Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Fides se je sešel na seji glavnega stavkovnega odbora, na kateri je obravnaval zakonitost vladnega odloka o naboru storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati tudi med stavko. Po seji je sindikat sporočil, da bo na ustavno sodišče še danes vložil zahtevo za presojo ustavnosti in zakonitosti odloka, ki ga je vlada sprejela konec prejšnjega tedna. "Takšen odlok v sindikatu ocenjujemo kot nezakonit in neustaven, saj posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke brez zakonske podlage za sprejetje takega odloka," so sporočili iz Fidesa.

Sindikat je prepričan, da vladni odlok ne more biti pravna podlaga za določanje obsega zdravniških storitev, ki so del minimuma delovnega procesa, saj tega določa zakon. "Prav tako se je glavni stavkovni odbor strinjal, da se bodo v primeru kakršnega koli ukrepanja zoper stavkajoče na podlagi navedenega odloka vlade uporabila vsa pravna sredstva za zaščito interesov stavkajočih. To vključuje tožbe, prijave na pristojne inšpektorate in po potrebi tudi podajanje kazenskih ovadb," so še dodali.

Vladni odlok o zdravniški službi med stavko bo presojalo ustavno sodišče

Na vprašanje, kako bo delo stavkajočih potekalo do odločitve ustavnega sodišča, je predsednik Fidesa Damjan Polh v izjavi za javnost odgovoril, da "še ni dobil poročil s terena", Fides pa da članstvu doslej ni poslal navodil, kako naj ravnajo glede vladnega odloka. Tudi na seji glavnega stavkovnega odbora so razpravljali le o odloku "kot pravnoformalnem aktu", je pojasnil.

"V Fidesu poudarjamo, da so naše stavkovne aktivnosti izključno v interesu stabilnega javnega zdravstva in pacientov," so zapisali. Vlada je imela po njihovih navedbah dve leti časa za stabilizacijo razmer v javnem zdravstvu. "Ker tega zavestno ni storila, zdaj aktivno krati pravice pacientov in zdravnikov, česar ne moremo sprejeti," so dodali.

Po Polhovih besedah je glavni stavkovni odbor Fidesa danes razpravljal tudi o možnosti mediacije z vladno stranjo. Mediaciji so naklonjeni, če bo to pripeljalo do rešitve, do prekinitve stavke. V Fidesu so sicer že prejšnji teden predlagali, da bi za mediatorja določili nekoga, ki prihaja "iz države EU-ja". Danes pa je Polh dodatno pojasnil, da to ni pogoj, mediator mora biti predvsem nevtralen, demokratičen in mora spoštovati pravni red.

Na vprašanje o možnosti preoblikovanja stavkovnih zahtev pa je odgovoril, da za zdaj z vladne strani niso dobili ničesar oprijemljivega. Če bodo predlogi z vladne strani tehtni in če bodo zanje podana jamstva in zagotovila, da se bodo uresničili, za kar so do zdaj v sindikatu izgubili vse upanje, potem je mogoč kakšen korak naprej, je dejal.

"Niso finančne zahteve tiste, na katerih se lomijo kopja, ampak je cel sklop prepotrebnih ukrepov v zdravstvu, zato da nekako preprečimo zlom javnega zdravstvenega sistema, ki je slonel, saj veste, na plečih premnogih zdravnikov in premnogega nadurnega dela," je dodal predsednik zdravniškega sindikata.

Fides stavkajočim ni dal enotnih navodil o tem, kako naj ravnajo glede vladnega odloka

Ministrica napoveduje inšpekcijske nadzore

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je ob predstavitvi sprejetega odloka poudarila, da ga je pregledala služba vlade za zakonodajo in da je zakonska podlaga trdna. Dodala je, da je treba spoštovati sorazmernost vseh pravic, ki so zapisane v ustavi. "Ustavni sodniki bodo zagotovo prepoznali našo skrb za invalide in druge najranljivejše skupine," je dejala.

V odzivu na napoved Fidesa, da bodo na ustavno sodišče vložili zahtevo za presojo ustavnosti odloka, pa je poudarila, da je odlok do odločitve ustavnega sodišča v veljavi. Če zdravniki odloka ne bodo upoštevali, so na voljo določeni instrumenti, kot so inšpekcijski nadzori, je pojasnila, kakšne druge možnosti pa v tem trenutku ne vidi.

Ob tem je spomnila na besede predsednika vlade Roberta Goloba, ki je na seji DZ-ja v odgovoru na poslansko vprašanje poudaril, da je v pripravi interventni zakon, kjer bodo zapisani enaki ukrepi, kot jih določa vladni odlok. Zakon bi bil po besedah ministrice Prevolnik Rupel lahko sprejet zelo hitro, vlada bi ga lahko obravnavala že na četrtkovi seji.

Na vprašanje, ali je mogoče, da zdravniška stavka ne bi bila plačana, pa je odgovorila, da misli, da ne, saj da zdravniki "vsaj za zdaj vseeno izvajajo neko delo". "Tudi če pogledamo glede na realizacijo, kakšna je glede na čakalne vrste oziroma število čakajočih, ni nekega podaljšanja," je poudarila.

