Najbolj je upadlo število splavov v Vzhodni Evropi, kažejo izsledki raziskave WHO-ja in inštituta Guttmacher. Foto: Reuters
Najbolj je upadlo število splavov v Vzhodni Evropi, kažejo izsledki raziskave WHO-ja in inštituta Guttmacher. Foto: Reuters
false
Zakonodaja, ki prepoveduje prekinitev nosečnosti, ne vodi k nižji stopnji splavov. Foto: EPA

Strokovnjaki so v raziskavi, objavljeni v reviji Lancet, uporabili podatke o splavih iz reprezentativnih raziskav, ki so jih izvedli v posameznih državah, uradne statistike in druge objavljene ter neobjavljene študije. S pomočjo statističnih modelov so potem ocenili stopnje in trende incidence splavov za vse večje regije in podregije v obdobju med letoma 1990 in 2014.

Podatki so pokazali, da se je v primerjavi z obdobjem 1990-1994 v obdobju 2010-2014 število splavov povečalo: v prvem so v povprečju vsako leto zaznali 50 milijonov splavov, v drugem pa 56.

Študijo sta izvedla Svetovna zdravstvena organizacija in inštitut Guttmacher, v njej pa strokovnjaki ocenjujejo, da restriktivna zakonodaja, torej zakonodaja, ki prepoveduje splav, le malo vpliva na znižanje števila prekinjenih nosečnosti, hkrati pa povečuje možnosti, da se bodo ženske odločitev za nezakonit, pogosto manj varen poseg.

V revnejših državah le malenkosten upad števila splavov
Številke kažejo, da je bilo v revnejših državah leta 1990 39 splavov na 1.000 žensk v rodnem obdobju (15-44), leta 2014 pa 37, kar kaže na le malenkosten padec števila splavov. Strokovnjaki opozarjajo, da imajo ženske v revnejših državah manjši dostop do moderne kontracepcije, kot so tabletke ali maternični vložek. "Kot kaže, v razvijajočih se državah pristojne službe za načrtovanje družine ne gredo v korak z vse večjo željo po manjših družinah," je dejala Gilda Sedgh, vodilna raziskovalka z Guttmacherjevega inštituta. Več kot 80 odstotkov nezaželenih nosečnosti v revnejših državah je pri ženskah, ki ne dobivajo kontracepcije, ki jo potrebujejo, "in številne nezaželene nosečnosti se končajo s splavom".

Velik padec števila splavov v Vzhodni Evropi
Drugačna situacija je v razvitih državah, kjer se je število splavov močno zmanjšalo, kar gre pripisati "povečani rabi moderne kontracepcije, ki daje ženskam večji nadzor nad časom in številom otrok". V razvitem svetu se je število splavov zmanjšalo s 46 na 1.000 žensk v rodnem obdobju (14-44 let) leta 1990 na 27. Predvsem je opazno zmanjšanje števila splavov v državah Vzhodne Evrope, kjer se je močno povečala uporaba kontracepcije.

V Afriki, kjer je velika večina splavov nezakonitih, se število splavov v 24 letih skorajda ni spremenila: leta 1990 je bilo opravljenih 34 splavov na 1.000 žensk v rodnem obdobju, leta 2014 pa 33. "Vemo, da vsako leto za odpravo posledic nevarnih splavov potrebujemo 300 milijonov dolarjev," je dejala Bela Ganatra, strokovnjakinja Svetovne zdravstvene organizacije.