to narobe. Tudi sama mislim, da mora odločevalec, vlada, zdravstveno ministrstvo, poskrbeti za to, da bodo zdravniki lahko z ugodnimi delovnimi pogoji obvladovali vedno večje zdravstvene potrebe, ki so težava po vsem svetu. V duhu tega, kar govori tudi evropsko združenje zdravniških organizacij: da potrebujemo dovolj zdravnikov, ki so dobri in srečni.