Cepivo, ki ga je Sloveniji dobavila farmacevtska družba GSK, ima 18-mesečni rok uporabe. Foto: Reuters
Cepivo, ki ga je Sloveniji dobavila farmacevtska družba GSK, ima 18-mesečni rok uporabe. Foto: Reuters

Od začetka cepljenja v novembru do sredine iztekajočega se tedna se je skupno porabilo nekaj več kot 103 tisoč odmerkov, Slovenija pa je do zdaj prejela 222 tisoč odmerkov, so za MMC sporočili na inštitutu za varovanje zdravja. To pomeni, da jih na zalogi ostaja okoli 119 tisoč.

Dogovor o 30-odstotnem zmanjšanju
A novi odmerki bodo še prihajali. Po pogodbi s farmacevtsko družbo GlaxoSmithKline bi Slovenija morala prejeti kar 800 tisoč odmerkov, a se je ministrstvo za zdravje pozneje dogovorilo za 30-odstotno zmanjšanje dobave, kar pomeni, da bo Slovenija na koncu imela 560 tisoč odmerkov. Ker jih je bilo do zdaj porabljenih 103 tisoč, cepljenja pa to sezono ni več mogoče pričakovati, na voljo ostaja še več kot 450 tisoč odmerkov.

DOSLEJ UMRLO OKOLI 16 TISOČ LJUDI
Nova gripa se je pred skoraj letom dni pojavila v Mehiki, za njenimi posledicami pa je doslej umrlo okoli 16 tisoč ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija je pred kratkim sporočila, da je vrhunec pandemije že minil, čeprav na zahodu Afrike še vedno zaznavajo naraščanje števila okužb.

Zato se nam je zastavilo vprašanje, kakšen scenarij predvideva ministrstvo, če vsi odmerki ne bodo porabljeni. A po njihovem odgovoru sodeč, takega scenarija še ni. Za MMC so sporočili le, da je cepivo "shranjeno, in ker ima rok uporabe najmanj 18 mesecev od datuma izdelave, ga je mogoče porabiti do takrat".

V Mehiki mutacija virusa
Medtem iz Mehike poročajo o mutaciji virusa nove gripe. Virus so potrdili pri neki deklici, mehiški minister za zdravje Jose Angel Cordova pa je pojasnil, da so deklico pred dvema mesecema zdravili zaradi virusne okužbe dihal, nato pa se je v bolnišnico vrnila zaradi hude oblike pljučnice. Podoben sum mutacije virusa H1N1 obstaja še pri 423 primerih - in to samo v Mehiki.