Zaradi kajenja naj bi
Zaradi kajenja naj bi "predčasno umrlo" 700.000 Evropejcev na leto. Foto: epa

Tobačna industrija ne more nikoli zaposliti toliko ljudi, kot jih tobak lahko ubije.

Tomaž Gantar, minister za zdravje
Mentolove cigarete, kajenje
Mentolove cigarete naj bi povzročale večjo odvisnost kot navadne. Foto: Reuters


Duhove burijo predvsem predlagane prepovedi številnih tipov izdelkov, kot so cigarete z okusom mentola in tanke cigarete, ter stroge omejitve za elektronske cigarete, tem omejitvam pa nasprotujejo številne civilnodružbene organizacije.

16 ministrov za zdravje držav članic Evropske unije je naslovilo skupno pismo na Evropski parlament, med podpisanimi pa je tudi slovenski minister Tomaž Gantar.
Postopek se je začel decembra lani z Evropsko komisijo, ki je predlagala novo direktivo za zmanjšanje privlačnosti cigaret. Svoje stališče bo do nje v torek sprejel Evropski parlament, nato pa se bodo začela predvidoma dolgotrajna pogajanja med parlamentom in državami članicami.

Ministri Avstrije, Belgije, Cipra, Estonije, Finske, Francije, Grčije, Madžarske, Irske, Latvije, Malte, Nizozemske, Španije, Švedske, Velike Britanije in Slovenije so evropske poslance pozvali, naj dogovor sprejmejo do konca leta.

Šestnajsterica je poziv podkrepila z znano statistiko: vsako leto zaradi kajenja prezgodaj umre 700.000 Evropejcev. Še posebej jih skrbi rast števila otrok in mladih, ki podležejo tobaku; skrbijo pa jih tudi stroški zdravljenja.

Kaj predlaga Evropska komisija?
Glavno sporočilo sporne direktive je: tobačni izdelki morajo imeti videz in okus tobačnih izdelkov, ne pa kozmetike in bombonov. Zato bi prepovedali močne okuse, ki jih proizvajalci dodajajo tobaku (denimo mentol), tanke cigarete, na škatlice pa bi dodali še večja slikovna sporočila.

Evropski ministri za zdravje niso enotni
16 podpisanih držav seveda ne predstavlja vseh držav članic EU-ja. Tako so se vsi zbrani zdravstveni ministri EU-ja junija odločili omiliti predlog komisije, saj niso podprli prepovedi tankih cigaret, le v manjše, manj privlačne škatlice bi jih dali.

Prepoved izdelkov z močnim okusom
So pa med drugim potrdili predlog za prepoved cigaret, tobaka za zvijanje in brezdimnih tobačnih izdelkov z značilnimi, močnimi aromami, kot so mentol, vanilja, čokolada in jagoda. Le za mentol so dopustili možnost zamika uveljavitve prepovedi.

Članice so zmanjšale predlagan obseg slikovnega gradiva na škatlicah s treh četrtin na 65 odstotkov sprednje in zadnje strani embalaže.

Parlament predvidoma strožje
V nasprotju z ministri pa bo Evropski parlament predvidoma sprejel ostrejše stališče, bližje komisiji. Glede na poročilo, ki ga je julija potrdil pristojni odbor, se bodo zavzeli za tri četrtine površine; in prikimali popolni prepovedi tankih cigaret.

E-cigarete kot medicinski proizvod
Poleg tega naj bi se parlament zavzel za to, da bi imele elektronske cigarete status medicinskih proizvodov, kar pomeni strožja zdravstvena merila, a obenem naj bi članice pozval, naj zagotovijo, da e-cigarete ne bodo na voljo le v lekarnah.

E-cigarete "manj škodljive"
Temu odločno nasprotujejo zagovorniki elektronskih cigaret, združeni v kampanji Rešimo e-cigarete. Tak ukrep bi namreč po njihovem mnenju omejil uporabo e-cigaret in povečal uživanje tobaka, ki pa je nesporno škodljivejši.

Slovenija je že ves čas med zagovornicami stroge tobačne zakonodaje. "Tobačna industrija ne more nikoli zaposliti toliko ljudi, kot jih tobak lahko ubije," je junija poudaril Gantar.

Komisija želi, da bi nova tobačna zakonodaja začela veljati v letu 2015 ali 2016. Tako junijski dogovor članic kot torkovo stališče parlamenta sta sicer šele izhodišči za pogajanja, v katerih se bodo pritiski tobačne industrije nadaljevali.

Sporne preproste in enotne embalaže med predlogi ni, lahko pa se članica pod določenimi pogoji sama odloči za tak ukrep. Takšna pravila sicer za zdaj veljajo samo v Avstraliji.

Tobačna industrija ne more nikoli zaposliti toliko ljudi, kot jih tobak lahko ubije.

Tomaž Gantar, minister za zdravje