Kuštrin poudarja, da sta Vrhunca prva v javnosti branila nekdanja ministra za zdravje Dušan Keber, ki naj bi bil še danes na plačilni listi UKC-ja kot svetovalec na daljavo, ter Borut Miklavčič. Foto: BoBo
Kuštrin poudarja, da sta Vrhunca prva v javnosti branila nekdanja ministra za zdravje Dušan Keber, ki naj bi bil še danes na plačilni listi UKC-ja kot svetovalec na daljavo, ter Borut Miklavčič. Foto: BoBo
Simon Vrhunec
Vrhunec, ki ga je svet UKC-ja prejšnji teden potrdil za generalnega direktorja, zdaj čaka še na vladno potrditev mandata. Foto: BoBo
Operacijske mize proizvajalca Marquet
Solastnica Medicoengineering Tanja Frantar je znana iz afere o operacijskih mizah, ki jih njeno podjetje tudi servisira. Foto: BoBo

"Nekdo, ki snema reklame za razvpito podjetje Medicoengineering, ne bi smel niti pomisliti, da bo direktor najvišje zdravstvene strokovne institucije v Sloveniji," meni predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin.

Svet Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je namreč pred dnevi na tajnem glasovanju znova podprl Simona Vrhunca za nov mandat na čelu zavoda. Za mesto generalnega direktorja se je sicer prijavilo sedem kandidatov, na koncu pa je potrebna še vladna potrditev mandata.

Nastopanje v oglasu dobavitelja UKC-ja
Kuštrin zdaj opozarja na sporno ravnanje Vrhunca, ki je skupaj z medicinsko sestro nastopil v spotu podjetja, ki je na razpisu dobilo posel vzdrževalca 41 operacijskih miz v zavodu. Vrhunec se je sicer branil, da so mu v Medicoengineeringu zagotovili, da bo njegova izjava, v kateri hvali podjetje in opremljenost operacijskih dvoran, zgolj za interno uporabo. Zahteval je tudi umik videoposnetka z njihove spletne strani.

A v Komisiji za preprečevanje korupcije so na vprašanje, ali javna uslužbenca lahko nastopita v oglasnem spotu zasebnega podjetja, ki sodeluje z javnim zavodom, jasno odgovorili, da ne. Tudi zdaj že nekdanjemu ministru za zdravje Tomažu Gantarju se je to zdelo nedopustno.

Mize izpred 10 let spet burijo duhove
Kuštrin je spomnil tudi na vzdrževalno pogodbo za operacijske mize, vredno 770.733,79 evra letno, ki jo je decembra pridobilo podjetje Medicoengineering. Po njegovem mnenju je to drugi znak nesposobnosti in skorumpiranosti tistih, ki takšne pogodbe podpisujejo ali pa jih nočejo spremeniti.

Vrhunec je sicer odredil interni nadzor, saj pravi, da želi razčistiti vse sume, ki neupravičeno mečejo dvome na transparentno izpeljan postopek izbora vzdrževalca. Nakup teh operacijskih miz pred 10 leti je bil ena največjih afer z dobavitelji v Sloveniji. 38 operacijskih miz naj bi bilo preplačanih za vsaj 230 milijonov tolarjev, zaradi njih pa je nato s položaja generalnega direktorja kliničnega centra Ljubljana odstopil Primož Rode. Mize so kupili od podjetja solastnice Medicoengineering Tanje Frantar.

Prejšnja vzdrževalna pogodba je potekla, mize so stare 10 let in jih je tudi po navodilih proizvajalca treba redno servisirati, poudarjajo v zavodu. Zato po njihovih besedah potrebujejo serviserje, ki imajo dostop do originalnih rezervnih delov in so usposobljeni za vzdrževanje. Ker mize proizvaja podjetje Maquet, so tako lahko sklenili pogodbo le z vzdrževalcem, ki je pooblaščen za vzdrževanje miz te znamke, kar Medicoengineering je. Edini se je tudi prijavil na javno objavljen razpis.

"Slovenija ni otok nedolžnosti"
V zdravniškem sindikatu Fides se sicer pripravljajo na Evropski dan protesta zdravnikov, ki bo 15. maja, opozorili pa bodo na problematiko v evropskem zdravstvu z gesli Zaustavimo korupcijo, zaustavimo politični pritisk na delo zdravnikov, ohranimo celoten denar za zdravstvo in dostojne delovne pogoje za zdravnike. Glede korupcije med zdravniki in njihove povezanosti s farmacevtsko industrijo predsednik sindikata Kuštrin priznava, da "Slovenija ni otok nedolžnosti" na tem področju.

Politika ne upošteva stroke?
Kako resno tudi vlada misli s spopadom s korupcijo, bo tako po njegovem mnenju vidno tudi pri potrjevanju mandatov v UKC-ju Ljubljana. Opozoril je tudi na to, da svet UKC-ja Ljubljana ni imenoval Brigite Drnovšek Olup za strokovno direktorico UKC-ja, čeprav jo je podprl strokovni svet zavoda. Izbrali so raje predstojnika klinike za nuklearno medicino Sergeja Hojkerja. Po Kuštrinovem mnenju je to kazalnik, da si politika želi podrediti stroko.

Tako je vlada tudi v Onkološkem inštitutu Ljubljana zamenjala člane sveta inštituta, poročilo zdaj že nekdanjega sveta inštituta pa kaže, da se je lani mimo javnih naročil nakupilo za 14 milijonov evrov.

Odtekanje denarja za oskrbo bolnikov
Obregnil pa se je tudi ob direktorja jeseniške bolnišnice Igorja Horvata, ki ima v lasti podjetje, ki se ukvarja z brušenjem kirurških instrumentov. "Če so padle maske, bomo sneli rokavice. Konflikt za pravice bolnikov bo neizbežen," je napovedal Kuštrin. "Ta denar odteče v prvi vrsti za bolnike, pa tudi za izvajalce zdravstvenih storitev," je dodal.