Karl Erjavec bo zahteval, da se v novo koalicijsko pogodbo vnese tudi načrt za izvedbo zdravstvene reforme. Prav tako pričakuje nekakšno dokapitalizacijo zdravstvenega sistema. Foto: BoBo
Karl Erjavec bo zahteval, da se v novo koalicijsko pogodbo vnese tudi načrt za izvedbo zdravstvene reforme. Prav tako pričakuje nekakšno dokapitalizacijo zdravstvenega sistema. Foto: BoBo
Za Erjavca bi bilo "neprimerno", če bi vladi predlagal, da poda soglasje k imenovanju Simona Vrhunca za generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana. Foto: BoBo
Gantar in Erjavec predala posle

Zunanji minister Karl Erjavec je uradno prevzel posle na ministrstvu za zdravje, potem ko je z mesta ministra za zdravje odstopil Tomaž Gantar. To nalogo bo sicer opravljal začasno, največ tri mesece, v tem času pa mora biti imenovan nov minister za zdravje. "Vem, da me čaka težko obdobje, ker sem že tako obremenjen kot minister za zunanje zadeve in predsednik DeSUS-a," je dejal Erjavec. "To področje potrebuje čim prej novega ministra s polnimi pooblastili, ki bodo omogočala, da začne čim prej delo za zdravstveno reformo," je še dejal ob današnji primopredaji.

Kot je dejal Erjavec, bo prevzel odgovornost za odločanje o najpomembnejših stvareh, kot so pogodbe za urgentne centre, soglasja za imenovanja ter soglasje vlade k finančnemu načrtu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZSSS). Operativne zadeve pa bo opravljala državna sekretarka Brigita Čokl.

Erjavec je izpostavil pomen sprejema zdravstvene reforme. Zahteval bo, da se v novi koalicijski pogodbi za preostanek mandata sedanje vlade zapiše, na kakšen način bodo izpeljali reformo in kakšna bodo izhodišča. "Če tega ne bomo storili, se bojim, da ta vlada in koalicija ne bo sposobna sprejeti nujno potrebne zdravstvene reforme," je dejal. A pogajanja glede nove pogodbe bodo zelo težavna že znotraj koalicije, je priznal, "glede na to, da vemo, kakšen je finančni položaj".

Dokapitalizacija tudi za zdravstvo
Po dokapitalizaciji bančnega sistema se morajo najti sredstva tudi za zdravstvo, meni Erjavec. "Če smo našli sredstva za sanacijo bančne luknje, bo nujno treba v naslednjih letih najti tudi sredstva, da bo lahko zdravstveni sistem normalno funkcioniral," je dejal in dodal, da pričakuje, da bo država tudi dokapitalizirala zdravstvo. Tudi Gantar meni, da ta dodatna sredstva ne bi smela biti težava, glede na to, da se bo za sanacijo bančnega sistema vložilo bistveno več.

Vrhunec za Erjavca ni primeren
Erjavec je dejal, da vladi ne bo predlagal, da poda soglasje k imenovanju Simona Vrhunca za generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana. Kot je dejal na današnji primopredaji poslov, bi bilo neprimerno, če bi to storil. Spomnil je na opozorila zdravniškega sindikata Fides glede novega mandata Vrhunca na čelu UKC-ja. "Tega ne bom storil, dokler bom v funkciji ministra za zdravje," je zatrdil.

Vrhunca je svet UKC-ja imenoval za generalnega direktorja na začetku decembra, k imenovanju pa bi morala podati soglasje še vlada. Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin je ta teden sicer opozoril, da bo potrditev mandata Vrhuncu kazalnik, ali vlada misli resno z bojem proti korupciji, pri čemer je spomnil na Vrhunčev nastop v reklami za podjetje Medicoengineering in vzdrževalno pogodbo za operacijske mize.

Gantar in Erjavec predala posle