Marjan Šarec si želi, da bi se poslanci čim prej seznanili z odstopoma. Foto: BoBo
Marjan Šarec si želi, da bi se poslanci čim prej seznanili z odstopoma. Foto: BoBo

Predsednik DZ-ja Dejan Židan mora v sedmih dneh obvestilo o obeh odstopih uvrstiti na dnevni red seje DZ-ja. Šteje se, da je funkcija ministru prenehala, ko je bil DZ na seji obveščen o odstopu.

Predsednik vlade mora nato v desetih dneh predlagati novega ministra ali obvestiti DZ, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

Leben bi v takšnih pregretih razmerah težko opravljal delo naprej

Jure Leben je svoj odstop ponudil 26. februarja, potem ko se je znašel pod plazom očitkov glede naročila makete za drugi tir železniške proge Divača‒Koper, ki jo je prejšnja vlada Mira Cerarja marca lani postavila v Kopru, sam pa je bil vodja tega projekta. "Kljub temu da je moja vest čista, pa je od mene kot ministra neodgovorno, da posredno ogrožam nujno kredibilnost resorja, ki ga vodim," je takrat zapisal v sporočilu za javnost.

Okoljski resor sodi v kvoto SMC-ja, kjer za Lebnovega naslednika predlagajo državnega sekretarja Simona Zajca. Za novega ministra za zdravje pa v LMŠ-ju predlagajo generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Aleša Šabedra.

S Šarcem sta se nato skupaj odločila, da bi v takšnih pregretih razmerah težko opravljal delo naprej. Ker je bil Leben zaradi poškodbe bolniško odsoten, je pisno odstopno izjavo premierju poslal šele 8. marca.

Fakin odstopil zaradi zdravstvenih težav

Istega dne je Šarec prejel tudi Fakinovo odstopno izjavo, ki se je za odhod s položaja odločil zaradi zdravstvenih težav. Zaradi dalj časa trajajoče viroze je bil Fakin bolniško odsoten že od 18. februarja, ker se je njegovo zdravstveno stanje izboljševalo prepočasi, pa se je v petek odločil za odstop.