Strokovnjaki preučujejo, kako so se otroci okužili s hepatitisom. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay
Strokovnjaki preučujejo, kako so se otroci okužili s hepatitisom. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay

V nobenem primeru za zdaj ni bila potrebna presaditev jeter, je pa potek bolezni posebej hud pri štiriletnem dečku, ki ostaja v pediatrični bolnišnici v Rimu. Dečka so hospitalizirali zaradi težav z dihanjem in bolečin v spodnjem delu trebuha. Sprva so ga sprejeli v bolnišnico v mestu Prato v Toskani, potem ko se mu je stanje hitro poslabšalo in so jetrni testi potrdili, da je verjetno zbolel za akutnim hepatitisom, pa so ga prepeljali v Rim.

Test na novi koronavirus je bil negativen, ima pa deček veliko protiteles, na osnovi tega zdravniki sklepajo, da je v preteklosti preživel okužbo s koronavirusom.

Na italijanskem ministrstvu za zdravje so potrdili, da so v državi zaznali že več primerov akutnega hepatitisa pri otrocih, ki jih zdaj preučujejo. Akuten in hujši hepatitis pri otrocih je nekaj novega in neobičajnega, zato obstaja sum, da ga povzroča nov virus.

Vse več primerov bolezni

Na novo bolezen je pred dnevi opozoril tudi Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), ki je dodal, da v vseh državah, v katerih se je pojavil ta hepatitis, potekajo epidemiološke preiskave, ugotavljajo pa tudi, kako so se otroci sploh okužili s hepatitisom.

Že konec prejšnjega tedna so sporočili, da preiskujejo 84 primerov neznanega hepatitisa v več evropskih državah. Prve primere bolezni so potrdili 5. aprila v Združenem kraljestvu oz. natančneje na Škotskem, kjer je za do zdaj neznano obliko hepatitisa zbolelo več otrok, mlajših od 10 let. Teden dni pozneje je bilo na Otoku potrjenih že 61 primerov, večinoma pri otrocih med drugim in petim letom. Na Škotskem so ob tem lahko od 13 primerov medsebojno povezali le dva para primerov. O tej bolezni poročajo tudi iz ZDA.

V vseh primerih so zboleli otroci, mlajši od deset let, skupni imenovalec skrivnostne bolezni pa so – ob osnovnem simptomu, to je drastično povečano število jetrnih encimov – simptomi, ki so se pojavili do nekaj tednov pred diagnosticiranjem hepatitisa: driska, bruhanje in bolečine v trebuhu. V večini primerov v Združenem kraljestvu se je pri otrocih pojavila zlatenica, ne pa tudi vročina. Pri otrocih niso odkrili nobenega od znanih virusov hepatitisa od A do E, zato strokovnjaki preučujejo povezavo z običajnimi virusi ali drugimi možnimi vzroki, kot so covid-19, okužbe ali okoljski dejavniki.