Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Ob razglasitvi epidemije koronavirusne bolezni 19 so izvedbo krvodajalskih akcij nekoliko prilagodili. Krvodajalce vabijo k darovanju krvi s SMS-vabili, v katerih jih prosijo za povratni klic za dogovor o uri prihoda in preverjanje pogojev za darovanje. Krvodajalci se lahko na odvzem naročijo tudi sami, tako da pokličejo na najbližji transfuzijski center in se dogovorijo o uri prihoda.

"Tako lahko zagotovimo varne pogoje za odvzem tako za krvodajalce kot za osebje, ki izvaja odvzeme," je za Slovensko tiskovno agencijo povedala odgovorna oseba za preskrbo s krvjo v zavodu za transfuzijsko medicino Irena Razboršek.

Za darovanje krvi med drugim niso primerne osebe, ki so bile v zadnjih 14 dneh v državah, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav. Trenutno to, denimo, velja za tiste, ki so se vrnili iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine in Srbije.

Prav tako ni mogoče darovati krvi, če imate prehlad, kašljate in kihate, imate povišano telesno temperaturo, prebolevate nalezljivo bolezen ali ste v zadnjih 28 dneh preboleli nalezljivo bolezen ter če ste bili v stiku z obolelo osebo.

"Vsak prispevek je dragocen"

Razborškova poudarja, da se sproti prilagajajo epidemiološkim razmeram, pri tem pa sledijo smernicam in navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje. "Vsak dan posebej se odločamo o tem," je povedala Razborškova.

Poudarila je, da je vsak prispevek dragocen, saj so zaloge krvi že vse od začetka epidemije nizke. Še vedno pa je krvi dovolj, da lahko pokrivajo potrebe v slovenskem zdravstvenem sistemu.

Večja zadržanost med krvodajalci

Medtem ko so ob začetku epidemije covida-19 opazili med krvodajalci nekaj zadržanosti, najverjetneje zaradi strahu pred okužbo, Razborškova ocenjuje, da se je zdaj ta strah že razblinil. Kot je dejala, so poskrbeli za zaščitne ukrepe in očitno se tega zavedajo tudi krvodajalci.

Med drugim imajo pred vhodom v prostore, kjer se izvaja odvzem krvi, kontrolno vstopno točko, kjer preverijo ustreznost in izmerijo telesno temperaturo darovalca. Krvodajalec si mora razkužiti roke in nositi zaščitno masko.

"Odziv krvodajalcev je kljub nastalemu položaju zelo dober," je poudarila. "Prihajajo tudi krvodajalci, ki so bili na začetku morda zadržani, zdaj pa je znova vzpostavljeno zaupanje med nami," je dejala.

Odziv v letošnjem juniju je celo presegel podatke iz tega obdobja v prejšnjih letih. "Junij je po navadi za nas sušni mesec, kar se je poznalo potem na zalogah v juliju. V letošnjem juniju pa smo imeli v primerjavi z lanskim več krvodajalcev in več odvzemov krvi. Na žalost pa smo bili od marca naprej na nizkih zalogah, zato smo resnično veseli, da se krvodajalci odzivajo," je dejala.

Plazmo odvzeli tudi okuženim z novim koronavirusom – namenoma

Na zavodu za transfuzijsko medicino so pred dnevi objavili poziv osebam, ki so prebolele okužbo z novim koronavirusom, da darujejo plazmo oziroma kri in tako prispevajo k učinkovitejšemu zdravljenju te bolezni. Do zdaj so v Sloveniji opravili devet odvzemov takšne plazme, so pa šele na začetku. "Tudi v Sloveniji je pomembno, da omogočimo zdravljenje bolnikov s hiperimunsko prebolevniško plazmo covid-19. Samo z darovanjem plazme oziroma krvi, ki vsebuje specifična protitelesa in jo imate osebe, ki ste prebolele covid-19, lahko pridobimo to zdravilo," so poudarili v zapisu na spletni strani zavoda. Na podlagi dozdajšnjih izkušenj zdravljenja drugih koronavirusnih okužb, kot sta sars in mers, se kaže, da je lahko prebolevniška plazma učinkovito zdravilo tudi za covid-19, saj skrajšuje čas hospitalizacije in zmanjšuje umrljivost.