Na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v ljubljanskem kliničnem centru se lahko vsak ponedeljek med 12. in 14. uro brezplačno in anonimno testirate za okužbo z virusoma hepatitisa B in C. Foto: MMC RTV SLO
Na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v ljubljanskem kliničnem centru se lahko vsak ponedeljek med 12. in 14. uro brezplačno in anonimno testirate za okužbo z virusoma hepatitisa B in C. Foto: MMC RTV SLO
hepatitis, zdravnica, igla
Okužba s hepatitisom C se prenaša s krvjo in njenimi pripravki. Foto: BoBo
Nevarnost hepatitisa A je največja na območjih, kjer so slabe higienske razmere, prenaša pa se s t. i. socialnimi striki, kot so prenos z okuženimi rokami ali predmeti. Obstajajo pa tudi hidrične okužbe, ko je okužen vodni vir.
Za hepatitisom boleha 10.000 Slovencev
Hepatitis: mnogi ne vedo, da so okuženi

Ob tem poudarjajo, da je hepatitis C ozdravljiva bolezen, saj so bolnikom na voljo nova in izredno učinkovita zdravila, Slovenija pa sodi v evropski vrh po uspešnosti vodenja in zdravljenja. "Današnje zdravljenje virusnih hepatitisov je na zavidljivi ravni. Nova zdravila bodo omogočila, da bomo v prihodnje lahko pozdravili skoraj vsakega bolnika, pri katerem bolezen še ni dokončno okvarila organa. Na srečo imamo v Sloveniji vse možnosti, da bolnikom omogočimo kar najboljšo zdravstveno oskrbo. Žal pa ne moremo pomagati tistim, ki so okuženi, a za okužbo še ne vedo in zato ne poiščejo pravočasno pomoči pri ustreznem specialistu," pravi prof. Dr. Mojca Matičič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC-ju Ljubljana.

"Vsem, ki omahujejo bodisi z odločitvijo o zdravljenju hepatitisa C ali celo z odločitvijo o
testiranju na okužbo, bo v prihodnje v veliko pomoč lahko tudi Društvo bolnikov s hepatitisom, ki ga bodo le-ti ustanovili v septembru in bo namenjeno prav izkoreninjenju hepatitisa C v Sloveniji," še poudarja strokovnjakinja.

Kdaj ste izpostavljeni tveganju?
Ste morda kadar koli pred letom 1993 prejeli kri ali krvne pripravke? Ste bili kadar koli izpostavljeni neprofesionalnemu tetoviranju ali prebadanju kože ali sluznic ('pearcing')? Ste morda kdaj poskusili njuhanje drog? To so le tri od petnajstih vprašanj, za katera velja, da pritrdilen odgovor pomeni obstoj verjetnosti, da je bila oseba izpostavljena virusu hepatitisa C.

Premisli še enkrat, testiraj se!
Geslo letošnjega dneva je "Premisli še enkrat, testiraj se!", s čimer želi Svetovna zdravstvena organizacija spodbuditi ljudi, naj se testirajo, saj je še vedno ključni razlog za veliko umrljivost nevednost o okužbi.

Hepatitis je vnetje jeter, ki ga lahko povzročajo različni dejavniki, najpogostejši pa so virusi, med njimi največkrat hepatotropni virusi A, B, C, D, E in G. Hepatitisa A in E sta danes danes povezana predvsem s potovanji v endemična tropska in subtropska območja, saj se prenašata z okuženo vodo in hrano. Hepatitisa B in C pa sta lahko resni kronični obliki, mnogi ju označujejo tudi kot "tiha ubijalca," prenašata pa se neposredno z vnosom okužene krvi v telo, z nezaščitenim spolnim stikom z okuženo osebo in z okužene matere na otroka.

Z virusom hepatitisa C je okuženih 160 milijonov na svetu, od tega 9 milijonov v Evropi. Kot opozarjajo v UKC-ju Ljubljana, se v Evropi vsako leto z virusom okuži 30.000 ljudi, največ je mladih.

Pri veliki večini okuženih z virusom C se razvije kronično vnetje jeter, ki lahko privede do raka na jetrih in odpovedi jeter. Kot poudarjajo zdravniki, je bolezen danes ozdravljiva, če le se zdravljenje začne dovolj zgodaj, zato vabijo vse, pri katerih obstaja kakršno koli tveganje, da se testirajo. Prepozno odkrita okužba je danes glavni razlog, zaradi katerega virusnemu hepatitisu C po svetu še vedno vsako leto podleže najmanj 1,5 milijona ljudi, od tega v Evropi 90.000.

Hepatitis B lahko z zdravili le obvladujemo
Na svetu je kar 350 milijonov nosilcev kroničnega hepatitisa B, večina pa se, tako kot pri hepatitisu C, svoje okužbe sploh ne zaveda. Za zdravljenje hepatitisa B so na voljo učinkovita zdravila, s katero lahko bolezen obvladujemo, le redko pa jo lahko zdravniki popolnoma pozdravijo.

V Sloveniji je z virusom hepatitisa B okužen en odstotek prebivalstva in najverjetneje od pol do enega odstotka z virusom hepatitisa C, pri čemer so deleži okuženih v skupinah z večjim tveganjem višji. Dvaindvajset odstotkov odvisnih od drog je okuženih s 3
HCV, kar je po podatkih Evropskega urada za nadzor nad drogami (EMCDDA) drugi najnižji delež v EU, kjer izstopamo tudi po izredno nizkem deležu bolnikov s hkratno okužbo HIV in HCV.

Okužba s hepatitisom A ni kronična in je povezana s slabimi higienskimi razmerami, proti temu se lahko cepimo. To je posebej priporočljivo ob potovanjih v predele sveta, kjer so higienske razmere slabše, ob tem opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Do 30. avgusta fotografski natečaj
Na inštitutu so v okviru svetovnega dneva hepatitisa razpisali javni natečaj, s katerim želijo prispevati k dvigu ozaveščenosti o problematiki hepatitisov. Do 30. avgusta naj zainteresirani na hepatitis@nijz.si pošljejo t. i. selfieje na tematiko hepatitisa.

Za hepatitisom boleha 10.000 Slovencev
Hepatitis: mnogi ne vedo, da so okuženi