Na testiranje ni treba prinesti ne napotnice niti zdravstvene kartice. Foto: BoBo
Na testiranje ni treba prinesti ne napotnice niti zdravstvene kartice. Foto: BoBo

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC-ju Ljubljana bo testirance sprejemala od ponedeljka, 15. septembra, do petka, 19. septembra, med 15. in 18. uro.

Slovenski infektologi so mnenja, da je bolezen postala izziv v javnem zdravstvu, saj je velika težava odkrivanje okuženih. V Franciji denimo ocenjujejo, da je znanih vsaj 60 odstotkov okužb, podobno je v Nemčiji, kjer se okužbe zaveda vsak drugi, je v izjavi za medije povedala Mojca Matičič z omenjene klinike. Nasprotno je področje zdravljenja v Sloveniji dobro pokrito, je poudarila.

Dejstvo je, da vsako leto v Evropi zaradi posledic kroničnega hepatitisa C umre dvakrat več bolnikov kot zaradi aidsa. Stroka ocenjuje, da je na svetu med 130 in 170 milijoni ljudi s kronično okužbo hepatitisa C, na novo pa se vsako leto okuži od tri do štiri milijone ljudi.

Okuženi nima zdravstvenih težav
Težava je, ker je hepatitis C, ki prizadene predvsem jetra, zahrbtna in tiha bolezen, okuženi nimajo zdravstvenih težav. Če okužba z virusom ostane skrita in ni zdravljena, lahko v večini primerov vodi do kronične okužbe jeter, nato pa zelo verjetno do kroničnega vnetja jeter, torej hepatitisa.

Ste bili izpostavljeni dejavnikom tveganja?
Kronično vnetje lahko vodi do ciroze jeter in raka na jetrih. Hepatitis lahko povzroči tudi zunajjetrne bolezni, denimo bolezni kože, še opozarja infektologinja. Dodaja, da morajo ljudje sami prepoznati, ali so bili v preteklosti izpostavljeni dejavnikom tveganja. Mednje se prišteva prejemanje transfuzije krvi ali krvnih pripravkov pred 1. februarjem 1993, torej pred uvedbo obveznega testiranja darovane krvi.

Dejavnika tveganja sta tudi njuhanje ali intravenozno uživanje mamil. Matičičeva pri tem izpostavlja, da je za okužbo dovolj, da se mamilo na tak način uživa le enkrat. Zdravniki testiranje priporočajo tudi tistim, ki so bili na neprofesionalnem prebadanju kože ali sluznice, torej so bili na neprofesionalnem tetoviranju ali vstavljanju 'piercinga' oziroma na neprofesionalni akupunkturi.

Za testiranje napotnica ni potrebna
Ker nekatera tovrstna dejanja posamezniki radi zamolčijo, saj v družbi veljajo za nesprejemljiva, na infekcijski kliniki ponujajo anonimno testiranje, za katerega ni potrebna napotnica, s seboj ni treba imeti niti zdravstvene kartice. Komur bo izvid pokazal, da je na virus pozitiven, bo dobil pismo z napotki, kam se obrniti za zdravljenje, je razložila infektologinja.

Podobne akcije so na infekcijski kliniki imeli že med letoma 2007 in 2011. Skupno je na testiranje prišlo 3.740 ljudi, 71 izvidov je bilo pozitivnih. Opravili so tudi analizo in ugotovili, da so bili udeleženci akcij povprečno stari okoli 37 let, nekaj več je bilo žensk. Med tistimi, ki so bili pozitivni na okužbo, si jih je vsaj polovica že kdaj v življenju vbrizgala mamilo oziroma ga njuhala. Nekaj je bilo tudi takih, ki so bili na transfuziji pred letom 1993, so bili na neprofesionalnem prebadanju kože ali pa je bil okužen njihov družinski član.

Brezplačno in anonimno testiranje je na kliniki mogoče opraviti tudi vsak ponedeljek med 12. in 14. uro.