Kot so na kratko pojasnili v kabinetu predsednika vlade, se je Marjan Šarec za Aleša Šabedra odločil, ker pozna sistem in je operativen. Foto: BoBo
Kot so na kratko pojasnili v kabinetu predsednika vlade, se je Marjan Šarec za Aleša Šabedra odločil, ker pozna sistem in je operativen. Foto: BoBo

Minister za zdravje Samo Fakin je danes predsednika vlade Marjana Šarca obvestil, da se njegovo zdravstveno stanje izboljšuje prepočasi, zato odstopa s položaja in še naprej ostaja na bolniškem dopustu. Z ministrstva za zdravje so sporočili, da ga trenutno nadomešča državna sekretarka Pia Vračko.

Predsednik vlade Šarec pa bo za novega ministra za zdravje predlagal Aleša Šabedra, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Kot so na kratko pojasnili v kabinetu, se je Šarec za Šabedra odločil, ker pozna sistem in je operativen. Predsednik vlade pa je za medije ocenil, da bo Šabeder "vnesel neko novo dinamiko v delo ministrstva", in dodal, da "s tem seveda UKC Ljubljana izgublja zelo sposobnega človeka, a mislim, da ga tudi država ta hip potrebuje".

Šarec je sicer že v preteklih mesecih izrazil svojo podporo Šabedru. Ob 50-letnici ljubljanske otroške kirurgije novembra lani je o Šabedru, denimo, dejal, da "dokler bo tako delal, kot je delal do zdaj, bo imel njegovo zaupanje".

Zaradi zdravstvenih razlogov Samo Fakin odstopa z ministrskega mesta. Foto: BoBo
Zaradi zdravstvenih razlogov Samo Fakin odstopa z ministrskega mesta. Foto: BoBo

Šarec: Poteza je bila nujna

Odhaja še četrti minister

Po manj kot šestih mesecih dela Šarčevo vlado zapušča še četrti minister, tokrat iz kvote LMŠ-ja. Vlado sta namreč pred okoljskim ministrom Juretom Lebnom, ki prihaja iz SMC-ja, zapustila že kohezijski minister Marko Bandelli iz kvote SAB-a ter minister za kulturo Dejan Prešiček iz vrst SD-ja.

Premier Marjan Šarec sicer sprejema in spoštuje odstop ministra za zdravje Sama Fakina, ki s položaja odhaja zaradi zdravstvenega stanja. Fakin potrebuje še kar nekaj okrevanja, je pojasnil Šarec. "Stanje ni takšno, da bi bilo kaj takega, kar se ne da ozdraviti, se je pa resnično nabralo precej. Imel je dolg bronhitis, nato pljučnico," je Fakinovo zdravstveno stanje opisal Šarec, ki je ministra v četrtek obiskal na domu. "Ta poteza je bila v tem trenutku nujna. Njegov odstop seveda sprejemam in tudi spoštujem," je dodal Šarec.

Na vprašanje, kaj to pomeni za vse reforme, ki bi jih moral izpeljati zdravstveni resor, je Šarec odgovoril, da cilji ostajajo. "Ravno zato, ker si je zastavil visoke cilje, je ugotovil, da jim zdaj, s to boleznijo, ne bo kos, zato potrebujemo človeka, ki bo te cilje izpeljal," je dejal in dodal, da bo to v vsakem primeru težko. "Ta resor terja človeka, ki bo moral precej zagristi v delo. Naloge so resnično hude," je dejal.

Delo ministra Fakina je Šarec sicer ocenil kot dobro. "Minister je eden redkih ljudi, ki pozna celoten sistem. Prepoznal je prave probleme in se jih tudi lotil. Rokohitrskih uspehov na tem ministrstvu ne more biti," je še poudaril in napovedal, da bo v čim krajšem času resor deloval v polni meri.

Fakin odstopil, Šarec za novega ministra predlagal Šabedra

Prvi odzivi na predlaganega kandidata

Na odločitev Šarca so se že odzvali v SD-ju, kjer verjamejo, da je predlagani kandidat Aleš Šabeder seznanjen z izzivi zdravstva, saj vodi največjo zdravstveno ustanovo v državi. Prav tako so prepričani, da se bo, če ga bo DZ potrdil, "nemudoma lotil nakopičenih težav slovenskega zdravstva".

Podobno kot v SD-ju meni tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, ki je ocenil, da si je Šabeder nabral praktične izkušnje na področju zdravstva kot generalni direktor UKC-ja Ljubljana.

