Foto: BoBo
Foto: BoBo

Razlog za to je, da je bil test, s katerim so gledalko testirali, umaknjen s seznama veljavnih testov v Evropski uniji. In ne gre za osamljen primer, brez statusa prebolevnika je zaradi tega ostalo okoli 1400 ljudi.

Alenka Jakomin je julija letos opravila testiranje s hitrim antigenskim testom na vstopni točki v Stanežičah v Ljubljani. Tam so ji zagotovili, da ji bo hitri test služil tudi kot uradno potrdilo o prebolevnosti. "A v sistemu Zvem, E-zdravje potrdila ni bilo, pač pa je bilo obvestilo, da verjetno test, s katerim sem bila pozitivna, ni na seznamu medsebojno priznanih v EU-ju," pojasni.

Obrnila se je na ZD Ljubljana in NIJZ, od koder je po dolgotrajnem dopisovanju dobila odgovor, da test ni na seznamu in "da ne morem dobiti pozitivnega digitalnega potrdila, s katerim bi lahko potem potovala po Evropi."

Teste so uporabljali dve leti

Omenjene teste s šifro B016 in B051 so v Zdravstvenem domu Ljubljana uporabljali dve leti. Do 9. julija so bili na seznamu medsebojno priznanih EU testov, po tem datumu pa ne več.

"Takoj, ko je ZD to izvedel, smo prenehali z izvajanjem tega testa in smo prešli na druge teste. Razlogov, zakaj ti testi niso več na seznamu, mi ne poznamo, zato smo prosili za pojasnilo Ministrstvo za zdravje in NIJZ, vendar odgovor še čakamo," je pojasnila Darja Pungertnik, vodja laboratorijske diagnostike ZD-ja Ljubljana.

Na NIJZ-ju so za TV Slovenija odziv poslali pisno. Pojasnili so, da ustreznost testov določa Ministrstvo za zdravje, Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke ter Evropska unija. V zvezi z neveljavnimi testi pa da naj se obrnemo na izvajalca testiranja. Na Ministrstvu za zdravje pa primera ne morejo komentirati, češ da o njem niso bili obveščeni.

Ostali brez potrdila o prebolelosti

Ponudili so brezplačno testiranje

"Nekaj 100 tistih, ki smo bili zavedeni, čakamo na odgovor, odgovora ni, kar pomeni, da bomo ostali brez potrdila in v primeru potovanja v tujino na lastne stroške izvedli test," ob tem opozarja Alenka Jakomin.

Darja Pungertnik pravi, da se v ZD-ju Ljubljana zavedajo nevšečnosti, ki jih imajo pacienti zaradi tega: "Zato se jim iskreno opravičujemo in iščemo rešitev. Ponudili smo jim brezplačno testiranje, če bi to potrebovali za odhod v tujino ali zaradi kakšnih drugih razlogov."

Kar sicer omili, ne pa tudi reši nastale težave.