Za porod v jeseniški porodnišnici se odloča vse več  porodnic. Foto: BoBo
Za porod v jeseniški porodnišnici se odloča vse več porodnic. Foto: BoBo

imeli z 808 porodi največ rojstev v zadnjih 40 letih.

Največ porodnic je seveda iz zgornje Gorenjske, kar 20 odstotkov pa jih prihaja tudi z drugih območij Slovenije. Razloge za to predstojnica ginekološko-porodniškega oddelka Splošne bolnišnice Jesenice Eva Macun pripisuje spremembam, ki so jih na področju porodništva v jeseniški bolnišnici uvedli v zadnjih nekaj letih, "ko sta središče našega dela postala porodnica in otrok in smo se začeli prilagajti njunim željam in potrebam ter začeli tudi spreminjati okolje, v katerem porodnice rojevajo".

Celovite prenove je bil deležen porodni blok, spreminjati pa so začeli tudi porodniške prakse.
"In prisluhnili smo željam porodnic z njihovimi porodnimi načrti. Začeli smo sodelovati z njimi kot v partnerstvu, lahko so začele prihajati k nam z vprašanji in začeli smo se dogovarjati, kakšen način poroda jim lahko omogočimo, da bo še varen."

Željam porodnic gredo nasproti tudi pri številu oseb, ki so lahko pri porodu, sobivanju družine med bivanjem v porodnišnici, velik korak naprej pa so naredili tudi na področju dela babic, med drugim tudi z uvedbo babiške ambulante. Standarde pa želijo še dvigovati, zato načrtujejo tudi prenovo prostorov za posebno nego novorojenčkov in sobivanje družine po porodu. Ker lastnih sredstev nimajo, se znova obračajo tudi na donatorje.

Kot smo poročali pred dnevi, je lani v slovenskih porodnišnicah na svet privekal 20.001 otrok, kar je okoli 600 otrok manj kot leto prej. Odkar NIJZ spremlja podatke, se je najmanj otrok rodilo leta 2003, in sicer 17.160, potem pa se je do leta 2010 število otrok povečevalo, od leta 2011 pa znova upada.