Med globalne cilje ZZZS-ja je zajetih štirideset ukrepov oziroma globalnih strategij za njihovo uresničevanje. Foto: BoBo
Med globalne cilje ZZZS-ja je zajetih štirideset ukrepov oziroma globalnih strategij za njihovo uresničevanje. Foto: BoBo

Strateški razvojni program ZZZS-ja za obdobje od leta 2014 do 2019 določa devet globalnih ciljev, med drugim ohranitev dosežene ravni zdravstvene varnosti zavarovanih oseb ter uveljavitev elektronskega poslovanja kot prevladujočega načina poslovanja.

Kot globalne cilje program opredeljuje štirideset ukrepov oziroma globalnih strategij za njihovo uresničevanje, opredelili pa so tudi razvojne naloge in projekte.

Med njimi so uveljavljanje programov promocije zdravja, spodbujanje odgovornega ravnanja zavarovancev v času bolniškega staleža, sodelovanje pri nacionalnem projektu eZdravje ter vzpostavitev seznama medicinskih pripomočkov.

Celoten program predvideva izvedbo 34 razvojnih nalog in štiri razvojne projekte, razvojna vlaganja pa so ocenjena na 17,8 milijona evrov.

Predlogi upokojencev niso bili upoštevani
Predstavnik upokojencev Martin Toth je v razpravi opozoril, da večina njihovih predlogov ni bila sprejeta ali upoštevana. Predlog strateškega programa zavoda pa še vedno ne nakazuje dovolj, kako naj bi ZZZS uresničeval poslanstvo zdravstvenega zavarovanja v trenutnih in pričakovanih razmerah.

Dodal je še, da ne prinaša vsebinskih sprememb in novosti ter da je zastavljen tako kot "v času debelih krav". Sprejetje programa pa bi morali odložiti.

S tem se ni strinjal predstavnik delodajalcev v skupščini Igor Antauer, ki je dejal, da trenutna politika ni sposobna pripraviti vizije in strategije. Čakanje na vlado in DZ bi bilo po njegovem mnenju pasivno in neodgovorno. Poudaril je, da je dokument po sprejetju tako ali tako še mogoče spreminjati.

Prihodki višji od odhodkov
Člani skupščine so se tudi seznanili z informacijo o finančnem poslovanju zavoda v prvih štirih mesecih letošnjega leta.

Prihodki v tem času so znašali 771,2 milijona evrov, kar je 12,6 milijona evrov nad načrtovanimi za omenjeno obdobje. Odhodki so znašali 770,4 milijona evrov, kar je 35 milijonov evrov manj od načrtovanih za prve štiri mesece. Tako so v prvih štirih mesecih izkazali presežek v višini 0,8 milijona evrov. Zavod je v tem obdobju najel 39 posojil v skupni vrednosti 348,2 milijona evrov in jih 346,7 milijona evrov že vrnil.

V ZZZS-ju še opozarjajo, da so pogoji poslovanja v letošnjem letu drugačni od predvidenih ob pripravi finančnega načrta. Generalni direktor ZZZS Samo Fakin je povedal, da je finančni položaj v prvih štirih mesecih relativno ugoden oziroma ni slab.

Če se ne bo zgodilo nič pretresljivega, bodo obveznosti za leto 2014, ki so prenesene v finančni načrt za leto 2015, lahko realizirane v letošnjem letu.