V sindikatu družinskih zdravnikov Praktikum sicer prihodnjemu ministru za zdravje želijo vse dobro, "žal pa ocenjujemo, da koalicijska pogodba ne omogoča nujne reforme, ne glede na to kdo je minister", je zapisal predsednik sindikata Igor Muževič. Kot je še navedel v kratkem odzivu, njegovega dela v UKC-ju Ljubljana ni mogoče ocenjevati, ker zakonodaja menedžerjem ne omogoča, da dejavno vplivajo na delovanje bolnišnic.

Minister Fakin je bil po navedbah ministrstva za zdravje zaradi daljše viroze bolniško odsoten od 18. februarja. Z bolniške se je vrnil le na sejo vlade 21. februarja, na kateri so potrjevali splošni dogovor v zdravstvu za letošnje leto ter ukrepe za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu. Na novinarski konferenci po takratni seji vlade je bil sicer vidno utrujen in je močno kašljal. Na ministrstvu so sicer napovedovali, da se bo prihodnji teden vrnil v službo, ko bi moral na širšem vrhu koalicije predstaviti predlog zakona o upravljanju javnih zdravstvenih zavodov. Foto: BoBo
Minister Fakin je bil po navedbah ministrstva za zdravje zaradi daljše viroze bolniško odsoten od 18. februarja. Z bolniške se je vrnil le na sejo vlade 21. februarja, na kateri so potrjevali splošni dogovor v zdravstvu za letošnje leto ter ukrepe za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu. Na novinarski konferenci po takratni seji vlade je bil sicer vidno utrujen in je močno kašljal. Na ministrstvu so sicer napovedovali, da se bo prihodnji teden vrnil v službo, ko bi moral na širšem vrhu koalicije predstaviti predlog zakona o upravljanju javnih zdravstvenih zavodov. Foto: BoBo

Trček pričakuje vzpostavitev nove ekipe v nekaj tednih

Odzivi na odstop ministra za zdravje Sama Fakina pa se vrstijo že ves dan. Predsednik odbora DZ-ja za zdravstvo in poslanec Levice Franc Trček pričakuje, da se bo na ministrstvu po odstopu Fakina v nekaj tednih vzpostavila delujoča ekipa. Trček si namreč želi, da bi začeli reševati izzive, ki jih je cela vrsta. "Od dodatnega, dopolnilnega zavarovanja do za prek 800 milijonov evrov investicij, ki jih potrebujemo v naslednjih šestih ali sedmih letih, najmlajše bolnišnice so stare kot Šarec, najstarejše kot Šarec in jaz skupaj," je naštel Trček.

Ob tem je pojasnil, da pričakuje dejavnejšo vlogo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Trček je ob Fakinovi odločitvi, da odstopa zaradi bolezni, sicer dejal, da je zdravje na prvem mestu, in Fakinu zaželel vse dobro.

Kandidat za Fakinovega naslednika je Aleš Šabeder

Jurša: Odstop je presenečenje

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je priznal, da ga je odstop ministra za zdravje Sama Fakina kljub poročanju o njegovem zdravstvenem stanju na neki način presenetil. Zaželel mu je uspešno okrevanje. Jurša ne verjame, da bi k odstopu lahko prispeval morebiten pritisk lobijev v zdravstvu, saj tudi Fakin o njih ni nikoli govoril.

Dodal je, da je imel "občutek, da Fakin ima hrbtenico, da lahko uspešno vodi ta resor, žal pa zdaj že vidimo, da je eden izmed veliko ministrov, ki so odšli iz vlade". Vodja poslancev DeSUS-a je še poudaril, da gre za enega najtežjih resorjev. "Zelo težko bo najti ustrezen kader," je povedal Jurša, je pa premierju Marjanu Šarcu odsvetoval, da bi ga prevzel kar sam.

Tonin: Ministrstvo za zdravje potrebuje odločnega človeka

Prvak NSi-ja Matej Tonin odstop Fakina razume v luči skrbi za njegovo zdravje. Poudaril je, da je bil Fakin "človek iz sistema in je sistem zelo dobro poznal". Prepričan je, da mora biti tak tudi novi zdravstveni minister.

