V letošnji sezoni se je proti gripi cepilo že 97.000 ljudi. Foto: Reuters
V letošnji sezoni se je proti gripi cepilo že 97.000 ljudi. Foto: Reuters
Cepljenje
V treh dneh so porabili več cepiva kot prejšnjo zimo decembra in januarja skupaj. Foto: Pixabay
Ponekod zmanjkalo cepiva proti gripi

Predstavnica NIJZ-ja Eva Grilc je v izjavi za javnost pojasnila, da so v letošnji sezoni porabili že okoli 97.000 odmerkov cepiv proti gripi, medtem ko se je lani cepilo okoli 62.000 ljudi, kar so trije odstotki prebivalstva. Nekoliko višji odstotek precepljenih je bil lani v starostni skupini starejših od 65 let, v kateri se je cepilo 10,5 odstotka ljudi.

Zaradi višje precepljenosti letos so nekaterim izvajalcem že pošle zaloge cepiva in so pri NIJZ-ju naročili nove. Tisti, ki so jih naročili do srede, jih danes že imajo, je pojasnila Grilčeva. Tistim, ki so jih naročili danes, pa bo NIJZ zagotovil cepiva v najkrajšem mogočem času.

Izdajali 1.300 cepiv dnevno
V četrtek zjutraj so na NIJZ-ju, kot so pojasnili, imeli na zalogi 2.300 cepiv. V zadnjih dneh so jih izdali 1.300 na dan. Grilčeva meni, da imajo dovolj cepiv, da bodo v prihodnjih dneh zadostili novim naročilom.

Poleg tega pa na NIJZ-ju preučujejo možnost naročila dodatnih odmerkov cepiva pri dobavitelju. Koliko časa traja dobava in v kolikšnem času bi torej v Sloveniji lahko prišli do dodatnih cepiv, ni znala pojasniti.

Sezona gripe ne kaže posebnosti
Sicer pa po njenih besedah letošnja sezona gripe ne kaže posebnosti in je primerljiva z drugimi državami v Evropi. Število obolelih narašča, pojavljata se virus gripe A in B, pri čemer je bistveno več virusa A. Pojavljata se oba podtipa virusa A, to sta H1N1 in H3N2.

Da se je letos za cepljenje proti gripi odločilo več ljudi, je po mnenju Grilčeve posledica več dejavnikov. Po njenem mnenju bi lahko bila to tudi posledica "lekcije" iz lanske sezone gripe, ki je bila zelo težka in so precej obolevali starejši s kroničnimi boleznimi, ki so bili pogosteje tudi hospitalizirani.

Ob tem je dejala, da je še vedno čas za cepljenje. Po navadi se ljudje cepijo do konca februarja.

V treh dneh več kot lani decembra in januarja
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so po poročanju TV Slovenija pojasnili, da so samo v preteklih treh dneh porabíli več cepiva kot prejšnjo zimo decembra in januarja skupaj, zato preverjajo možnosti nakupa dodatnih zalog. Medtem so v ambulanti območne enote Ljubljana začasno odpravili telefonsko naročanje za cepljenje proti gripi - kot so sporočili z NIJZ-ja, se lahko vsi, ki to želijo, pridejo cepit brez predhodnega naročanja.

Ali tudi Sloveniji zaradi nizke cepljenosti grozijo epidemije nevarnih nalezljivih bolezni in zakaj strah pred cepivi? Proti gripi se je v ljubljanskem kliničnem centru cepila le vsaka deseta srednja medicinska sestra. S kakšnimi ukrepi povečujejo delež cepljenih po Evropi?

Tarča z Eriko Žnidaršič nocoj ob 20. uri na 1. sporedu Televizije Slovenija

Bolnišnice in porodnišnice zaradi povečanega števila akutnih respiratornih obolenj medtem še naprej omejujejo obiske - že v sredo so jih omejili v UKC-ju Ljubljana, v slovenjgraški in šempetrski bolnišnici, v novomeški bolnišnici pa so jih popolnoma prepovedali. Zdaj so se za podoben korak odločili tudi v kranjski porodnišnici, kjer so zdaj obiski omejeni na eno odraslo zdravo osebo.

V ljubljanski porodnišnici pa so sklenili, da lahko prihodnje novopečene mamice in novorojenčke med 15. in 18. uro obišče le njihov zdrav parter oz. oče, enoto intenzivne nege in terapije novorojenčkov na kliničnem oddelku za perinatologijo pa le zdravi starši. Ukrep velja tudi za nosečnice, ki v prostore porodnišnice prihajajo le na preglede in posege. Te lahko v bolnišnico pridejo le v spremstvu ene zdrave odrasle osebe, so sporočili iz UKC-ja Ljubljana.

Ponekod zmanjkalo cepiva proti gripi