Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po besedah direktorice ECDC-ja Andree Ammon pri vseh dozdajšnjih potrjenih primerih zaznavajo blage simptome. Četudi je poudarila, da je nevarnost širjenja med splošno populacijo zelo nizka, pa je dodala, da je verjetnost nadaljnjih prenosov okužb med ljudmi z več spolnimi partnerji visoka.

Maria Van Kerkhove, ki je pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) pristojna že za tehnično vodenje v odzivanju na covid-19, je v ponedeljek izrazila prepričanje, da je situacija glede opičjih koz obvladljiva, rekoč, da se prenos okužb med ljudmi lahko ustavi v državah, kjer ta bolezen ni endemična.

Po njenih besedah je WHO do zdaj skupno zaznal 200 primerov potrjenih okužb oz. sumov na okužbo.

Virus v 12 državah zunaj endemičnega območja

Okužbe z virusom opičjih koz so bile v zadnjem tednu tako zaznane v Evropi, Severni Ameriki in Avstraliji. Po sobotnih podatkih WHO-ja so laboratoriji v 12 različnih državah zunaj endemičnega območja poročali o sumih okužb. Zadnja država, ki je danes potrdila okužbo z virusom opičjih koz, je Danska.

Rosamund Lewis iz WHO-ja je pojasnila, da so v preteklih letih že zaznavali okužbe z virusom opičjih koz zunaj endemičnih držav, a dodala, da so se tokrat prvič zgodile številčne okužbe med ljudmi, ki niso potovali na endemična območja.

Strokovnjakinja WHO-ja je sporočila, da še vedno ni znano, če je virus morebiti mutiral, je pa izrazila prepričanje, da je to zelo malo verjetno, češ da so takšni virusi po navadi stabilni.

Pri ECDC-ju so izpostavili mlade otroke, nosečnice in bolnike z imunosupresijo kot ljudi, pri katerih lahko okužba izzove težje simptome.

Andy Seale, svetovalec WHO-ja pri programih v povezavi s spolno prenosljivimi boleznimi, je poudaril, da opičje koze, četudi se lahko zgodi okužba prek spolnih odnosov, niso spolno prenosljiva bolezen.

"Četudi vidimo primere okužb med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, to ni bolezen gejev," poudarja Seale, ki je to statistiko pripisal dejstvu, da gre za del populacije, ki je zelo proaktiven pri odzivanju na nenavadne simptome.

Cepivo še nedostopno širši javnosti

Opičje koze so endemične v 11 afriških državah. Pred kratkim je bilo odobreno cepivo, ki ščiti pred okužbo s tem virusom, a je še nedostopno širši javnosti. Dobro zaščito pred okužbo sicer nudi tudi cepivo proti črnim kozam.

Prenos okužbe med ljudmi se lahko zgodi ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega. Prav tako se je mogoče okužiti z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično.

Simptomi pri okužbi z virusom opičjih koz so lahko blagi ali resni. Sprva se pojavijo simptomi, podobni gripi, kot so vročina, bolečine v mišicah in otekle bezgavke. Pozneje pa se lahko pojavijo izpuščaji in rane, ki so občasno tudi boleče.

Vse več poročil o potrjenih primerih opičjih koz