Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Bolezni-zdravila - Arhiv

Kitajska atipična pljučnica (še) ne ogroža Slovenije

Zdravje Kitajska atipična pljučnica (še) ne ogroža Slovenije

Slovenija je glede kitajske atipične pljučnice, ki je po uradnih podatkih na Kitajskem do zdaj zahtevala tri smrtne žrtve, še na varni strani, saj ni neposrednih letalskih povezav s kitajskim mestom Vuhan, pravijo na NIJZ-ju.

UKC Ljubljana odprl poseben oddelek za epidemije

Zdravje UKC Ljubljana odprl poseben oddelek za epidemije

Na ljubljanski stari pediatrični kliniki so odprli oddelek za gripo. Na voljo imajo 24 postelj, v prvem dnevu so jih zapolnili že pet. Ob razširjenem pojavu bolnikov z gripo lahko priskrbijo še dodatnih 12 postelj.

NIJZ letos obravnaval že štiri primere ošpic pri odraslih

Zdravje NIJZ letos obravnaval že štiri primere ošpic pri odraslih

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje navajajo, da so letos ugotovili štiri primere ošpic pri odraslih. Vsi so predvidoma povezani z izbruhom v kranjski regiji, ki se je začel novembra lani.

Zaradi odmevne Krisove zgodbe se je povečal obisk pri genetikih

Zdravje Zaradi odmevne Krisove zgodbe se je povečal obisk pri genetikih

Bodo v Sloveniji pri novorojenčkih opravljali gensko testiranje tudi za postavitev diagnoze za cistično fibrozo in spinalno mišično distrofijo?

Kontracepcijska tableta le enkrat na mesec?

Zdravje Kontracepcijska tableta le enkrat na mesec?

Ameriški raziskovalci so razvili kontracepcijsko tabletko, ki je namenjena izboljšanju učinkovitosti dnevnih peroralnih kontracepcijskih sredstev, ki jih mnoge ženske večkrat pozabijo vzeti. Ključna prednost: vzeti bi jo bilo treba le enkrat na mesec.

Zdravje "Konec strahu za HIV-pozitivne ljudi"

Zaznamujemo svetovni dan boja proti aidsu. Okužba s HIV-om ob ustreznem zdravljenju že dolgo ne pomeni več smrtne napovedi, ampak je to postala kronična bolezen.

Mnoge okužbe s HIV-om se odkrijejo pozno, kar je ovira za uspešno zdravljenje

Zdravje Mnoge okužbe s HIV-om se odkrijejo pozno, kar je ovira za uspešno zdravljenje

Evropski teden promocije testiranja na HIV, ki poteka od danes do 29. novembra, želi združiti Evropejce pri ozaveščanju prebivalstva in zdravstvenega osebja o prednostih testiranja in zgodnjega zdravljenja okužb z virusi HIV ter hepatitisa B in C.

Veliko zanimanje za cepljenje proti gripi, izvajalci cepljenja naročajo nove zaloge cepiv

Zdravje Veliko zanimanje za cepljenje proti gripi, izvajalci cepljenja naročajo nove zaloge cepiv

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je izvajalcem razdelil že 132.300 odmerkov cepiva. Zaradi številnega zanimanja za cepljenje proti gripi je večina izvajalcev naročila dodatne količine cepiva.

Krisova mati pred odhodom v ZDA: Gremo naprej brez prevelikih strahov

Zdravje Krisova mati pred odhodom v ZDA: Gremo naprej brez prevelikih strahov

21-mesečni Kris iz Kopra, ki ima najhujšo obliko spinalne mišične atrofije in je v dobrodelni akciji oktobra povezal vso Slovenijo, je odpotoval v Združene države na zdravljenje z najdražjim enkratnim zdravilom v zgodovini.

NIJZ: Med uporabniki elektronskih cigaret se pojavljajo resna pljučna obolenja

Zdravje NIJZ: Med uporabniki elektronskih cigaret se pojavljajo resna pljučna obolenja

Nacionalni inštitut za javno zdravje odsvetuje uporabo elektronskih cigaret. Opozorilo so izdali tudi zaradi 193 primerov resnih pljučnih obolenj med uporabniki elektronskih cigaret v ZDA, med katerimi je bil tudi en smrtni primer.

