Zdravniki so z vodstvom doseglo dogovor o novi organizaciji dela. Foto: BoBo
Zdravniki so z vodstvom doseglo dogovor o novi organizaciji dela. Foto: BoBo


Dogovor tako predvideva, da bodo ostalih 20 odstotkov operacij opravili v münchenski bolnišnici. Če otroka ne bo mogoče prepeljati v München, bo nemški kirurg lahko prišel tudi v Slovenijo.

Po besedah vodje programa otroške srčne kirurgije Tomislava Klokočovnika bosta ta dva kirurga delo v UKC-ju Ljubljana začela januarja oz. februarja, njuno dodatno izobraževanje pa bo potekalo v sodelovanju s tujimi ustanovami. Novi dogovor podpira tudi večina zdravnikov, ki so pred nekaj dnevi podali ugovor vesti glede sodelovanja v programu. Tudi v prehodnem obdobju, preden začneta delati dva dodatna zdravnika, so pripravljeni sodelovati brez zadržkov.

Po besedah strokovnega direktorja UKC-ja Sergeja Hojkerja bo izraelski kirurg David Mishaly prihodnji teden prišel v Ljubljano, da konča delo, za katerega so se dogovorili; operiral bo še pet otrok.

Motila jih je organizacija okoli Mishalyja
Deset zdravnikov kirurške klinike UKC-ja Ljubljana, ki sodelujejo v kardiokirurškem programu otrok s prirojenimi srčnimi napakami, je pred dnevi na komisijo za medicinsko etiko namreč podalo vlogo za uveljavljanje ugovora vesti glede sodelovanja v programu.

Nezadovoljni so bili zaradi organizacije dela, vezane na sodelovanje Mishalyja pri programu. Mishaly namreč v UKC-ju Ljubljana operira le občasno, zato morajo delo prilagajati njegovim prihodom, oskrba bolnikov in postoperativni posegi pa padejo v njihove roke.