Po Toninovih besedah mora novi minister "dobro poznati sistem, predvsem pa mora biti pripravljen na boj z vsemi potencialnimi lobiji in nasprotovanji, ker interesov v zdravstvu je malo morje". Zato ministrstvo po njegovih besedah potrebuje predvsem odločnega človeka z zelo jasno vizijo.

Ob tem je opomnil, da je zdravje ključna vrednota, zato Fakinu želi, da čim prej okreva. "V tej luči tudi razumem njegov odstop. Za vsakega človeka je zdravje na prvem mestu, tudi za ministra za zdravje," je dejal.

Aleš Šabeder, dozdajšnji generalni direktor univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Foto: BoBo
Aleš Šabeder, dozdajšnji generalni direktor univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Foto: BoBo

Möderndorfer: Kandidati se najdejo, ko nekdo odstopi

Če se človek odloči, da odstopi iz zdravstvenih razlogov, pravzaprav nimamo niti pravice komentirati, je povedal poslanec SMC-ja Jani Möderndorfer, ki je Fakinu zaželel veliko zdravja in dodal, da položaj ni enostaven za predsednika vlade Marjana Šarca, saj se z ukrepi na tem področju mudi. "Upam, da ne bomo čakali dva ali tri mesece, preden pridemo do novega ministra," je poudaril.

Šarec prejel Lebnovo odstopno izjavo

Predsednik vlade Marjan Šarec je prejel odstopno izjavo ministra za okolje Jureta Lebna, so potrdili v premierjevem kabinetu. Zdaj bo Šarec z odstopom seznanil DZ, Lebnu pa bo funkcija prenehala, ko se bodo z odstopom seznanili tudi poslanci. Leben je odstop ponudil 26. februarja, Šarec se je nato z Lebnom pogovoril in dan po ponujenem odstopu sporočil, da sta se skupaj odločila, da bi v teh razmerah težko opravljal delo naprej. To njegovo sporočilo je sicer pomenilo, da je odstop sprejel, a formalno postopki še niso stekli. Ker je bil Leben zaradi poškodbe bolniško odsoten, je namreč pisno odstopno izjavo premierju poslal šele danes.

Od novega ministra pričakuje, da bo že na zaslišanju natančno opisal svoje načrte in jasno opredelil roke, v katerih namerava te načrte izpeljati. Ne sme se namreč zgoditi, da bi v naslednjih mesecih peljali postopke, na koncu pa bi zmanjkalo časa. "Ta film smo enkrat že videli," je spomnil Möderndorfer. Na vprašanje, ali LMŠ ima kandidata, ki bi lahko na tej točki prevzel Fakinovo delo, pa je odgovoril, da je "kruta resnica, da se kandidati vedno najdejo šele takrat, ko nekdo odstopi".

Maša Kociper: "Novi minister bo stopil v velike čevlje"

Vodja poslanske skupine SAB-a Maša Kociper je odstop zaradi zdravstvenih razlogov ocenila kot "izjemno negativno presenečenje za naše zdravstvo". Ta odstop pomeni ponovni zastoj pri urejanju razmer v zdravstvu, je še dodala in spomnila, da so v SAB-u poleg ureditve položaja upokojencev kot predvolilno prioriteto izpostavili ureditev položaja v zdravstvu, zlasti dolgih čakalnih vrst.

"Imeli smo določene pomisleke proti temu ministru, ampak ravno argument, da pozna področje in bo lahko takoj začel delo, se nam je zdel najpomembnejši pri njegovem imenovanju," je spomnila poslanka. Novi minister bo po njenih besedah gotovo "stopil v velike in zahtevne čevlje" na področju, kjer so ukrepi potrebni takoj.

Po njenem mnenju je pravilno, da to področje vodi največja stranka. Sicer pa so od Fakina pričakovali hitrejše ukrepe. Vse stranke so področje izjemno podprle in upale, da bo do zdaj že kaj narejeno, je bila še kritična.

Zdravstvena nega obžaluje Fakinov odstop

Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman obžaluje odstop ministra za zdravje Sama Fakina. "Predvsem zato, ker smo v velikem pričakovanju ureditve položaja zdravstvene nege," je poudarila in izrazila upanje, da zaradi zamenjave ministra ne bo prišlo do prostega teka pri uvajanju nujnih sprememb.

Ažmanova je tudi opozorila, da se z urejanjem položaja v zdravstveni negi zelo mudi, saj so razmere kritične. "Za takojšnje ukrepanje ni več odloga, z vsakim dnevom izgubljamo," je dejala in dodala, da je za zbornico ena od prednostnih nalog sprejetje dokumenta o poklicnih dejavnostih in kompetencah.

