V Šarčevem kabinetu zagotavljajo, da Šarec ostaja pri načrtu, da za novega ministra predlaga Šabedra. Foto: BoBo
V Šarčevem kabinetu zagotavljajo, da Šarec ostaja pri načrtu, da za novega ministra predlaga Šabedra. Foto: BoBo

V kabinetu predsednika vlade sicer zatrjujejo, da bo Šarec že v sredo poslal v DZ tudi kandidaturo Aleša Šabedra za novega ministra.

V sredo se bo DZ namreč seznanil s Fakinovim odstopom, kar pomeni, da bo Fakinu funkcija prenehala. Šarec ima potem deset dni časa, da državnemu zboru sporoči, ali bo predlagal novega ministra ali bo funkcijo začasno opravljal kdo drug iz ministrske ekipe. Čeprav je že dlje časa znano, da bo namesto Fakina Šarec predlagal direktorja UKC-ja Ljubljana Aleša Šabedra, pa je Šarec v DZ danes poslal tudi obvestilo, da bo do imenovanja novega ministra vodenje zdravstvenega resorja prevzel sam.

V kabinetu razlogov ne pojasnjujejo, saj da gre pač za Šarčevo odločitev. Neuradno pa je slišati, da Šarec ni zadovoljen z vodenjem državne sekretarke Pie Vračko. Nezadovoljstvo je bilo v koaliciji zaznati že po nedavnem koalicijskem srečanju na Brdu pri Kranju, kjer je Vračkova predstavljala rešitve zakona o upravljanju javnih zdravstvenih zavodov.

V Šarčevem kabinetu pa so zagotovili, da Šarec ostaja pri načrtu, da za novega ministra predlaga Šabedra, in pričakuje, da bo DZ v najkrajšem možnem času imenoval novega ministra, predvidoma do konca marca. Po nekaterih informacijah bi bil lahko odbor za zdravstvo sklican za ponedeljek zjutraj.

Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han in vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša sta v DZ-ju pojasnila, da jih je vodja poslancev LMŠ-ja Brane Golubović na današnji koordinaciji koalicijskih partnerjev seznanil s Šarčevo odločitvijo.

Glede na to, da je zdravstvo ena od prioritet te vlade, je bilo Jurši logično, da v času, ko ni ministra za zdravje, to funkcijo prevzame premier.