Za strategije uporabe cepiva so pristojne vlade držav članic EU-ja, a morajo upoštevati navodila evropske agencije. Foto: MMC RTV SLO
Za strategije uporabe cepiva so pristojne vlade držav članic EU-ja, a morajo upoštevati navodila evropske agencije. Foto: MMC RTV SLO

Evropska komisija je cepivi focetria, ki ga proizvaja švicarski Novartis, in pandemrix, ki ga proizvaja britanski GlaxoSmithKline, odobrila po uspešnem testiranju v Evropski agenciji za zdravila (EMEA). Agencija je testiranje pospešila, da bi bile zadostne količine cepiva na voljo že pred začetkom sezone gripe.

Komisija je cepivi odobrila, potem ko se je število primerov nove gripe v Veliki Britaniji v enem tednu skoraj podvojilo. Od izbruha gripe aprila je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) umrlo že najmanj 3.917 ljudi, od tega skoraj 3.000 v obeh Amerikah. Možnost za razširitev gripe na severni polobli se bo s prihodom zime še povečala.

"Cepivi zmanjšujeta tveganost za obolelost"
Cepivi, ki naj bi po navedbah Evropske komisije zmanjšali tveganje obolelosti za to gripo in smrtne primere med evropskimi državljani, sta odobreni za uporabo v vseh članicah EU-ja ter v Evropskem gospodarskem območju (EEA) - Islandiji, Liechtensteinu in na Norveškem.

Agencija za zdravje priporoča cepljenje v dveh odmerkih v razmiku treh tednov. Cepljenje z dvema odmerkoma priporoča tudi nosečnicam in otrokom, starejšim od šestih mesecev, a opozarja, da so podatki o varnosti cepiv za omenjeni rizični skupini omejeni.

Zelena luč še več cepivom?
Avtorizacija cepiv bo predvidoma začela veljati najpozneje 1. oktobra. EMEA je pred dnevi sporočila, da preučuje še več drugih cepiv proti novi gripi.