Čakalne dobe jim je uspelo v Izoli močno zmanjšati. Foto: BoBo
Čakalne dobe jim je uspelo v Izoli močno zmanjšati. Foto: BoBo

Ti so ob poskusnem obratovanju sprejeli le 20 odstotkov bolnikov, danes jih 80. Na vrstomate pa se tako kot bolniki privaja tudi osebje. Za ustrezno delo morajo natančno urediti čakalne knjige in prihodnja naročanja. Splošna bolnišnica Izola je prva bolnišnica v Sloveniji, kjer so vpeljali vrstomate.

Včasih so bili hodniki nabito polni bolnikov, ki so čakali na obravnavo, danes pred ambulanto sedijo največ trije. Postopek je preprost. Ko vrstomat prebere zdravstveno kartico, bolnik dobi listek z navodili, kam naj gre in kdaj bo na vrsti. Tisti, ki se ob novosti ne znajdejo, imajo pomoč študentke. V bolnišnici svetujejo, da na pregled pridete 10 minut prej, zamudniki pa gredo na rep vrste.

Sistem pa se lahko tudi poruši - takrat, ko specialista zadržijo nujni primeri na oddelkih ali na urgenci, se čakanje znatno podaljša. Bo pa odslej krajša čakalna doba na preiskavo z magnetno resonanco, v bolnišnici so dobili nov aparat, ki bo podvojil število pregledov. V ta namen so tudi okrepili osebje.

"Prej smo imeli en aparat, delali dneve in ob koncih tedna, imeli čakalno vrsto več mesecev, zdaj pa nam je v enem mesecu uspelo čakalni seznam počistiti, čakalna doba je zdaj dva tedna," pravi primarij Branko Cvetičanin, predstojnik radiološkega oddelka.

Pot do preiskav pa naj bi bila krajša tudi z e-napotnico, ki naj bi v Sloveniji zaživela konec oktobra.

Čakalne vrste v bolnišnici urejajo z vrstomati
Čakalne vrste v bolnišnici urejajo z vrstomati