V UKC Maribor se še spopadajo s kadrovskimi stiskami. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
V UKC Maribor se še spopadajo s kadrovskimi stiskami. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Med šestimi letos pridobljenimi specialisti so štiri privabili z mednarodnimi razpisi iz tujine in so še v prilagoditvenem obdobju. Računali so še na zaposlitev dveh specializantov, a je eden zaposlitev odklonil, drugi pa o njej še razmišlja.

Zaradi kadrovske stiske se opravljajo operacije na največ desetih od skupno 17 možnih operacijskih mizah. Vodja klinike za kirurgijo Jože Ferk je prepričan, da luknje ni moč zapolniti zgolj z dodatnimi dežurstvi, saj zdravniki že sedaj izgorevajo.

Zdravniki želijo "primerno spodbudo"
Po njegovih besedah je trenutno edina rešitev, da se
na pomoč pritegne še več anesteziologov iz drugih slovenskih bolnišnic, predvsem UKC Ljubljana. Tamkajšnji zdravniki so po njegovih besedah pripravljeni priti v Maribor, a želijo za to "primerno spodbudo".

Svet UKC Maribor je zato pozval ministrstvo za zdravje, zdravniško zbornico in druge zdravstvene zavode k podpori pri iskanju rešitev. Javne zavode prosijo, da zdravnikom podajo soglasja za občasno pomoč v UKC Maribor, od zbornice in ministrstva pa pričakujejo sistemske rešitve, kot je uvedba obvezne zaposlitve specializantov za določen čas.

Po letu dni konec pogodbe z Reko
Poleg pomanjkanja anesteziologov, zaradi česar po besedah Ferka še dodatno narašča nezadovoljstvo med zaposlenimi, je težava tudi premajhno število postelj za perioperativno intenzivno terapijo, zato bi bilo treba to področje tudi prostorsko razširiti.

Kadrovsko krizo na področju anesteziologije je prejšnji direktor UKC Maribor Gregor Pivec na začetku tega leta poskušal začasno rešiti z uvozom anesteziologov s hrvaške Reke. V ta namen sklenjena pogodba z zasebnim Inštitutom za raziskave v medicini je bila deležna številnih kritik zaradi domnevno visokih stroškov posrednika. UKC Maribor bo po enem letu začel postopek prekinitve te pogodbe.