Največ je bilo danes slišati opozoril, da so na predlog zakona vložena številna dopolnila, obširne so tudi pripombe zakonodajno-pravne službe DZ-ja, ki opozarja med drugim na morebitne neustavnosti. Foto: Reuters
Največ je bilo danes slišati opozoril, da so na predlog zakona vložena številna dopolnila, obširne so tudi pripombe zakonodajno-pravne službe DZ-ja, ki opozarja med drugim na morebitne neustavnosti. Foto: Reuters
Policisti, posebna policijska enota PPE
V iskanju družbenega konsenza o tem, "koliko pristojnosti želimo dati represivnemu organu". Foto: BoBo

Proti predlogu sta bila le največja poslanska skupina SMC in opozicijski ZL, kar pomeni, da tudi koalicija o tem ni enotna.

Sklep za javno predstavitev mnenj in tako prekinitev parlamentarne obravnave predloga zakona o lekarniški dejavnosti sta na predlog predsednika odbora Tomaža Gantarja (DeSUS) podprla koalicijska DeSUS in SD, poleg njiju pa še SDS in NSi ter Alenka Bratušek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev. V SMC-ju pa menijo, da javna predstavitev mnenj ne bo nič spremenila.

Tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc težko verjame, da bo javna predstavitev mnenj v DZ-ju dala kakšne nove rešitve, saj so na ministrstvu imeli zelo široko debato o ukrepih v okviru zakona, preverjali so ureditve v drugih državah, za določene rešitve obstajajo tudi sodbe evropskega sodišča. "Bomo pa v predstavitvi mnenj sodelovali, poslušali in videli, kaj bo na koncu," je dejala po seji odbora. Ob tem je poudarila, da je predlagani zakon strokoven in da ga je pripravljala eno leto, usklajevali pa so se s stroko, z župani, predstavniki lekarniške zbornice, lekarnarji itd.

Opozorila pred morebitnimi neustavnostmi
Predsednik odbora Gantar je predlog za javno predstavitev mnenj pospremil tudi s pojasnilom, da z zakonom praktično ni nihče zadovoljen, tudi strokovna javnost ne. Največ je bilo danes slišati opozoril, da so na predlog zakona vložena številna dopolnila, obširne so tudi pripombe zakonodajno-pravne službe DZ-ja, ki opozarja med drugim na morebitne neustavnosti.

Že dopoldne sta se za prekinitev obravnave zavzela prvak DeSUS-a Karl Erjavec in predsednik SD-ja Dejan Židan.

Koalicija išče ravnotežje med pooblastili policije in varstvom človekovih pravic
Koalicija ostaja neusklajena tudi o noveli zakona o pooblastilih policije in noveli o varovanju državne meje. V zadnjih dneh so usklajevali osnutka novele zakona o nalogah in pooblastilih policije ter zakona o varovanju državne meje, vendar za zdaj, kot kaže, ni enotna. V SD-ju omenjenih predlogov za zdaj ne podpirajo, je pred sejo vlade v izjavi novinarjem povedal predsednik Židan.

Opozoril je, da predlogi glede policijskih pooblastil niso le v domeni ministrstva za notranje zadeve (MNZ), ampak zakon govori tudi o tem, kako razumemo demokracijo v državi in je treba zato do njega pristopiti izjemno previdno. Tako po njegovem mnenju ni potrebno le usklajevanje koalicijskih partnerjev, ampak je treba doseči družbeni konsenz o tem, "koliko pristojnosti želimo dati represivnemu organu".

Židan pričakuje, da bodo glede zakona bolj resno opravili razgovor tudi z nevladnimi organizacijami in stroko. "To ni politično vprašanje, pač pa vprašanje demokracije v državi," je dodal.

Izjemno občutljivo področje
Tudi prvak DeSUS-a in zunanji minister Karl Erjavec opozarja, da gre za izjemno občutljivo področje, kjer se tehta med človekovimi pravicami in svoboščinami ter varnostjo. Spomnil je na varnostne razmere v našem okolju in na to, da lahko pride do nepredvidenih groženj.

"Treba bo najti pravo ravnotežje med pooblastili policije in varstvom človekovih pravic," je dodal Erjavec. Kje je ta meja, pa bodo po njegovem mnenju morali ugotoviti v koaliciji in stroki.