Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je dejal, da njegova stranka ne bo podprla predloga lekarniškega zakona. Foto: Borut Živulović/BoBo
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je dejal, da njegova stranka ne bo podprla predloga lekarniškega zakona. Foto: Borut Živulović/BoBo

Erjavec meni, da je nemoralno, da ima predlog zakona poleg številnih pripomb tako občin kot tudi strokovne javnosti kar 80 dopolnil, od katerih so nekatera po njegovem mnenju tudi ustavno sporna. V DeSUS-u pričakujejo, da bodo v okviru javne predstavitve mnenj predlog tako izboljšali, da bo zrel za obravnavo.

Predsednik DeSUS-a je ob tem dejal, da ne verjame, da lahko SMC zakon sprejme brez podpore DeSUS-a, zato se čudi, da ministrica in premier silita v proceduro "tako slab" zakon. Če je razlog v tem, da bi lahko ministrica v razpravi o interpelaciji rekla, da je v postopku eden izmed reformnih zakonov, si po Erjavčevem mnenju delajo večjo škodo, kot če zakon prek javne predstavitve mnenj popravijo.

Janković: Zakon je pisan proti Ljubljani in Mariboru
Med nasprotniki predlaganega zakona o lekarniški dejavnosti je tudi ljubljanski župan Zoran Janković, saj meni, da je usmerjen proti javnemu sektorju oziroma neposredno proti Ljubljani in Mariboru, ki sta edini občini, ki nimata grosista.

Ob tem je opozoril, da bosta ob morebitni uveljavitvi zakona na trgu ostala samo dva ponudnika, in sicer Kemofarmacija in Salus, pri čemer sta obe zasebni podjetji v tuji lasti. "Mogoče je odgovor tudi v tem, da je bila tista delavka na ministrstvu, ki je zakon pripravljala, prej 12 let zaposlena v Salusu," je še dejal Janković, ki je prepričan, da poslanci ne bodo podprli tega zakona.

SMC vztraja pri zakonu
Premier Miro Cerar je sicer v ponedeljek zatrdil, da SMC ne bo odstopal od zdravstvene reforme v dobro vseh državljanov. Spomnil je, da so zakon o lekarniški dejavnosti usklajevali leto dni in ga tudi uskladili. Vendar usklajevanja niso bila v skladu s pravili in niso prinesla usklajenega besedila, zatrjujejo v DeSUS-u. Po Erjavčevih besedah je naloga ministrice, da zakon usklajuje, dokler ni usklajen.

Parlamentarni postopek o predlogu lekarniškega zakona je bil začasno prekinjen pretekli četrtek, ko bi moral odbor za zdravstvo opraviti drugo branje. A je večina članov odbora, z izjemo SMC-ja in ZL-ja, podprla predlog predsednika odbora Tomaža Gantarja (DeSUS), da pred nadaljevanjem opravijo javno predstavitev mnenj. Po terminskem načrtu naj bi zakon na odboru obravnavali 30. novembra.