Fotografija je simbolična. Foto: Shutterstock
Fotografija je simbolična. Foto: Shutterstock

Tudi v mariborskem zdravstvenem domu od konca lanskega leta izvajajo evropski projekt Eurohelican, s katerim med ljudmi, starimi od 30 do 34 let, ugotavljajo okužbo s to bakterijo. Povabilo k udeležbi v presejalni program je prejelo štiri tisoč naključnih pacientov zdravstvenega doma.

Sorodna novica V Mariboru začeli poskusno presejalno testiranje za raka želodca

"Odziv ljudi ni takšen, kot bi si ga želeli oziroma kot smo ga pričakovali. Namreč, pri nas se je na štiri tisoč povabil odzvalo dobrih 1200 pacientk in pacientov," je povedal direktor doma Jernej Završnik.

Potrebovali bi jih vsaj še 800, ki jih skušajo pridobiti tudi z dodatnimi telefonskimi klici. Kljub slabi odzivnosti vabljenih pa se v raziskavo ni mogoče vključiti na lastno željo, ker gre za znanstveno raziskavo, kjer so pacienti "načelno izbrani iz te skupine, kar daje težo sami raziskavi".

Testirani ob obisku v ambulanti izpolnijo vprašalnik, nato jim odvzamejo vzorec krvi. "Če bodo protitelesa pozitivna, bodo šli na dihalni test. To je test, ki potrdi, da je bakterija trenutno živa v želodcu, in potem bodo dobili kombinacijo antibiotikov," je pojasnil Završnik.

Testiranje in zdravljenje okužbe je najboljši možni način za zmanjšanje obolevnosti za rakom želodca. "Če nekomu odkriješ Helicobacter pylori v želodcu, ko še ni predrakavih sprememb, s tem v glavnem lahko preprečiš nastanek raka na želodcu," sporoča strokovni vodja projekta Bojan Tepeš.

V Sloveniji sicer odkrijemo blizu 500 novih primerov raka želodca na leto, preživetje bolnikov pa je zaradi poznega odkritja bolezni slabo.

Avdio: NIJZ o bakteriji in raku želodca

Na vabila za pregled, ki vas lahko obvaruje pred rakom želodca, slab odziv
Mednarodni projekt testiranja na bakterijo za prepoznavanje raka želodca tudi v Ljubljani