Akcije testiranja na okužbo z virusom hepatitisa C se na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana ob svetovnem dnevu hepatitisa izvajajo že od leta 2007. Foto: BoBo
Akcije testiranja na okužbo z virusom hepatitisa C se na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana ob svetovnem dnevu hepatitisa izvajajo že od leta 2007. Foto: BoBo

V Sloveniji je okoli 8.000 bolnikov s hepatitisom C, da so okuženi, pa jih ve le 3.500. Na Infekcijski kliniki v Ljubljani je ob svetovnem dnevu potekalo tudi anonimno in brezplačno testiranje. Odkritje okužbe je zelo pomembno, saj se lahko bolezen povsem pozdravi z zdravili.

Hepatitisi C - mojster prikrivanja
Hepatitis C povzroča raka in cirozo jeter, bolezen pa lahko izbruhne tudi šele 30 let po okužbi. Okužba s hepatitisom C namreč pogosto poteka brez zaznavnih simptomov – če bolezni ne zdravimo, lahko povzroči zabrazgotinjenje in cirozo jeter, v najslabših primerih celo raka na jetrih, so sporočili iz društva Slovenija HEP.

"Hepatitisu C pogosto rečemo tudi mojster prikrivanja, saj okužba v približno 80 odstotkih poteka brez vidnih ali zaznavnih simptomov, lahko celo 20 ali 30 let, virus pa med tem časom neprestano povzroča škodo na jetrih," poudarja Marko Korenjak, predsednik slovenskega društva bolnikov, obolelih za virusnim hepatitisom Slovenija HEP. "Nove generacije visoko učinkovitih zdravil zdaj bolnikom prinašajo upanje za ozdravitev, še preden jim nepovratne poškodbe na jetrih močno ogrozijo zdravje in življenje. S pravočasnim zdravljenjem lahko preprečimo hujše bolezni jeter, kot sta ciroza ali celo rak na jetrih. To je dobra novica za vse okužene, hkrati pa to na dolgi rok pomeni tudi manjšo obremenitev za zdravstveni sistem, tudi finančno."

Kot poudarjajo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, najnovejša zdravila omogočajo, da je hepatitis C postal prva ozdravljiva kronična virusna bolezen v zgodovini medicine.

Slovenija razvila t. i. slovenski model zdravljenja hepatitisa C
Slovenija je pri zdravljenju hepatitisa C med vodilnimi državami. T. i. slovenski model zdravljenja hepatitisa C v Evropi služi kot primer dobre klinične prakse in statistična projekcija je pokazala, da bi s stopnjevanjem števila novoodkritih okuženih in njihovega zdravljenja lahko do leta 2030 za 90 odstotkov zmanjšali prevalenco okuženih in tako rekoč skoraj izničili število bolnikov z ogrožajočimi zapleti bolezni, poudarjajo v kliničnem centru in pri tem poudarjajo, da je ključno odkriti vse okužene, saj je okužba tudi tri desetletja lahko povsem brez bolezenskih znakov.

Akcije testiranja od leta 2007
Akcije testiranja na okužbo z virusom hepatitisa C se na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana ob svetovnem dnevu hepatitisa izvajajo že od leta 2007. V preteklih akcijah se je skupaj testiralo skoraj 6.000 ljudi. Od teh je bila okužba z virusom hepatitisa C odkrita kar pri 1,8 odstotka. Med njimi je bilo precej takih, ki so prejeli transfuzijo krvi pred letom 1993, ki so imeli okuženega spolnega partnerja ali družinskega člana ali bili podvrženi neprofesionalni tetovaži oz. "piercingu". Sicer pa se na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja lahko vsakdo anonimno in brezplačno ter brez napotnice testira na okužbo z virusoma hepatitisa B in C vsak ponedeljek med 12. in 14. uro. Ob tem je na voljo tudi posvet z zdravnikom.