V Nemčiji bodo cepili z dvema različnima cepivoma, pri nas za zdaj le s cepivom GalaxoSmithKlina. Foto: EPA
V Nemčiji bodo cepili z dvema različnima cepivoma, pri nas za zdaj le s cepivom GalaxoSmithKlina. Foto: EPA

Z ministrstva za zdravje so nam sporočili, da bodo cepivo proizvajalca GalaxoSmithKline (GSK) poslali v centre za cepljenje, ki so v zdravstvenih domovih in zavodih za zdravstveno varstvo po vsej Sloveniji. Cepljenje za zdravstvene delavce se bo začelo prihodnji teden, za kronične bolnike pa na začetku novembra. Skupno bo Slovenija od GSK-ja dobila 800.000 odmerkov, ministrstvo se dogovarja tudi z Novartisom, a pogodba še ni podpisana.

VLADA SPROSTILA SREDSTVA ZA CEPIVO
Vlada je na seji na predlog ministrstva za gospodarstvo v skladu s sprejetim načrtom pripravljenosti na pandemijo gripe iz državnih blagovnih rezerv za 226.000 odmerkov cepiva sprostila 2.453.185 evrov.


Baxterjevo cepivo z manj stranskih učinkov?

Te dni v Nemčiji prah dviguje odločitev, da se bodo s cepivom proizvajalca Baxter cepili vojaki, policisti in delavci v drugih ključnih poklicih, navadni državlljani pa bodo cepljeni s cepivom GSK-ja. Vzrok naj bi bil ta, da ima Baxterejvo cepivo manj stranskih učinkov. In ker bo Slovenija dobila GSK-jevo cepivo, dogovarja pa se tudi z Novartisom, smo se z vprašanji obrnili tudi na ministrstvo za zdravje, a so nam sporočili, da bodo vse o cepivu pojasnili v ponedeljek na tiskovni konferenci.

Je pa razliko med Baxterejvim in GSK-jevim cepivom za TV Slovenija pojasnil Borut Štrukelj, sodelavec Evropske agencije za registracijo zdravil. Dejal je, da je razlika v dodatku, ki pospeši imunski odziv organizma. Pri Baxterju naj bi bil organizem hitreje zaščiten, vendar je to odvisno od vsakega posameznika. Tudi rdečina na mestu vboda naj bi bila pri enem cepivu izrazitejša kot pri drugem.

Vsem trem cepivom dokazana kakovst
Hkrati pa je Šturkelj, ki se že že cepil v Lonodnu, poudaril, da so šla vsa tri cepiva, torej poleg Baxterjevega in GSK-jevega tudi Novartisovo, skozi registracijo, kar pomeni, da jim je dokazana osnovna varnost, učinkovitost in kakovost.

Blage stranske učinke naj bi čutil vsak deseti cepljeni, po Štrukljevih besedah so mogoči tudi zelo izraziti stranski učinki, vendar v zelo redkih primerih, od enega v sto tisoč primerih do enega v enem milijonu primerov.