"Začete dejavnosti zaradi zamenjave ministra ne smejo zastati. Pomanjkanje kadra v zdravstveni in babiški negi je več kot skrb vzbujajoče. Potrebujemo neprestani dialog tako o kratkoročnih kot sistemskih ukrepih," je navedla Ažmanova in izrazila upanje, da iskanje Fakinovega naslednika ne bo znova ustvarilo "vakuuma" v celotnem zdravstvu.

Fides: Vlada ni sanirala škode, ki jo je povzročila Cerarjeva vlada

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides so ob odstopu ministra za zdravje Sama Fakina kritični do vlade, ki da kljub obljubam "ni poskušala niti sanirati škode, ki je nastala s sprejetjem sporne zakonodaje", sprejete v minulem mandatu, in dodali, da v obstoječi koaliciji žal ne vidijo posameznika, ki bi lahko kar koli naredil v dobro zdravstvenega sistema.

V Fidesu so v odzivu na Fakinov odstop zapisali, da je prejšnja vlada s spremembami zakonov o zdravstveni dejavnosti, o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter o pacientovih pravicah naredila veliko škodo zdravstvenemu sistemu, reforme pa nobene.

"Ta vlada pa kljub opozorilom in pogovorom, ki so potekali na to temo, kljub obljubam, ni poskušala niti sanirati škode, ki je nastala s sprejetjem sporne zakonodaje. O reformah pa tudi od te vlade še nismo slišali ničesar," so navedli in spomnili, da Slovenijo na nujnost spremembe opozarjajo tudi že iz EU-ja.

Zdravniški sindikat Fides v obstoječi koaliciji ne vidi posameznika, ki bi lahko kar koli naredil v dobro zdravstvenega sistema.  Foto: BoBo
Zdravniški sindikat Fides v obstoječi koaliciji ne vidi posameznika, ki bi lahko kar koli naredil v dobro zdravstvenega sistema. Foto: BoBo

Zdravstveni zavodi odstop Fakina obžalujejo

Iz javnih zdravstvenih zavodov prihajajo izrazi obžalovanja, ker je minister zaradi težav z zdravjem predčasno zapustil položaj. Predsednik Združenja direktorjev slovenskih bolnišnic Janez Poklukar je poudaril, da si želijo kontinuiteto zdravstvene politike, ki edina pripelje do sistemskih sprememb. Ob robu portoroškega zdravstvenega foruma je zato pozval k nadaljevanju prizadevanj na področjih skrajševanja čakalnih dob, potrebnih zakonskih sprememb in ureditve načina financiranja zdravstva. Kot posebej pomembno je navedel spremembo zakona o upravljanju in vodenju zdravstvenih zavodov.

Z njim se je strinjala direktorica Splošne bolnišnice Celje Margareta Guček Zakošek: "Upam, da odstop ministra ne bo pripeljal do zastoja pri urejanju zdravstva. Nujno potrebne so takojšnje spremembe pri upravljanju in vodenju javnih zdravstvenih zavodov."

Tudi v združenju zdravstvenih zavodov obžalujejo Fakinov odstop. "Cenimo njegovo delo in prizadevanja za ohranitev javnega zdravstva. Z njegovim sodelovanjem smo se odločno lotili odpravljanja nekaterih ključnih težav v zdravstvu. Za njegovo delo se mu iskreno zahvaljujemo," je v sporočilu za javnost zapisal direktor združenja Marjan Pintar.

V Slovenskem zdravniškem društvu pa se po besedah predsednika Radka Komadine zavedajo, da je to eden ključnih resorjev in da je bil dozdajšnji minister izpostavljen zelo velikim pritiskom in zahtevam. Upajo, da bo Fakinov naslednik vsaj tako dober poznavalec zdravstvenega sistema kot Fakin, ki se je v primerjavi s prejšnjimi ministri pravilno odzival na probleme in zastavil njihovo reševanje.

Čebašek-Travnik: Novi minister mora dobro poznati zdravstveni sistem

Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik, ki jo je novica o odstopu ministra presenetila, je politikom in javnosti ob iskanju novega kandidata za ministra sporočila, da je zdravstvo zelo zahteven resor, ki potrebuje temeljite spremembe v najkrajšem času. Novi minister mora dobro poznati zdravstveni sistem, meni.