Odlok, ki je začel veljati v petek, med drugim določa izvajanje zdravniških storitev za ranljive skupine. Med storitvami, ki bi jih zdravniki glede na odlok morali izvajati, so tudi storitve, na katere so pacienti napoteni s stopnjo nujnosti zelo hitro. Gre tudi za izdajo zdravniških potrdil in bolniških listov, napotitve pacientov na nadaljnje zdravljenje in zagotavljanje informacij o zdravstvenem stanju oskrbovancev v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih ter druge storitve, potrebne za uveljavljanje pravic iz socialnih zavarovanj.

Ambulanta za voznike s posebnimi potrebami URI Soča bo še naprej delovala omejeno

Stavkovni zbor zdravnikov v URI Soča je odločil, da bo sledil mnenju sindikata Fides, ki pravi, da je vladni odlok o opravljanju zdravniške službe v času stavke neustaven in nezakonit. Pri tem bodo počakali odločitev sodišča. V ambulanti za voznike s posebnimi potrebami bodo tako še naprej obravnavali le paciente, ki so stari do 18 in nad 65 let.

V bolnišničnih oddelkih tako sprejemajo vse paciente, stare do 18 in starejše od 65 let, pa tudi tiste, ki so neposredno premeščeni iz bolnišnic (ne glede na starost). V ambulantah pregledajo vse naročene paciente, stare do 18 in nad 65 let, opravijo vse triažne preglede, izvedejo posege, pri katerih bi opustitev obravnave lahko privedla do poslabšanja zdravstvenega stanja (na primer zdravljenje spastičnosti). Pregledajo tudi vse, ki so prednostno naročeni na ocenjevalno-triažni postopek v ambulanti za kronično bolečino, so poudarili.

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije je že pred časom opozoril, da zaradi zdravniške stavke ambulanta za voznike s posebnimi potrebami URI Soča deluje v omejenem obsegu. Vlada je nato prejšnji četrtek sprejela odlok, s katerim je določila zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati med stavko zdravniškega sindikata Fides.

Kot je bilo razumeti ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel, bodo po novem morali zdravniki opravljati tudi zdravniške preglede invalidov, ki jih ti potrebujejo za podaljšanje veljavnosti vozniških dovoljenj.

Stavka se vedno bolj čuti v zdravstvenih domovih

Pred stavkovnimi pogajanji se bo s Fidesom srečal tudi Golob

Stavkovna pogajanja med predstavniki vlade in predstavniki Fidesa, ki doslej niso prinesla napredka, se bodo nadaljevala v torek ob 16. uri. O zdravniški stavki, njenih posledicah in vladnih ukrepih za zagotavljanje delovanja zdravstvenega sistema je v sklopu poslanskih vprašanj v DZ-ju odgovarjal tudi premier Robert Golob, ki se bo s predstavniki Fidesa na njihovo vabilo v torek srečal pol ure pred začetkom pogajanj.

"Odlok o naboru nujnih storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati tudi med stavko, je bil sprejet v četrtek, ker smo računali na zdrav razum Fidesa. Nismo si predstavljali, da bo šlo do točke, ko bodo oteževali življenje invalidom, pa me ne zanima, na kateri način in točko zakona se izgovarjajo," je v DZ-ju opozoril Golob.

"Prepričan sem, da je ta temeljna pravica nad pravico do stavke. Še posebno takrat, ko se stavka vleče popolnoma nerazumno dolgo in ko se ne kaže nobene pripravljenost, da bi stavko končali ali zamrznili," je dejal Golob. Foto: Flickr Vlada RS

Dejal je, je, da je prejšnji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan s sindikatom januarja lani res podpisal sporazum o rešitvi stavkovnih zahtev. Ob tem je poudaril, da je Slovenija avgusta lani "doživela največjo naravno katastrofo v svoji zgodovini", zato so vse sindikate obvestili o zamiku javnega plačne reforme na 1. januar 2025. "Vsi sindikati, razen Fidesa, 45 jih je v javnem sektorju, so razumeli, da je treba implementacijo plačne reforme zamakniti. Fides tega ne razume, noče razumeti, raje vzame za talce paciente, najšibkejše, najranljivejše, celo invalide. Ne zanima jih nič drugega, razen tega, kako izbojevati boljše finančne pogoje zase," je dejal Golob.

Predsednik vlade je še dodal, da lahko plačna nesorazmerja v javnem zdravstvenem sistemu rešujejo samo na stebrnih pogajanjih, na katerih bo tudi drugo zdravstveno osebje. "Član Fidesa ni nič več vreden kot medicinska sestra v zdravstvu, vsi si zaslužijo boljše razmere in boljše plače. Vsi bodo to dobili naenkrat, in ne posamezna skupina hitreje," je dejal. Omenil je še, da je stavka zdravnikov posledica dviga plač mladim zdravnikom. "Točno ta zgodba vam pove, da ne moremo reševati plačnih nesorazmerij v zdravstvenem sistemu ločeno za posamezne skupine, ker se bo vedno našla skupina, ki bo ugotavljala, da je ostala zadaj," je dejal.