Ošpice se najbolj širijo po Afriki, Aziji in vzhodni Evropi

Zdravje Ošpice se najbolj širijo po Afriki, Aziji in vzhodni Evropi

Število primerov ošpic se je v svetu v prvih sedmih mesecih letos skoraj potrojilo v primerjavi z enakim obdobjem lani, je opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Zagate z zdravili na dopustu rešujejo tudi elektronski recepti

Bolezni-zdravila Zagate z zdravili na dopustu rešujejo tudi elektronski recepti

Najpogostejše zdravstvene težave poleti kljub opozarjanju in preventivnim dejavnostim ostajajo iste, kar se pozna tudi pri prodaji v lekarnah, kjer pa nemalokrat rešujejo tudi zagate s pozabljenimi ali nezadostnimi zdravili.

Migrena je eden vodilnih vzrokov invalidnosti

Zdravje Migrena je eden vodilnih vzrokov invalidnosti

Svetovni dan možganov je letos namenjen ozaveščanju o migreni, ki je ena najpogostejših bolezni možganov, ki prizadene enega od sedmih ljudi.

Največ receptov je bilo lani predpisanih v Pomurju, najmanj v osrednji Sloveniji

Zdravje Največ receptov je bilo lani predpisanih v Pomurju, najmanj v osrednji Sloveniji

V Sloveniji je bilo lani izdanih 18,1 milijona receptov za ambulantno predpisana zdravila v vrednosti 516,7 milijona evrov. To je en odstotek več receptov kot lani in kar za 24 odstotkov več kot v letu 2005.

Nova primera ošpic - v Ljubljani in Ilirski Bistrici

Zdravje Nova primera ošpic - v Ljubljani in Ilirski Bistrici

V Sloveniji imamo dva nova potrjena primera ošpic, skupno jih je letos torej že 9. Včeraj je Nacionalni inštitut za javno zdravje potrdil okužbo pri moškem, zaposlenem na RTV Slovenija, za ošpicami je zbolela tudi osnovnošolka iz Ilirske Bistrice.

Prepoznate možgansko kap?

Zdravje Prepoznate možgansko kap?

Možganska kap je najpogostejša nevrološka bolezen na svetu in samo v Sloveniji prizadene okoli 4.000 ljudi letno. Za posledico ima visoko smrtnost in veliko invalidnosti, zato sta pomembna preventiva in zgodnje prepoznavanje znakov bolezni.

Slovenija je prva država na svetu, ki je izkoreninila hepatitis C pri hemofilikih

Zdravje Slovenija je prva država na svetu, ki je izkoreninila hepatitis C pri hemofilikih

Marko Korenjak ima Willebrandovo bolezen, kar pomeni, da se mu kri ne strjuje in mora vse življenje jemati zdravila, narejena iz pripravkov krvi. Pred letom 1993, ko še krvi niso testirali, se je okužil s hepatitisom C.

Zaradi gripe je v Sloveniji umrlo 160 bolnikov

Zdravje Zaradi gripe je v Sloveniji umrlo 160 bolnikov

V ljubljanskem kliničnem centru so imeli doslej 62 smrtnih žrtev zaradi gripe, iz Maribora poročajo o 27 umrlih, v murskosoboški bolnišnici pa je samo v letošnjih prvih treh mesecih umrlo 30 ljudi, lani pa še 18.

Tretjina svetovnega prebivalstva naj bi bila okužena s tuberkulozo

Zdravje Tretjina svetovnega prebivalstva naj bi bila okužena s tuberkulozo

Zaznamujemo svetovni dan tuberkuloze, ki je ena izmed treh najsmrtonosnejših bolezni na svetu, saj je po strokovnih ocenah okužena kar tretjina svetovnega prebivalstva.

Rdeči baloni preplavili Slovenijo

Zdravje Rdeči baloni preplavili Slovenijo

Zavod 13 iz Maribora je ob mednarodnem dnevu redkih bolezni v 15 mestih po Sloveniji organiziral že peti vseslovenski pohod z rdečimi baloni, s katerim želi, da javnost spozna otroke s posebnimi potrebami in premosti strah pred njimi.

Prijavite se na e-novice