Brežiški urgentni center naj bi jeseni že začel delovati. Foto: Goran Rovan
Brežiški urgentni center naj bi jeseni že začel delovati. Foto: Goran Rovan
V centru je tudi nova medicinska oprema. Foto: Goran Rovan
Še vedno pa ne vedo, ali bodo v urgentnem centru izvajali službo nujne medicinske pomoči, niti kako Foto: Goran Rovan
Kdaj bo začel delovati brežiški urgentni center?

Zanj bodo porabili nekaj manj kot tri milijone evrov, večji del - 1,8 milijona evrov te naložbe bo financiran iz skladov Evropske unije.

Ob brežiški bolnišnici so leta 2011 začeli graditi nov prizidek, v katerem bosta čez poldrugo leto začela delovati oddelka intenzivne terapije in rentgen. Za njuno dokončanje mora bolnišnica zagotoviti še 2 milijona evrov. Ker v državnem proračunu za takšne naložbe ni več denarja, bodo v Brežicah to dokončanje financirali sami – iz sredstev amortizacije, saj posojil za to ne nameravajo najemati. Gradnja tega prizidka je stala 1,2 milijona evrov.

V njegovem pritličnem delu pa bo že jeseni začel delovati urgentni center. Direktor brežiške bolnišnice Dražen Levojević je povedal, da so za celotno naložbo brežiške urgence, ki znaša nekaj manj kot tri milijone evrov, pridobili 1,8 milijona evropskega denarja, razliko pa bosta prispevali država in brežiška bolnišnica. V novih prostorih so že namestili medicinsko in pohištveno opremo ter opravili prevzem. Pred začetkom delovanja pa bodo uredili še električno napajanje. Transformatorsko postajo so že nadgradili, postavili pa bodo tudi nov električni agregat za proizvodnjo električne energije, v bolnišnični stavbi pa še dvigala.

V novozgrajenem urgentnem centru bosta najprej začeli delovati kirurška in internistična urgenca. Selitev bodo opravili takoj, ko bodo pridobili uporabno dovoljenje, tako da pričakujejo, da bodo začeli delovati že konec septembra. Dražen Levojević pravi, da zaradi te naložbe ne bo veliko novih delovnih mest, in pojasnjuje: »Za izvajanje teh dejavnosti bomo uporabili obstoječi kader, ki ga imamo v bolnišnici in je deloval že doslej. Hkrati pa bomo za izvedbo novega sistema triažiranja po manchestrskem sistemu pridobili šest novih diplomiranih medicinskih sester. Vlogo za njihovo zaposlitev smo že oddali na ministrstvo za zdravje.«

V brežiški splošni bolnišnici pa še vedno ne vedo, kdaj in v kakšni obliki bo novi urgentni center začel izvajati nujno medicinsko pomoč. Na ministrstvu za zdravje se o tem še vedno niso odločili, pogovorov na to temo pa je bilo že precej. Kljub temu odločitev še ni sprejeta: Levojević o tem pravi: »Pričakujemo odločitev glede tega, ali se bodo obstoječe službe, ki izvajajo nujno medicinsko pomoč v zdravstvenem domu Brežice in Krško selile ali bojo ostale na obstoječih lokacijah.« To pomeni, da bo še to poletje ali v jeseni v Posavju spet vroče, saj v krškem in brežiškem zdravstvenem domu prenosu teh služb na urgentni center ostro nasprotujejo.

Za MMC Goran Rovan

Kdaj bo začel delovati brežiški urgentni center?