Dodal je, da se je s sindikatom doslej srečal dvakrat in da je vladna stran pripravljena na pogovore in pogajanja, a opozoril, da bo za kakršne koli dodatne ukrepe moral sindikat stavko zamrzniti. Pri tem je spomnil tudi na stiske, ki jih zaradi stavke doživljajo bolniki, in poudaril, da je "ustavna pravica do stavke manj vredna kot osnovna pravica do človekovih pravic". Kot je napovedal, bo zato v torek Fides znova pozval, naj stavko zamrzne. "Ne zaradi vlade, zaradi pacientov," je poudaril.

Golob je ob poslanskih vprašanjih govoril tudi o stavki zdravnikov

Fides zgrožen nad izjavami premierja Goloba

Fidesu je sporočil, da so s presenečenjem prebrali izjavo predsednika vlade Roberta Goloba, ki jo je izrekel na seji DZ-ja. "Nad njegovimi besedami smo zgroženi, saj jasno kažejo, kakšna je pripravljenost vlade na iskanje konsenza za končno ureditev razmer v slovenskem javnem zdravstvu," so poudarili v sporočilu za javnost.

V Fidesu so spomnili, da so že pred letom dni privolili v mediacijo, z upanjem, da se bo zadeva razrešila. Mediacijo so takrat tudi uspešno končali z dogovorom, ki ga je podpisal sam Golob. "Ta isti predsednik vlade, ki nam danes sporoča, da njegova beseda ne velja, in odgovornost za stavko prenaša na zdravnike. Naj spomnimo, da je prav vlada tista, ki je prekršila že podpisani dogovor," so bili kritični v zdravniškem sindikatu, kjer ugotavljajo, da so žal na vladni strani tisti, ki paciente in celotno javno zdravstvo jemljejo za talce. Poudarjajo, še vedno opravljajo svoje delo, vendar se čutijo dolžni tudi zaščititi pravico do stavke.

Sorodna novica Golob: Ustavna pravica do stavke je manj vredna kot osnovna pravica do človekovih pravic

Razprava tudi o možnosti mediacije med obema stranema

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je v izjavi za medije ob robu seje DZ-ja na vprašanje, ali se bo v torek tudi sama udeležila pogajanj s Fidesom, odgovorila, da ne. Tako kot doslej bo vlado predstavljala njena pogajalska skupina, je pojasnila. Po njenih zagotovilih si vlada prizadeva narediti vse, da bi se stavka čim prej končala.

Ob tem je napovedala, da bosta obe strani na torkovih stavkovnih pogajanjih razpravljali tudi o možnosti mediacije. Tako zdravstvena ministrica kot predsednik Fidesa sta možnost mediacije omenila prejšnji teden v pogovoru za Val 202.

Na ministrstvu po besedah ministrice menijo, da je pomembno, da je mediator predvsem neodvisen, ni pa nujno, da je iz tujine, kot so predlagali v sindikatu Fides. "Veliko bolje se nam zdi, da bi mediacija potekala v slovenskem jeziku in da bi bil to neodvisen mediator iz Slovenije, ki dobro pozna zakonodajo in tukajšnje razmere," je poudarila.

Starman: Namen mediacije je, da je hitra in učinkovita

Nekaj podrobnosti o mediaciji je v oddaji Odmevi razložil odvetnik Janez Starman, predsednik Odvetniške zbornice Slovenije in član upravnega odbora Društva mediatorjev Slovenije.

"Pozdravljam pobudo in verjamem, da je bila dana iskreno. Samo tako je lahko mediacija uspešna. V javnem interesu je preprečiti, da bi bile posledice stavke preveč daljnosežne oziroma da bi predolgo trajala. Namen mediacije je ta, da je hitra in učinkovita. Mediator je tisti, ki mora skrbeti, da postopek poteka učinkovito in hitro ter da so stranke zainteresirane in dejavne v tej smeri. Dobrobit mediacije je tudi neke vrste zamrznitev situacije in odprava posledic, ki jih doživljamo vsi," je pojasnil.

Dodal je še: "Mislim, da bo tu potrebna ekipa, ker to je zahtevno delo. V konkretni zadevi gre za precej zahtevno področje, mediacija ni kar tako. Predvsem temelji na zaupanju, ki mora biti vzpostavljeno že od vsega začetka, od tega, ali se bo mediacija sploh izvajala, kdo bo mediator, kakšna bodo pravila. Imeli smo že izkušnje, ko je bila v mediacijo vključena država. Ko je država stranka v kakršnem koli postopku, mora biti vključeno tudi državno odvetništvo. Gre za res posebno strokovno področje, na katerem je morda potrebna ne samo udeležba tretje nevtralne osebe, ki ji rečemo mediator, ampak tudi nekoga, ki to področje strokovno pozna."

Pogovor z odvetnikom Janezom Starmanom o mediaciji