Erjavec v primeru menjave Gantarja napoveduje
Erjavec v primeru menjave Gantarja napoveduje "hudo politično krizo". Foto: BoBo


Po Erjavčevih besedah v DeSUS-u zgolj ščitijo javno zdravstvo, medtem ko DL "kot liberalna stranka želi pač manj javnega zdravstva". Kot je dejal pred proračunsko sejo vlade, si v teh časih ne predstavlja, kaj bi pomenilo povečanje privatizacije javnega zdravstva.
"Upam, da bomo našli dogovor. Moram pa povedati, da bi se, če kdo razmišlja o tem, zamenjal naš minister za zdravje (Tomaž Gantar), bi pa to pomenilo hudo politično krizo. Verjetno bi se tudi jaz umaknil," je povedal Erjavec.

Višji prispevki za podjetnike
Koalicija se bo namreč te dni znova usklajevala o intervencijskem zakonu, ki mu DL nasprotuje. Gantar si dogovora želi do četrtka, da bi zakon lahko obravnavali na redni seji vlade. Pri dozdajšnjih usklajevanjih se je zapletlo pri višini prispevne stopnje za samostojne podjetnike, ki naj bi se po trenutnem predlogu zvišala s 105 na 133 evrov za tiste, ki si izplačujejo minimalno plačo. V DL-ju vztrajajo, naj se plačilo prispevka za samostojne podjetnike veže na njihov dobiček.

Erjavec: Janša si želi prihoda trojke
Erjavec je komentiral tudi nedavne izjave prvaka SDS-a Janeza Janše o vladnih ukrepih. Kot je dejal, je "v interesu Janeza Janše, da pride trojka čim prej, da so predčasne volitve". "Njegove izjave so pač poceni politične izjave, ki nimajo nobene teže," je dejal predsednik DeSUS-a. Nekdanji premier je imel po Erjavčevi oceni svojo priložnost, ko je vodil vlado, in bi lahko storil vse, o čemer zdaj govori, a so "stvari nerealne".

Gre za "klasične opozicijske zgodbe", meni. Bolje bi bilo, tako Erjavec, da bi Janša prišel s programom gospodarske rasti, ki bi pokazal, kaj lahko reši Slovenijo. Prav tako bi bilo po njegovih besedah dobro, da bi se koalicija in opozicija v teh zadevah poenotili, saj gre za skupen interes države.

Kakšno besedo o tem sicer utegnejo reči že na današnji proračunski seji vlade, a konkretno bodo o tej zadevi prvaki koalicijskih strank predvidoma razpravljali v torek.