4. marca sta obe strani podpisali sporazum o zamrznitvi stavke. Foto: BoBo
4. marca sta obe strani podpisali sporazum o zamrznitvi stavke. Foto: BoBo

Gre za tiste točke marčevskega sporazuma o zamrznitvi zdravniške stavke, ki do zdaj še niso bile uresničene. Fides je stavko zamrznil do oktobra.

Med točkami pogovorov je torej vladni program skrajševanja čakalnih vrst, v okviru katerega bi v zdravstvu zaposlene nagrajevali glede na količino in kakovost opravljenega dela. Vendar pa bodo zaposleni prvo izplačilo variabilnega dela plače - za tri mesece nazaj - prejeli šele s septembrsko plačo, direktorji bolnišnic pa opozarjajo, da je vladni projekt nedodelan in nedorečen.

Fides bi se z ministrstvom rad pogovoril tudi o neuresničeni zavezi, po kateri bi zdravniki lahko presegli 57. plačni razred v okviru sistema plač v javnem sektorju, kar je zdaj mogoče samo v primeru državnih funkcionarjev. Da bi bilo to mogoče, bi morala vlada pripraviti novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki bi ga moral nato potrditi še parlament.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin pričakuje, da se bodo z ministrstvom "začeli resno pogovarjati" in da bodo "naredili korak naprej", saj, kot je dejal, "od svojih zahtev ne bodo odstopili".