Ljubljanska urgenca. Foto: BoBo
Ljubljanska urgenca. Foto: BoBo

Internistično prvo pomoč UKC-ja Ljubljana, ki je pretekle dni zaradi povečanega števila bolnikov zelo obremenjena, je obiskal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar. Poudaril je, da razume stisko ljudi, ki se zaradi prostorske stiske zdravijo na hodnikih, pa tudi zdravstvenih delavcev, ki morajo v teh pogojih zagotavljati zdravljenje.

Nekatere zdravijo na hodniku

Razlog, da na internistični prvi pomoči Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana nekatere bolnike, ki čakajo na sprejem v bolnišnico, zdravijo tudi na hodnikih, je po Pintarjevih besedah v omejenih prostorih ljubljanskega kliničnega centra. Razlog je tudi pomanjkanje negovalnega kadra, torej medicinskih sester, je dodal.

Marjan Pintar. Foto: BoBo
Marjan Pintar. Foto: BoBo

Spomnil je, da za zagotavljanje boljših prostorskih pogojev glavno stavbo UKC-ja trenutno prenavljajo, kar pa dodatno otežuje delo. Glede problematike pomanjkanja medicinskih sester pa je ocenil, da se število medicinskih sester v Sloveniji iz leta v leto povečuje, ob tem pa da "skušajo odpreti in olajšati pogoje za dostop do zaposlitve medicinskim sestram z drugih območij".

Možina: Kapacitete so polne

Vodja internistične prve pomoči UKC-ja Ljubljana Hugon Možina je poudaril, da se v zadnjih dneh spoprijemajo z velikimi težavami, saj so bolnišnične kapacitete polne. "Tudi naši kolegi v drugih bolnišnicah nam ne morejo pomagati, saj imajo podobne oziroma enake težave," je dodal.

Hugon Možina. Foto: Zajem zaslona
Hugon Možina. Foto: Zajem zaslona

Opozoril je, da se je število bolniških postelj v zadnjih letih zmanjšalo, zato so internistični oddelki manjši, kot so bili nekoč. Na interni kliniki UKC-ja imajo po njegovih besedah za približno 60 postelj manj kot pred dvema letoma. Težave, ki se posledično pojavljajo, med drugim rešujejo z dodatnimi urgentnimi ambulantami, a ko se zgodi prevelik val bolnikov, dodatne bolnike težko sprejmejo, saj rezerv nimajo. Zato nekateri bolniki ostajajo v opazovalnici internistične prve pomoči tudi dan ali dva. Večino časa po vsaj 10 bolnikov zato čaka tudi na hodnikih, je v sredo navedel za Slovensko tiskovno agencijo.

Sorodna novica Ob reorganizaciji dela ljubljanske urgence iz UKC-ja ministrstvo opozorili na preobremenitev

Zadnja smrt na hodniku pred leti

Na vprašanje, kako komentira trditve, da nekateri bolniki na hodnikih tudi umirajo, je danes odgovoril, da se to lahko zgodi, a da je večina najtežjih bolnikov nastanjena bodisi v opazovalnicah bodisi v bolnišnici. Zadnji tak primer, ki se je zgodil pred leti, so raziskali in ugotovili, da za smrt ni bila kriva nastanitev na hodniku, pač pa je šlo za "samovoljno zastrupitev". Ob tem je poudaril, da imajo na hodnikih razporejene dodatne medicinske sestre, ki se tudi s pomočjo študentov in prostovoljcev trudijo dostojno skrbeti za bolnike.

Internistična prva pomoč je del urgentnega bloka UKC-ja Ljubljana in je del bolnišnične nujne medicinske pomoči. Obravnava tiste bolnike, ki zaradi akutno nastale bolezni ali pa poslabšanja kronične bolezni potrebujejo takojšnjo obravnavo v bolnišnici.

Združitve še ni bilo

V prostorih urgentnega bloka sicer deluje tudi splošna nujna medicinska pomoč (SNMP) Zdravstvenega doma Ljubljana. Že dolgo se govori o možnosti združitve z urgenco UKC-ja Ljubljana, takšna so bila tudi pričakovanja nekdanjega ministra Danijela Bešiča Loredana, ki je o tem pred letom dni z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem podpisal dogovor, a združitve še ni bilo.

Na vprašanje, ali nova ekipa na ministrstvu prav tako pričakuje združitev, je Pintar odgovoril, da "se bodo o teh vprašanjih izrekli v kratkem, saj na ministrstvo dobivajo državnega sekretarja, ki se bo posebej ukvarjal tudi s to problematiko".

Vse večja gneča na urgenci