Bolezni-zdravila
slice
Na Kitajskem potrdili prvi primer virusa ptičje gripe H7N4 pri človeku
Obstaja devet podtipov virusa H7, 15. februar 2018 ob 12:18 Kitajske oblasti so sporočile, da so pri 68-letni ženski iz pokrajine Džjangsu potrdili virus ptičje gripe H7N4. Gre za prvi primer tega tipa bolezni pri človeku.
7
Lani v Evropi trikrat več obolelih za ošpicami
24
13. februar 2018 ob 20:40 V Evropi so lani našteli trikrat večje število obolelih za ošpicami, zaradi nizke precepljenosti pa ugotavljajo vedno nove izbruhe. Največ obolelih je bilo v Romuniji, Italiji, Grčiji in Nemčiji.
Japonka zaradi prisilne sterilizacije toži državo
13
30. januar 2018 ob 14:19 Med letoma 1948 in 1996 je bilo steriliziranih 25.000 Japoncev z duševnimi motnjami ali dednimi boleznimi. Ena izmed teh se je zdaj odločila za tožbo proti državi, kar je prvi takšen primer.
Slovenski raziskovalci odkrili mehanizem, ki verjetno povzroča širjenje raka
24
26. januar 2018 ob 09:31 Raziskovalci Odseka za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta so prišli do novega odkritja o raku: opozorili so na signalizacijski mehanizem, ki bi lahko bil povezan s širjenjem raka ...
Število obolelih in umrljivost zaradi raka materničnega vratu se še naprej manjšata
18
21. januar 2018 ob 17:33 V okviru evropskega tedna preprečevanja raka materničnega vratu bodo potekali številni dogodki za večjo ozaveščenost.
Opustitev obveznega cepljenja – izrekanje kazni ovirajo dolgotrajni birokratski postopki Za odklanjanje ali onemogočanje obveznega cepljenja otrok so v Sloveniji zagrožene kar visoke kazni, toda, kot pravijo pristojni inšpektorji, inšpekcijski postopki za vse vpletene predstavljajo ...
180
Proti gripi cepili že 97.000 ljudi, ostaja le še 2.300 odmerkov Zaradi letošnje precej višje precepljenosti so nekaterim izvajalcem že pošle zaloge cepiv. Zjutraj so imeli na NIJZ-ju le še 2.300 odmerkov cepiv na zalogi, a še vedno prejemajo prošnje za dobavo.
80
Ugovori in dvomi o cepljenju so tako stari kot cepljenje samo Ljudje bodo po odmerku postali goveda, je moral zaradi cepiva na osnovi govejih koz poslušati že Edward Jenner, ko je odkril cepivo proti črnim kozam. Črne koze so pustošile po Evropi že stoletja.
104
Ošpice: "Ljudje se ne bojijo bolezni, bojijo se cepiv" "Precepljenost zadnje generacije je bila okoli 92-odstotna, predtem pa je bila precepljenost okrog 94-odstotna. Zato tudi ne pričakujemo večjih izbruhov ošpic. Vendar če se bo tako nadaljevalo, bi ...
170
Bi bilo smotrno povečati globe za neutemeljeno necepljenje? Cepljenje je najučinkovitejši javnozdravstveni ukrep za preprečevanje nalezljivih bolezni, vključno z ošpicami, znova poudarjajo na pristojnem ministrstvu, kjer so zaradi upada precepljenosti ...
140
Osnovnošolec zbolel za oslovskim kašljem Na osnovni šoli v Ljubljani je učenec 9. razreda zbolel za oslovskim kašljem, je poročal portal Siol.
120
Slovenskim srčnim bolnikom že vgrajujejo najmanjše srčne spodbujevalnike na svetu V ljubljanskem kliničnem centru (UKCL) so vstavili prve srčne spodbujevalnike, pri katerih kirurški rez ni potreben.
13
Sezonska gripa vsako leto po svetu zahteva do 646.000 življenj Ameriški strokovnjaki so ugotovili, da zaradi sezonske gripe vsako leto po svetu umre od 291.000 do 646.000 ljudi, kar je precej več, kot so mislili do zdaj.
45
Omejitev obiskov na gastroenterologiji zaradi nevarne bakterije Na oddelku za gastroenterologijo interne klinike ljubljanskega UKC-ja so zaradi bakterije, ki je odporna proti več antibiotikom, omejili obiske na eno zdravo osebo za 15 minut.
Integrirana oskrba je podlaga za prilagajanje zdravstvenega sistema bolniku V okviru integrirane oskrbe sta v ospredju bolnik in njegovo dejavno sodelovanje pri zdravljenju bolezni, ki je prilagojeno posameznikovemu načinu življenja.

Kazalo