Nepravilnosti na Nevrološki kliniki so odnesle glavno medicinsko sestro. Foto: BoBo
Nepravilnosti na Nevrološki kliniki so odnesle glavno medicinsko sestro. Foto: BoBo

"Medicinsko sestro je očitno lažje odstaviti kot zdravnika. Ne morem govoriti o razlogih, ki so vodili svet zavoda k tej odločitvi, a neskladje med usodo glavne sestre in strokovnega direktorja je očitno. To je diskriminatorno, da glavni medicinski sestri niso dali nobene možnosti za pojasnila, strokovnemu direktorju pa,"

Jelka Mlakar, predsednica sindikata zdravstvene nege
false
Hojker ima 15 dni časa, da odgovori na očitke. Foto: BoBo
Svet UKC-ja predlagal razrešitve nekaterih vodilnih

Kot je po sedem ur trajajoči seji v sredo povedal predsednik sveta zavoda Tomaž Glažar, Hojkerju očitajo objektivno odgovornost zaradi dogodkov na nevrološki kliniki. Hojker ima 15 dni časa za odgovor na očitke, potem pa bo sledilo glasovanje o njegovi razrešitvi. "Kazenske odgovornosti posebej nismo ugotavljali."

Predloga za razrešitev Hojker ne komentira, je pa napovedal, da bo na očitke odgovoril. Dejstvo, da vodstvo po eni strani izpodbija poročilo o upravnem nadzoru, po drugi strani pa ga na podlagi istega poročila razrešuje, označuje kot "čudno anomalijo".
Kaj očitajo Hojkerju
Kot je za Radio Slovenija poročala Snežana Ilijaš, je po Glažarjevih besedah vsebina poročila svetnike zavoda prepričala o Hojkerjevi odgovornosti. Poročilo ugotavlja številne nepravilnosti, ne zgolj primera Radan. Izpostavljenih je več primerov neprimernega odnosa in ravnanja z bolniki, komunikacija med zaposlenimi je bila slaba in nezadostna, pogosto tudi premalo organizirana. Nepravilnosti so bile ugotovljene tudi glede predpisovanja zdravil: ni bilo zadostnega nadzora, od približno 30 primerov je bil zdravnik podpisan le v šestih, pomanjkljivo je bilo tudi spremljanje porabe zdravil, je še poročala Ilijaševa.

Upravni nadzor na nevrološki kliniki je bil odrejen, potem ko je v javnost prišla informacija, da je zdravnik Ivan Radan na nevrološki kliniki skrajšal življenje več bolnikom. A nadzor je pokazal tudi na druge pomanjkljivosti in nepravilnosti na kliniki.

V sindikatu zaskrbljeni
Ker so za Hojkerja razrešitev "le" predlagali in mu dali 15 dni časa za odgovore, glavno medicinsko sestro Erno Kos Grabar pa so nemudoma razrešili, so zaskrbljenost izrazili v sindikatu zdravstvene nege. "Medicinsko sestro je očitno lažje odstaviti kot zdravnika. Ne morem govoriti o razlogih, ki so vodili svet zavoda k tej odločitvi, a neskladje med usodo glavne sestre in strokovnega direktorja je očitno. To je diskriminatorno, da glavni medicinski sestri niso dali nobene možnosti za pojasnila, strokovnemu direktorju pa," je izjavila predsednica sindikata Jelka Mlakar.

"V načelu ima delavec pravico, da na vsako odločitev poda obrazložitev, dodatnih pojasnil ali ugovor," še poudarja predsednica sindikata zdravstvene nege, ki napoveduje, da bo sindikat Kos Grabnarjevi stal ob strani. Predsednica zbornice zdravstvene nege Darinka Klemenc pa je dejala, da v zbornici z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje.

Svet zadovoljen z uresničevanjem ukrepov
Zaradi dogodkov na kliniki je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pozvala vodstvo UKC-ja k odstopu, kar so vodilni zavrnili, zato je svet zavoda začel ugotavljati odgovornosti vodstva. V okviru nadzora so UKC-ju naložili 37 ukrepov, ki jih morajo v UKC-ju uresničiti v različnih časovnih obdobjih - od dveh mesecev pa do enega leta.

Na seji, ki je trajala sedem ur, so člani sveta obravnavali tudi poročilo o uresničevanju teh ukrepov. S poročilom so bili zadovoljni, saj se je vodstvo UKC-ja po Glažarjevih besedah tega problema lotilo aktivno, naloženi ukrepi pa se izvajajo v skladu s časovnim razporedom.

Vodstvo sprožilo upravni spor zoper poročilo
Vodstvo UKC-ja je 14. septembra vložilo upravni spor zoper poročilo o izrednem upravnem nadzoru na nevrološki kliniki, zanj pa so se odločili zaradi procesnih napak v postopku nadzora in nestrinjanja z nekaterimi ugotovitvami v poročilu. Kot je dejal v. d. generalnega direktorja UKC-ja Andrej Baričič, niso imeli druge pravne možnosti za izpodbijanje poročila. Glede predloga za Hojkerjevo razrešitev je Baričič dejal, da to ni v njegovi pristojnosti, dodal pa je, da v času, odkar je na čelu največje zdravstvene ustanove, z njim ni imel nobenih težav. Baričič je tudi potrdil, da se je prijavil za mesto generalnega direktorja UKC-ja, o katerem bo svet odločal prihodnji teden.

Svet bi moral obravnavati tudi poročilo o nadzoru nad otroško srčno kirurgijo, a so to točko umaknili z dnevnega reda."Medicinsko sestro je očitno lažje odstaviti kot zdravnika. Ne morem govoriti o razlogih, ki so vodili svet zavoda k tej odločitvi, a neskladje med usodo glavne sestre in strokovnega direktorja je očitno. To je diskriminatorno, da glavni medicinski sestri niso dali nobene možnosti za pojasnila, strokovnemu direktorju pa,"

Jelka Mlakar, predsednica sindikata zdravstvene nege
Svet UKC-ja predlagal razrešitve nekaterih vodilnih